10 lượt xem

10 quyển sách hay về Đại tướng Võ Nguyên Giáp đáng đọc nhất | Educationuk-vietnam.org

10 libra të mirë për gjeneralin Vo Nguyen Giap rikrijojnë gjallërisht dhe sistematikisht periudhat historike të vështira, sfiduese por jashtëzakonisht të lavdishme të kombit në luftën çlirimtare. Për më tepër, gjurmët e rëndësishme në jetën dhe karrierën e gjeneralit Vo Nguyen Giap tregohen gjithashtu posaçërisht në linjën historike.

Vo Nguyen Giap – Njëqind vjet krenari

Përveç ngjarjeve historike të njohura për të gjithë, të cilat ky libër kronikash nuk mund t’i anashkalojë, 100 titujt e paraqitur këtu japin edhe informacione interesante për jetën e gjeneralit Vo. Nguyen Giap.

  • Pse ishte në gjendje të bënte kaq shumë në fundin e jetës njerëzore?
  • Pse ajo që ka bërë rezulton më e saktë në pafundësinë e mundësive?
  • Tërheqja e topit brenda dhe më pas nxjerrja e topit jashtë, herë goditja fort për të avancuar, herë më shpejt dhe më shpejt, pastaj ndërtimi i një ekonomie dijeje si çelësi pranë përqendrimit në ekonominë e detit dhe ishullit…

Lexuesit mund të shohin racionalitetin dhe fleksibilitetin e një mënyre luftimi, një mënyrë të menduari, një mënyrë për të vepruar, një mënyrë të jetuari në frymën e Vo Nguyen Giap, që është një guxim i jashtëzakonshëm dhe afërsi me njerëzimin. Në atë udhëtim të mundimshëm dhe pa ndalesë, kullon një atmosferë të një epoke të gjallë të vendit, nga e cila gjenerali Vo Nguyen Giap është figura e spikatur që e lidhi me zinxhirë të gjitha.

Gjenerali Vo Nguyen Giap Heroi Legjendar

Gjenerali, Komandanti i Përgjithshëm Vo Nguyen Giap – Vëllai i Madh i Ushtrisë Popullore heroike të Vietnamit, një dishepull i shkëlqyer dhe i afërt i Presidentit Ho Chi Minh. Gjenerali gjatë gjithë jetës së tij me më shumë se 80 vjet veprimtari të vazhdueshme revolucionare ka dhënë shumë merita të mëdha dhe ka dhënë kontribut veçanërisht të shquar për çështjen revolucionare të Partisë dhe të kombit. Me më shumë se 30 vjet në postin e Komandantit të Përgjithshëm të Ushtrisë, Sekretarit të Komisionit Qendror Ushtarak, gjenerali mban gjithmonë një shembull të ndritshëm të shpirtit revolucionar revolucionar, krijimtarisë në artin ushtarak, artit të udhëheqjes ushtarake dhe vendosmërisë. luftoni dhe vendosni për të fituar, duke mposhtur të gjitha komplotet e liga dhe truket luftarake të armikut.

Në dy luftërat e rezistencës kundër kolonialistëve francezë dhe imperialistëve pushtues amerikanë, gjenerali luajti një rol shumë të rëndësishëm, së bashku me Ministrinë e Marshallit Suprem duke manovruar dhe bashkuar për të marrë vendime të mëdha, të vendosur për të ardhur deri në fund të botës. Beteja vendimtare strategjike që kulmoi në Fushata Dien Bien Phu (1954) – e shquar në pesë kontinente, duke tronditur globin; dhe Fushata historike Ho Chi Minh në pranverën e vitit 1975, duke çliruar plotësisht Jugun dhe duke ribashkuar vendin.

Në gjeneralin Vo Nguyen Giap, ushtria është shkenca e të fituarit me sa më pak humbje jetësh. Siç komentoi gjenerallejtënant Le Huu Duc: “Ai është një Komandant i Përgjithshëm që e di dhimbjen e plagës së çdo ushtari, i vjen keq për çdo pikë gjaku për çdo ushtar. Ushtria Popullore e Vietnamit ka të drejtë të krenohet me Komandantin e saj të Përgjithshëm dhe të vetmin Big Brother që nuk ka bërë kurrë asnjë gabim në strategjinë dhe taktikat ushtarake, dhe në të njëjtën kohë ka rekomandime dhe vendime që kanë një rëndësi të madhe. substancë vendimtare në momentet vendimtare historike”.

