4 lượt xem

Bạn Có Thực Sự Hiểu “Sống Là Chính Mình” Chính Xác Là Như Thế Nào? | Educationuk-vietnam.org

“Bëhu vetvetja”. Parrulla në modë sot. Herë pas here, njerëzit thonë “bëhu vetvetja”. Sidomos të sapodiplomuarit, të rinjtë shpesh këshillohen Bëhuni vetvetja. Por si të jesh vetvetja nuk është e thjeshtë, mbase e kemi kuptuar disi kuptimin e saj. Në këtë hyrje do ta shpjegoj këtë koncept, natyrisht nga një këndvështrim personal, jo nga norma.

Kjo hyrje është gjithashtu e frymëzuar nga libri i Gian Tu Trung “Right job”, seksioni “Të jesh njeri”.

Unë mendoj se qëllimi përfundimtar i njerëzve është të arrijnë lumturinë dhe ata kanë të drejtë të ndjekin lumturinë. Ka nivele të panumërta lumturie dhe mënyra për ta arritur atë. Çdo person, në varësi të pikës fillestare dhe dëshirës, ​​zgjedh nivelin e duhur të lumturisë dhe lumturisë.

Në kërkim të Lumturisë, njeriu nuk duhet të pengojë të tjerët të arrijnë lumturinë e tyre. Për shembull, nëse të kam grabitur, kam para, ndihem i lumtur, por ti nuk je. Të shpif, të ngjethem në zemër, je i mërzitur.

Dy slogane Bëhu vetvetja dhe Jini vërtet të lumtur a përkojnë ato? Mendoj se të jesh vetvetja është si një mënyrë, një perspektivë drejt lumturisë. Sigurisht që nuk është mënyra e vetme, e vetmja këndvështrim.

Të jesh vetvetja do të thotë:

 • Në përputhje me standardet etike
 • Jetë me kuptim
 • Homogjeniteti midis jashtë dhe brenda
 • Personalitet

1. Në përputhje me standardet etike

Një burrë i dehur kryen veprime të turpshme në rrugë. Nëse e njihni mirë këtë njeri, e dini se ai është i njëjti çdo ditë; dhe befas sot nuk është më i dehur, sillet shumë civilisht, ti thua “nuk është më ai”. Pra, a e humbi veten sot? Është e qartë se jo kështu.

Një ditë, takoni ish të dashurën tuaj nga shkolla e mesme, ajo nuk është më e turpshme dhe e qetë si në shkollë të mesme. Ajo sot është ndryshe nga dikur, nuk është më vajza e asaj dite. Pra në fund ajo më humbi apo më gjeti?

Një bandit, ai ka grabitur njerëzit që në foshnjë, në perceptimin e tij shoqëria është një luftë qeniesh ku shkelen të dobëtit. Ai krenohet që është i fortë, duke jetuar mbi të tjerët. Kur i grabit njerëzit nuk ndjen asnjë faj, ndodh po aq natyrshëm sa duhet të hajë uria. Jeta është e këndshme.

Një tjetër grabitës, ai mendon se vjedhja e njerëzve në fakt është një krim, por arsyeton se rrethanat janë shtytëse. Ai dëshiron që të mund të jetojë një jetë të ndershme si gjithë të tjerët. Kur u kthye në shtëpi, ai ende i mësoi fëmijët e tij të silleshin mirë me njerëzit përreth tyre. Përballë çdo grabitje ai kafshon ndërgjegjen dhe e largon atë hidhërim duke u dukur si një bir birnor. Një grabitës filial është një motiv i zakonshëm.

Pra, nëse nesër grabitur 1 dhe grabitur 2 kthehen papritur, duke bërë gjëra të ndershme, a nuk do të thotë kjo të grabisni 1 dhe të humbisni veten, dhe të grabisni 2 të gjenin veten?

Tani mund të shohim qartë se nëse nuk bëjmë asgjë ndryshe nga më parë, është një humbje e vetvetes. Standardi i të qenit vetvetja nuk varet nga perceptimi i secilit person. Perceptimi i grabitjes 1 dhe grabitjes 2 janë të ndryshëm, por të dy po humbasin veten.

Pra, cili është standardi që mund të dallojmë në këto raste? Ky është Kodi i Etikës.

Standardet etike janë rregullat (të nënkuptuara ose të shkruara) të njohura nga njerëzimi i qytetëruar. Për shembull, mos vrisni njerëz, mos dëmtoni të tjerët, mos hidhni mbeturina në rrugë, mos flisni keq për të tjerët, fëmijët duhet të jenë të bijve ndaj prindërve, nxënësit duhet të respektojnë mësuesit, duhet të jenë të ndershëm etj.

