11 lượt xem

5 bài văn mẫu Chứng minh rằng Bảo vệ rừng là bảo vệ cuộc sống của chính chúng ta hay nhất | Educationuk-vietnam.orgTema: Ju lutem provojeni këtë”Mbrojtja e pyllit është të mbrosh jetën tonë“.

Shembull i esesë 1

Reklamim

Në vendin tonë, pyjet zënë një sipërfaqe mjaft të madhe. Mund të thuhet se në të gjithë gjatësinë e vendit, nga Muc Nam Quan deri në kepin e Ca Mau, ka pyje kudo. Pyjet e mëdha të veriperëndimit, Viet Bac, Truong Son, Juglindja… Pyjet primare të Cuc Phuong, Cat Tien, Bach Ma, Can Gio, U Minh… janë burime natyrore të paçmueshme. çmimi ekziston prej kohësh. Ka një fjalë të urtë: Pyll i artë, det argjendi. Është e vërtetë që pyjet u kanë sjellë njerëzve përfitime të mëdha. Njerëzit nuk mund të jetojnë pa pyje, kështu që mbrojtja e pyjeve është të mbrosh vetë jetën tonë.

Reklamim

Përgjatë historisë së ndërtimit të kombit dhe mbrojtjes kombëtare të kombit vietnamez, pyjet kanë qenë të lidhura ngushtë me njerëzit: Malet shtrihen mure të trasha prej çeliku, pyjet mbulojnë ushtarët, pyjet rrethojnë armiqtë (To Huu). Malet dhe pyjet e Viet Bac u bënë kryeqyteti i luftës së rezistencës 9-vjeçare kundër kolonialistëve francezë. Malet Truong Son dhe shtegu Ho Chi Minh janë bërë legjenda e luftës së dhimbshme dhe të lavdishme të rezistencës kundër SHBA-së për të shpëtuar vendin…

Në kohë paqeje, pylli na siguron burime të paçmueshme së bashku me përfitime të mëdha që janë të papërshkrueshme. Brezi pyjor mbrojtës i pellgut ujëmbledhës është një pengesë efektive për të parandaluar erozionin dhe rrëshqitjet e dheut për të mbrojtur pronën dhe jetën e njerëzve. Pyjet janë makina gjigante natyrore që rregullojnë klimën, sigurojnë oksigjen dhe mbajnë jetën në tokë. Pylli është gjithashtu një thesar i pasur dhe i larmishëm i botës së të gjitha llojeve. Peizazhi i bukur i pyllit u jep njerëzve momente të shkëlqyera relaksi pas ditëve të vështira dhe stresuese të punës dhe studimit.

Reklamim

Shpyllëzimi do të sjellë pasoja të rënda, duke ndikuar drejtpërdrejt në jetën e përditshme. Sipërfaqja pyjore e vendit tonë po zvogëlohet gjithnjë e më shumë në mënyrë shqetësuese, pjesërisht për shkak të “banditëve pyjorë” që shkatërrojnë pyjet për lëndë drusore të çmuar, pasurohen ilegalisht, pjesërisht për shkak të mungesës së njohurive të banorëve vendas, pyjeve për tokë arë. Mënyra e të bërit biznes është rudimentare dhe e prapambetur si djegia e maleve për bujqësi, djegia e bletëve për mjaltë… vetëm pak pakujdesi mund të shkaktojë dëme të pallogaritshme. U dogjën mijëra hektarë pyje parësore, u shkatërruan mijëra lloje kafshësh, u prish ekuilibri ekologjik… Sa qindra vjet do të jemi në gjendje të rivendosim pyje të tillë?

Prandaj, mbrojtja e pyjeve është mbrojtje e natyrës dhe mbrojtje e mjedisit jetësor të njerëzve. Secili prej nesh duhet të ketë një sens të vetëdijes për ruajtjen dhe zhvillimin e pyjeve në mënyrë që atdheu dhe vendi të jenë përgjithmonë të gjelbër dhe plot jetë.

Shembull i esesë 2

Pyjet krahasohen me mushkëritë e gjelbra të njeriut. Prandaj, mbrojtja e pyjeve po mbron jetën tonë.

Pyjet janë vendet ku rriten pemët. Siç e dimë të gjithë, kur bimët fotosintezojnë, ato do të marrin dioksid karboni dhe do të lëshojnë oksigjen – thelbësor për procesin e frymëmarrjes së njerëzve në veçanti dhe shumë specieve shtazore në botë në përgjithësi.