READ  [Review sách] Bí mật của Naoko - Higashino Keigo | Educationuk-vietnam.org

Për thesarin e historisë ushtarake botërore, gjenerali Vo Nguyen Giap është një fenomen i veçantë. Emri i Gjeneralit ka shkuar përtej kufijve të territorit, është gjenerali aziatik më i përmendur nga historianët dhe komentatorët ushtarakë perëndimorë që nga Lufta e Dytë Botërore. Në librin e tij “Fitorja me çdo kusht”, historiani amerikan – Cecil Curry shkruan: “Ai jo vetëm u bë legjendë, por edhe u bë ndoshta gjeniu më i madh ushtarak i shekullit të njëzetë dhe një nga gjenitë më të mëdhenj të shekullit të njëzetë. nga të gjithë. moshat”.

Jo vetëm një gjeneral, një politikan – ushtarak i talentuar, gjenerali Vo Nguyen Giap është gjithashtu një mësues, gazetar, diplomat, historian, etj. Autor i shumë veprave dhe artikujve për Presidentin Ho Chi Minh, për Partinë, për ushtrinë, për lufta revolucionare vietnameze etj me shumë kujtime të vlefshme. Këto kujtime kanë rikrijuar gjallërisht dhe sistematikisht periudhat historike të vështira, sfiduese por jashtëzakonisht të lavdishme të kombit në luftën çlirimtare.

Gjenerali Vo Nguyen Giap me fushatën Dien Bien Phu

Përmbajtja e librit përfshin pjesët e mëposhtme:

Pjesa I – Biografi e shkurtër e gjeneralit Vo Nguyen Giap dhe marshimi i tij i gjatë për të mposhtur 10 gjeneralë;

Pjesa II – Ngjarjet kryesore në luftën dimër-pranverë 1953 – 1954 (nga janari 1953 deri në maj 1954);

Pjesa III – Komandanti i Përgjithshëm Vo Nguyen Giap me fushatën Dien Bien Phu;

Pjesa IV – Fushata Dien Bien Phu: Historia dhe Zhvillimi;

Pjesa V – Urdhrat, letrat dhe urdhrat e mobilizimit të Vo Nguyen Giap gjatë fushatës Dien Bien Phu;

Pjesa VI: Heronjtë që kontribuojnë në fitoren legjendare të Dien Bien;

Pjesa VII – Fitorja e Dien Bien Phu tronditi botën përmes fotove.

Vo Nguyen Giap – Vitet e jetës

Libri shqyrton 103 ngjarje të dukshme në jetën e gjeneralit Vo Nguyen Giap me kritere të thjeshta dhe të qarta, që synojnë lexuesit që duan të kërkojnë shpejt.

Vo Nguyen Giap – Gjenerali i famshëm i epokës Ho Chi Minh

Libri përfshin një sërë kujtimesh që janë botuar në libra dhe revista ku regjistrojnë kujtimet dhe emocionet e drejtuesve të Partisë, Shtetit, ushtrisë, kuadrove, ushtarëve, shkrimtarëve dhe artistëve, stafit që jetonte dhe punonte me xhaxhain Ho gjatë ditëve të tij. në zonën e luftës në Viet Bac. Artikulli shprehet në shumë këndvështrime të ndryshme, por të gjithë tregojnë dashuri të thellë dhe respekt të veçantë për të dashur xhaxha Ho, si dhe mendim të madh, talent të pastër moral, karizëm, ndjeshmëri të fortë, bujari, dashamirësi, stil të përulur dhe të thjeshtë, afër jetës. , etj.

Shpresojmë që libri të jetë një burim i vlefshëm për të na ndihmuar të studiojmë dhe studiojmë moralin, stilin e pastër dhe të thjeshtë, me gjithë zemër për vendin dhe për njerëzit e Presidentit të madh Ho Chi Minh.

Gjenerali Vo Nguyen Giap me revolucionin vietnamez

Përmbajtja e librit përfshin:

Pjesa I: Përmbledhje e historisë së punës së gjeneralit Vo Nguyen Giap;

Pjesa II: Disa artikuj dhe deklarata të rëndësishme nga gjenerali Vo Nguyen Giap;

Pjesa III: Disa letra nga gjenerali Vo Nguyen Giap;

Pjesa IV: Gjenerali Vo Nguyen Giap me fitoren historike të Dien Bien Phu;

Pjesa V: Gjenerali Vo Nguyen Giap me revolucionin vietnamez;

Pjesa VI: Gjenerali Vo Nguyen Giap me kulturë, arsim dhe shkencë;

Pjesa VII: Gjenerali Vo Nguyen Giap jeton përgjithmonë në zemrat e popullit tonë, ushtrisë tonë dhe miqve ndërkombëtarë.