READ  Kỹ năng quan sát là gì | Educationuk-vietnam.org

Nën standardet morale të përcaktuara për sjelljen e një personi të qytetëruar, ka rregulla lokale ashtu si në kushtetutë, duhet të ketë një ligj. Por ligji duhet të jetë në përputhje me kushtetutën, nuk mund të jetë në kundërshtim me kushtetutën. Ndoshta çdo lokalitet, çdo rajon, çdo vend ka standarde të ndryshme, por në përgjithësi duhet të ndjekë standardet e një njeriu të qytetëruar.

Nga ndërgjegjësimi te mendimi dhe veprimi është një rrugë e gjatë. A e kupton që ndershmëria është normë, por përballë fitimit të madh A gënjen për të fituar, atëherë A e ka humbur veten. A është i vetëdijshëm, por A nuk mund të rezistojë. B e kupton që radha është sjellje e një personi të qytetëruar, por B ende tundet sepse B është i paduruar për makinën e parkuar para dyqanit pa çelës.

Testet e zjarrit për ar. Vetëm kur na duhet të përballemi me presionin, do ta dimë se deri ku mund të mbajmë veten. Ne nuk mund të rrimë të qetë në sallon dhe t’i themi vetes se jemi një person shumë i ndershëm, i sjellshëm me të tjerët, gjithmonë duke bërë më të mirën, etj. Vetëm kur përballemi me sfida, ne e dimë se kush jemi.

2. Të jetuarit kuptimplotë

Me siguri kur shikoni filmin vizatimor UP ju kujtohet ende kënga “Married Life”. Një këngë me një imazh shumë emocionues. Ai përshkruan me saktësi jetën e shumicës prej nesh. Në fillim, ëndrra është shumë e madhe, pastaj ngjarjet, jeta e orizit dhe e parave na marrin gjithë kohën. Papritur, më në fund, flokët u grinë dhe nuk ishte më e mundur të përmbusheshin ëndrrat në fillim.

A ka diçka që nuk shkon këtu? Ne mund të shohim qartë rrënojat, por vazhdojmë të ecim mbi të. Gjithsesi, orizi dhe paratë, problemet e jetesës po na marrin ende pjesën më të madhe të kohës. Kur jemi mësuar të shkojmë në punë në mëngjes, të kthehemi në punë natën dhe më pas të shkojmë në punë të nesërmen në mëngjes, e kemi shumë të vështirë të bëjmë ndryshe, të thyejmë ato aktivitete të përsëritura. Edhe nëse ke mjaftueshëm para për të jetuar gjithë jetën, je akoma aty, një vit kalon si një ditë, 10 vjet kalojnë si një vit. Meqenëse pamjet janë saktësisht të njëjta, nuk ka asgjë për të kujtuar kur bëhet fjalë për të kujtuar.

Ju nuk mund ta mbani mend në këtë kohë javën e kaluar se çfarë keni ngrënë për darkë, sepse e njëjta vakt mbrëmje përsëritet. Ju nuk mund të mbani mend deri në këtë orë atë që keni bërë javën e kaluar, muajin e kaluar ose vitin e kaluar, sepse puna juaj është thjesht e përsëritur. Kjo është arsyeja pse duket sikur koha po kalon kaq shpejt këto ditë. Duke parë prapa, java, muaji, viti ka mbaruar.

Të rinjtë shpesh kanë shumë ëndrra, udhëtojnë nëpër Vietnam, udhëtojnë nëpër botë, bëhen mjek që trajton të varfërit falas, bëhen oficer policie për të kapur grabitës etj. Dhe më pas me kalimin e viteve, ju do të shihni që ëndrrat janë gjithmonë thjesht ëndrra, shumica prej nesh nuk mund t’i përmbushin ato.

Mendoj se të qenit vetvetja tani do të thotë që unë ndjek dhe përmbush ëndrrat e mia. Njerëzit gjithmonë nuk kanë ëndrra, ndoshta në fillim të jetës sonë ëndrrat tona janë shumë joreale si të shkojmë në hënë për të puthur këmbët e Hang, por me kalimin e kohës ëndrrat tona janë gjithashtu më realiste si të kemi një ëndërr.Vite për të udhëtuar nëpër botë. Por sido që të jetë, shumica prej nesh nuk mund t’i përmbushin ëndrrat tona, nëse do të ishte e lehtë, nuk do të quhej ëndërr.

READ  3 Phương Pháp Hiệu Quả Để Giải Quyết Xung Đột Trong Cuộc Sống | Educationuk-vietnam.org

Do të doja të kisha një kopsht me një pellg peshku përpara shtëpisë sime. Dëshironi të zotëroni një zinxhir restorantesh të ushqimit të shpejtë. Dëshiron të zotërojë një kafene të dekoruar në mënyrën e tij. Duke uruar që të varfërit të jenë më pak të pasur dhe të pasurit të jenë më pak të varfër :).