Falë pemëve, ajri bëhet i freskët, duke reduktuar ndotësit e mjedisit. Përveç kësaj, pyjet mbrojtëse, pyjet ujëmbledhëse, … kontribuojnë në parandalimin e fatkeqësive natyrore, stuhive dhe përmbytjeve, të cilat shkaktojnë shumë dëme në njerëz dhe pronë. Jo vetëm kaq, pyjet mbillen edhe për qëllime zhvillimi ekonomik. Pylli është një burim druri për prodhimin e mobiljeve, prodhimin e letrës, etj. Pylli është gjithashtu shtëpia e shumë kafshëve të rralla dhe të rrezikuara: tigrat, majmunët, dreri, .. Falë pyllit, ekosistemi është i ekuilibruar.

READ  Giáo viên mầm non thi khối nào, bao nhiêu điểm thì đậu? | Educationuk-vietnam.org

Megjithatë, pavarësisht rolit të rëndësishëm të pyjeve, shfrytëzimi i pyjeve vazhdon të bëhet çdo ditë. Vetëm për përfitimin e menjëhershëm, ata injorojnë përfitimet afatgjata që sjellin pyjet. Priten pyjet e pellgut ujëmbledhës, duke bërë që të ndodhin vazhdimisht përmbytje, duke gërryer tokën, shumë njerëz humbasin pasurinë e tyre dhe madje vdesin. Shumë pemë të rralla në pyll u prenë, duke bërë që shumë kafshë të humbnin habitatet e tyre. Djegia e pyjeve për kultivim të shpejtë shkakton gjithashtu një rënie serioze të sipërfaqes pyjore.

Për të mbrojtur pyjet, ne duhet të ndërmarrim veprime praktike që tani. Është e nevojshme propagandimi dhe ndërgjegjësimi i njerëzve për mbrojtjen e pyjeve. Zonat e prirura ndaj fatkeqësive natyrore, stuhive dhe përmbytjeve duhet të mbillen pyje në rrjedhën e sipërme. Përveç kësaj, ne gjithashtu duhet të mbjellim pemë në mënyrë aktive për të gjelbëruar kodrat djerrë. Për shpyllëzimin, shteti duhet të ketë politika strikte si dhe masa të rrepta trajtimi për të penguar njerëzit.

Mbrojtja e pyllit nuk është një problem personal. Për shëndetin tonë, familjeve dhe shoqërisë, le të bashkojmë duart për të mbrojtur pyllin!

Shembull i esesë 3

Në të gjithë vendin nuk ka vend pa pyll. Pyjet janë të kudondodhura në këtë pjesë toke në formë S, duke treguar se sa të rëndësishëm janë pyjet. Mbrojtja e pyllit është të mbrosh jetën tonë.

Pyjet janë shumë të rëndësishme për jetën e njeriut. Pyjet ndahen në dy lloje: pyje parësore dhe pyje artificiale. Pyjet parësore janë krijuar nga natyra dhe pyjet artificiale janë pyje të formuara nga njerëzit. Pemët, lulet, kafshët e egra… janë të gjithë faktorë që formojnë pyllin. Pyjet janë të lidhura ngushtë me jetën e njeriut, pyjet janë mushkëritë e gjelbra të Tokës, gjethet gjigante pastrues të ajrit të njerëzve. Për shkak të kësaj, pylli është një element natyror i dobishëm dhe i dobishëm.