READ  999+ Những Câu Nói Hay Về Sách và Thói Quen Đọc Sách | Educationuk-vietnam.org

Libri tregon pjesërisht imazhin e Gjeneralit me revolucionin vietnamez dhe brezat revolucionarë që kanë kaluar gjithë jetën e tyre duke u përpjekur dhe sakrifikuar për pavarësinë dhe lirinë e kombit, për lumturinë e popullit; për të rritur kauzën e industrializimit dhe modernizimit të vendit, për hir të një populli të pasur, të një vendi të fortë, demokracisë, drejtësisë dhe qytetërimit; ndërtoni dhe mbroni me vendosmëri Atdheun Vietnamez në situatën e re.

Kujtimet e përgjithshme – Gjenerali Vo Nguyen Giap

“Gjenerali Vo Nguyen Giap – Një koleksion kujtimesh” siç sugjeron emri i tij ka përmbledhur të gjitha veprat e gjeneralit në shumë periudha dhe periudha të ndryshme, duke përfshirë: Nga njerëzit, Vite dhe vite të paharrueshme, Lufta në rrethim, Rruga drejt Dien Bien Phu , Dien Bien Phu – takim historik, Shtabi në pranverën e fitores.

Libri i ndihmon lexuesit të kenë një pamje relativisht të përgjithshme dhe gjithëpërfshirëse të dy luftërave të mëdha të rezistencës kombëtare përmes kujtimit të një personi të brendshëm.

Gjenerali Vo Nguyen Giap në rininë e tij

Libri “Gjenerali Vo Nguyen Giap në rininë e tij” përbëhet nga 3 kapituj: Atdheu, familja dhe fëmijëria; Adoleshenca; Hap në jetë. Libri rikrijon periudhën që nga lindi Gjenerali deri sa doli nga burgu i Thua Phu. Gjenerali e shqyrtoi dorëshkrimin përpara se libri të botohej me rastin e 50-vjetorit të fitores së Dien Bien Phu.

Libri përdor shumë materiale të çmuara, përveç dokumenteve historike, veçanërisht letrave – kujtime të çmuara që janë ruajtur nga familja e gjeneralit për më shumë se gjysmë shekulli, gjenerallejtënant Pham Hong Cu gjithashtu hulumtoi hollësisht shumë dokumente të miqve ndërkombëtarë, doli në terren. udhëtime, pyetën shumë miq dhe të afërm të fëmijërisë së gjeneralit në vendlindjen e tij.

Gjeneral-lejtnant Pham Hong ndau: “Në moshën 20-vjeçare, Giap është student, gazetar dhe mësues historie. Përveç patriotizmit të tij të valë, ai tregon edhe më shumë talent dhe mençuri se njerëzit e tjerë dhe kjo. Më vonë, u tregua qartë në artin e Luftës së Vietnamit se ai ndërtoi, zhvilloi dhe mundi dy perandori të mëdha, kolonialistët francezë dhe perandorinë amerikane. Duke takuar gjeneralin Vo Nguyen Giap për herë të parë, me sytë e tij të mprehtë, xhaxhai Ho kuptoi se ky ishte një njeri me aftësi të veçanta ushtarake, ky person mund të caktonte detyra, edhe pse ai nuk kishte studiuar në atë kohë. një shkollë ushtarake.”

Duke lexuar “Gjeneral Vo Nguyen Giap në rininë e tij”, lexuesit do ta kuptojnë më mirë fëmijërinë e pafajshme dhe të djallëzuar; rinia e gjallë, heroike; Rreth atdheut, familjes dhe kontekstit shoqëror ka formuar një gjeneral i talentuar i kombit, një nga 21 gjeneralët e famshëm të botës në 25 shekujt e fundit.

Të vendosur për të shkuar lart! Dije Shko Përpara

Libri është një përmbledhje artikujsh dhe fjalimesh të gjeneralit Vo Nguyen Giap për veprën revolucionare dhe sekretin për të fituar luftën: Të vendosur për të luftuar dhe të vendosur për të fituar; Dini të luftoni dhe dini si të fitoni… Gjenerali Vo Nguyen Giap analizon shkaqet e fitores së revolucionit dhe lindjes së një Vietnami të pavarur dhe çfarë mund të bëjmë për të ndërtuar dhe zhvilluar vendin.

“Partia jonë ka arritur shumë gjëra të mëdha, përfshirë fitoren ndaj Dien Bien Phu. Se si për vendin, për njerëzit, të gjithë përpiqen të mësojnë”.

READ  Những tựa sách kinh điển hay nhất mọi thời đại mà bạn nên đọc | Educationuk-vietnam.org

Mbani mend dy fjalë: Të vendosur për të luftuar dhe të vendosur për të fituar janë të varfër dhe të prapambetur.

Të vendosur për të ecur përpara dhe të dinë të ecin përpara!”

(Gjeneral Vo Nguyen Giap)

Gjenerali Vo Nguyen Giap në zemrën time

Libri është një koleksion fotografish dhe artikujsh rreth gjeneralit Vo Nguyen Giap nga autori Doan Hoai Trung të regjistruara gjatë takimeve të tij me gjeneralin në Hanoi, në qytetin Ho Chi Minh dhe në Dien Bien Phu gjatë udhëtimit të tij. Vizita e tij e fundit në këtë histori historike tokë.

Në emocionin mbytës kur populli vietnamez humbi një gjeneral në zemrat e njerëzve, çdo vietnamez kujton dhe i jep ndjenjat më të thella Gjeneralit në mënyrën e vet. Për autorin Doan Hoai Trung, ky libër me fotografi është si një lumë kujtimesh që rrëfen kujtimet, “lumturinë e pakufishme” të vetë autorit kur pati fatin të takonte dhe të fotografonte Gjeneralin. Ato kujtime janë emocionet e autorit kur takoi për herë të parë Gjeneralin; dëgjoi gjeneralin të tregonte për vendimin më të vështirë në jetën e tij si komandant, i cili e bëri fitoren e Dien Bien Phu “të shkëlqyer në pesë kontinente, duke tundur tokën”. Janë rastet kur autori dhe Klubi i Fotografëve Ushtarak nga Jugu e vizituan Gjeneralin në shtëpinë e tij, biseduan, vizituan, inkurajuan dhe nënshkruan libra. Ose herët kur autori pati fatin të bënte fotografi të gjeneralit gjatë 60-vjetorit të themelimit të Ushtrisë Popullore të Vietnamit (22 dhjetor 2004) dhe 30 vjetorit të çlirimit të jugut dhe ribashkimit të tokës. ujë (30 prill 2005).

Dhe, është gjithashtu kujtimi i takimit me gjeneralin hera e fundit që ai u kthye për të vizituar tokën heroike të Dien Bien (2004). Autori u lejua të ndiqte gjeneralin në bodrumin e vjetër të fushatës, të rishikonte emrat e njerëzve që ishin bashkuar me gjeneralin gjatë ditëve të vështira të luftimeve “duke prerë malet, duke fjetur në bodrum, duke derdhur shi, me oriz të shtrydhur… i patrembur, i patrembur” në fushën e betejës së Dien Bien Phu. Autori na çon gjithashtu të ndjekim gjurmët e Gjeneralit për të vizituar njerëzit e Dien Bien, për të vizituar fëmijët; Djegia e temjanit për të nderuar heronjtë dhe dëshmorët që u sakrifikuan për pavarësinë dhe lirinë e Atdheut. Dhe jini me Gjeneralin për të soditur pyllin e gjelbër të thellë të Phien Nam (dikur selia e fushatës Dien Bien Phu) – ngjyra jeshile e shpresës, një vitalitet i mundshëm i tokës heroike.

Fotografitë në libër janë kënde unike fotografike që kapin momentin e portretit të gjeneralit në krahët mikpritës të njerëzve të Dien Bien, njerëzve të qytetit Ho Chi Minh, njerëzve të të gjithë vendit nga të moshuarit, ushtarët, të rinjtë. , fëmijët për murgjit dhe murgeshat dhe miqtë ndërkombëtarë. Këto janë foto të thjeshta dhe të njohura të Gjeneralit kur bisedon me të ftuarit, mediton me kujtime nga fusha e vjetër e betejës, ose kur gjenerali buzëqesh me dashamirësi me të gjithë…

Me 176 faqe libra me fotografi (jo shumë), por të mbushura me ndjenjat e gazetarit, fotografit dhe artistit Doan Hoai Trung në veçanti dhe popullit të vendit në përgjithësi, ata i janë mirënjohës shpirtit heroik të gjeneralit Vo Nguyen Giap. – Gjenerali jeton përgjithmonë në zemrat e popullit vietnamez.