Pyjet sjellin shumë përfitime për njerëzit. Oksigjeni që thithim çdo ditë është pjesërisht nga pylli. Pemët në pyll gjatë ditës fotosintezojnë, marrin dioksid karboni dhe lëshojnë oksigjen që njerëzit të marrin frymë. Pyjet sigurojnë gjithashtu lëndë të parë për industritë vendase dhe ato eksportuese, për jetesën e përditshme. Pyjet e çajit, pyjet e kafesë, … u ofrojnë njerëzve lëndë të para për konsum të brendshëm si dhe për eksport në të gjithë botën. Pyjet me bambu, pyjet e bambusë i përkushtohen njerëzve për të bërë oriz, për të bërë shkopinj,… Roli më i madh i pyjeve është të parandalojnë përmbytjet dhe të mbrojnë jetën e njerëzve. Janë të shumta përmbytjet që kanë ulur fuqinë e tyre shkatërruese kur arrijnë në zonat e banuara falë pyjeve. Pyjet mbrojtëse të pellgut ujëmbledhës qëndrojnë gjithmonë në tokë ditë e natë për të mbrojtur jetën e njerëzve në qytet. Ka pemë dhe pyje, kështu që toka e re nuk do të gërryhet nga ujqërit. Pa praninë e pyjeve, sa njerëz do të kishin vdekur nga rrëshqitjet e dheut. Pyjet e mangrove veprojnë si një pengesë për jetën nga deti, duke parandaluar rrjedhjen e ujit të kripur nga deti në qytet. Pylli jo vetëm që luan një rol të madh në të tashmen, por edhe në të kaluarën, ushtarët e xhaxhit Ho duhej të shkonin në pyll për të shërbyer si strehë dhe për t’i shërbyer rezistencës. Ka shumë shkrimtarë, poetë dhe muzikantë që përdorin pyllin si temë të punës së tyre. Kënga “Muzika e pyllit” ka tipare të guximshme të pyllit, poezia “Pylli i Viet Bacit” ka rritur kuptimin e pyllit në luftën e rezistencës,… e shumë vepra të tjera poetike.

READ  Soạn bài Thuyết minh về một phương pháp cách làm | Educationuk-vietnam.org

Aktualisht, shumë pyje në Vietnam janë degraduar seriozisht. Njerëzit vazhdojnë të presin pyjet pa menduar për të ardhmen. Pyjet ujëmbledhëse janë zhdukur. Për shkak të pyjeve të pellgut ujëmbledhës, pyjet mbrojtëse u zhdukën, duke shkaktuar shumë përmbytje. Prerja e paligjshme e pyjeve është bërë një praktikë e zakonshme kudo, në çdo pyll të vendit. Fenomeni i prerësve që tërbohet gjithnjë e më shumë nëpër pyje. Në sezonin e thatë, vetëm djegia e një peme në pyll mund të djegë të gjithë pyllin. Njerëzit dogjën pyjet pa plan, refuzuan të rimbjellin pyje. Nëse pritet ky pyll, do të ketë akoma një pyll tjetër, ndoshta, të gjithë mendojnë kështu. Thellë në pyll është një minierë e madhe mineralesh, për shkak të kësaj është shfaqur lakmia e njerëzve dhe njerëzit kanë shkuar në minierat ilegale. Vetëm për qëllimin e mbrojtjes së pyllit, shumë personel që punon në zonën e menaxhimit të pyjeve është dashur të sakrifikojnë jetën e tyre. Grabitësit e pyjeve i duan vetëm paratë, i trajtojnë jetët e njerëzve si mbeturina, vrasin njerëz për të fshehur të dhëna. Jo vetëm prerja e pemëve për lëndë druri, njerëzit gjuajnë edhe kafshë të egra për përfitime të paligjshme.

Është për shkak të shkatërrimit të pyjeve nga njerëzit që ka lënë shumë pasoja të rënda. Jetët e njerëzve në Vietnamin Qendror në veçanti dhe të gjithë botës në përgjithësi po vuajnë nga stuhitë dhe cunami në brendësi të vendit, sepse nuk ka pyll për të bllokuar. Çdo vit ka shumë përmbytje që derdhen në kontinent, kështu që “natyrshëm” vërshojnë në zonën e banimit, sepse nuk ka pyll për t’u mbrojtur. Sa njerëz vdiqën dhe humbën shtëpitë e tyre nga përmbytjet. Vërtet “shkopi i ka goditur kurrizin”, kanë qenë njerëzit që kanë prerë pyllin, ndaj tani ka përmbytje, ku mund të shkosh në pyll për të bllokuar ujin e përmbytjes? Ka vende ku toka është e zhveshur, toka është e zhveshur, nuk ka pemë për shkak të shfrytëzimit pa kriter. Kafshët gjuhen shumë, kështu që shumë specie janë të shënuara në Librin e Kuq sepse janë në rrezik zhdukjeje, pak lloje dhe shumë lloje shkaktojnë çekuilibër ekologjik. Kjo specie është zhdukur, dhe speciet e tjera, kështu që së shpejti në këtë Tokë nuk do të ketë më jetë shtazore. Shumë zona të infrastrukturës janë shkatërruar. Në rajonin qendror është shfaqur fenomeni i shkretëtirëzimit dhe kërcënon banorët e këtushëm. “Efekti serë”, ndryshimi i klimës globale është për shkak të mungesës së pyjeve për të rregulluar klimën, për të filtruar ajrin. Mjedisi i ajrit është ndotur por pylli nuk është më aty, është shumë e lehtë që temperatura e Tokës të rritet. Disa pyje dhe peizazhe primare kanë humbur. Për të parandaluar prerjet e tërbuara, shtetit iu desh të shpenzonte dhjetëra miliarda dong për të zgjidhur këtë problem. Pa pyje, uji i shiut nga qielli vazhdonte të derdhej deri në tokë, duke bërë që toka të shembet. Mangrovat u shkatërruan, së bashku me sasinë e ujit të kripur nga deti që përmbyti fushat, duke zvogëluar sipërfaqen e kultivimit. Humbja e pyllit kështu që disa kafshë të egra kanë sulmuar jetën e njerëzve. Kafshët kanë humbur shtëpinë e tyre në pyll, kështu që ata duhet të migrojnë për të shkatërruar jetën e njerëzve. Krejt papritur, ndërsa ishte ulur në shtëpi, erdhi elefanti në pyll dhe e prishi shtëpinë, askush nuk mund ta duronte. Dhe shqetësimi më i madh i njerëzimit po afrohet, që është ulja e nivelit të oksigjenit. Nëse oksigjeni zvogëlohet, konsiderohet se kjo Tokë do të kthehet në kohën e saj primitive, të pajetë.

READ  Thông tin công ty & tin tuyển dụng từ Macinsta | Educationuk-vietnam.org

Për të parandaluar uljen e numrit të pyjeve, shteti, pushteti vendor apo çdo individ duhet të marrin masa të caktuara. Është mirë që pylli të mos pritet, dhe nëse ka shpyllëzim, ai duhet të rimbjellet me vetëdije. Kafshët në pyll po qajnë për ndihmë, kanë nevojë për ndihmën e atij personi. Të mos i qëllojmë dhe t’i vrasim më, është pyll, duhet të ketë bimë dhe kafshë, nëse vrasim kafshë, si quhet pyll? Aktualisht, shumë zyrtarë të lartë janë mobilizuar edhe për të organizuar propagandë për fëmijët për njohuritë pyjore. Programet televizive, fushatat, … janë hapur të gjitha për t’i bërë njerëzit më të ndërgjegjshëm për mbrojtjen e pyjeve. Edhe rojtarët e pyllit dhe dajat dhanë maksimumin për të mbrojtur pyllin dhe për të parandaluar prerësit.

Pyjet luajnë një rol shumë të rëndësishëm në jetën e njeriut. Prandaj, secili prej tyre, le të kontribuojmë sadopak nga energjia jonë për të mbrojtur pyllin, si dhe për të mbrojtur jetën tonë.

Shihni më shumë ese shembuj mbi tregimin, diskutimin, mendimet dhe ndjenjat e klasës 7:

Ka zgjidhje për ushtrimet e klasës së 7-të në librat e rinj:

Banka e testit të klasës së 7-të në Khoahoc.vietjack.com

VETËM 250 mijë për çdo kurs, VIETJACK MBËSHTET COVID

Prindërit që regjistrohen për të blerë një kurs të klasës së 7-të për fëmijën e tyre do të marrin një kurs të rishikimit të provimit semestral falas. Prindër, ju lutemi regjistrohuni për një mësim provë për fëmijën tuaj dhe merrni një konsultë falas. Regjistrohu tani!

Mbështetja e qendrës së thirrjeve për regjistrimin e kursit: 084 283 45 85

Tashmë keni aplikacionin VietJack në telefon, zgjidhjen e teksteve, ushtrimet SBT, Kompozimin, Shkrimin e mostrave, Provimin në internet, Leksionet…falas. Shkarkoni aplikacionin tani në Android dhe iOS.

Grup mësimi falas në facebook për adoleshentë 2k9: fb.com/groups/hoctap2k9/

Na ndiqni falas në rrjetet sociale facebook dhe youtube:

Seria Koleksion me ese të mira | Ese mostër e klasës së 7-të E jona është përpiluar pjesërisht bazuar në librin: Shembull letrash për klasën e 7-të dhe Ese të mira me nota të larta në klasën e 7-të.

Nëse ju duket interesante, ju lutem inkurajoni dhe shpërndajeni! Komentet që nuk përputhen rregullat e komenteve në uebfaqe Do t’ju ndalohet përgjithmonë të komentoni.
Zgjidhja e ushtrimeve të klasës së 7-të me libra të rinj të lëndëve