Me siguri tek secili prej nesh ka një dëshirë. Nëse e ndjekim, edhe nëse fundi nuk është aq i plotë sa imagjinohej fillimisht, përsëri na bën të ndihemi sikur kemi bërë diçka për ne, kemi jetuar për ne.

Shumica prej nesh praktikisht po përpiqen të plotësojnë dëshirën e dikujt tjetër (por jo tonën). Urimet e prindërve, fëmijëve, kolegëve, miqve, shefave. Do të ishte ideale nëse në procesin e përmbushjes së dëshirës së dikujt tjetër, dikush do të plotësonte të vetën.

3. Homogjeniteti ndërmjet jashtës dhe brendësisë

Disa thonë se lumturia është thjesht kur mendon, flet dhe bën. Tingëllon kaq e thjeshtë, a nuk bëjmë atë që mendojmë? A mendojmë se kur ngremë dorën e djathtë, ngremë dorën e majtë? Nëse dëshironi të ngrini dorën e djathtë, fillimisht duhet të mendoni të ngrini dorën e djathtë dhe më pas të kontrolloni muskujt për ta ngritur atë, apo jo?

Një shembull për të na ndihmuar të kuptojmë këtë situatë. Ti me të vërtetë e urren djaloshin përballë, me të vërtetë dëshiron ta dëbosh atë, por për shkak të mirësjelljes nuk mund ta bësh këtë. Do të ndiheni rehat duke e larguar ashtu siç e kishit menduar, në vend që të uleni me të dhe të qeshni me të.

Jeni në radhë për të blerë bileta filmi. Ka dy situata:

 • Skenari 1: Mendoni se radha është e drejtë;
 • Skenari 2: Për disa arsye dëshironi të arrini në krye.

Në situatën 1 ndiheni shumë të relaksuar, por në situatën 2 jeni shumë të paduruar. Edhe pse të dyja situatat prodhojnë të njëjtin rezultat dhe duhet të presim, situata 1 është në një humor shumë më të mirë sesa në situatën 2.

Ju jeni një person kureshtar, dëshira për të mësuar tashmë është në gjakun tuaj. Ju lexoni libra, merrni pjesë në kurse, dëgjoni sugjerimet e njerëzve të tjerë. Përkundrazi, nëse nuk jeni një person i tillë, por duhet të përpiqeni të paraqiteni para shefit tuaj si dikush që është i etur për të mësuar, atëherë leximi i librave, ndjekja e kurseve, dëgjimi i sugjerimeve është vërtet torturë. Në të dyja rastet duhet të bëni të njëjtën përpjekje, por rezultatet janë të ndryshme, Skenari 1 relaksohuni dhe merrni rezultatet më të mira, Skenari 2 është stresues dhe rezultati është përballimi.

Një miku juaj ju fton për një pije. Ju me të vërtetë nuk dëshironi, por nga mirësjellja jeni dakord. Mendimet thonë “Jo”, por fjalët dhe veprimet thonë “Po”.

Bandit 1 në shembullin në krye të hyrjes kupton se nuk ka asgjë të keqe me grabitjen, kështu që ai nuk ndihet fajtor sa herë që grabit, kështu që ai është shumë … produktiv. Bandit 2 grabit në një gjendje ku po sillet gabim, kështu që produktiviteti i tij është më i vogël. Është e vërtetë që grabitësi 1 ka një identitet mes brenda dhe jashtë, por nuk i plotëson standardet e standardeve etike.

Ne nxjerrim disa përfundime si më poshtë:

 • Kur ndërmerrni veprime, ju pëlqen apo jo, kostoja është e njëjtë. Kur hani akullore, ju pëlqen apo jo, duhet të shpenzoni para për të blerë të njëjtën akullore.
 • Midis mendimeve dhe veprimeve që përkojnë, efekti është më i lartë se ai i mungesës së mbivendosjes. Akulloren e shijon me mire nese te pelqen shume, ndryshe eshte thjesht tolerance, deshira per ta perfunduar.
 • Ju keni të drejtë të vendosni për “mendimet” dhe “veprimet” tuaja. Për shkak se ne jemi zotër të vetes dhe jemi përgjegjës për veprimet tona, ne kemi të drejtë të mendojmë, të flasim dhe të veprojmë siç dëshirojmë.
 • Sepse të menduarit vjen së pari, veprimi vjen më vonë, kështu që gjëja më e mirë është ndryshimi i mënyrës së të menduarit është baza. Orientimi ndryshon mënyrën e të menduarit sipas normave shoqërore, sipas qëllimeve që dëshironi të arrini. Ndonjëherë ju nuk e dëshironi atë në afat të shkurtër, por është e mirë për afat të gjatë. Për shembull, nuk ju pëlqen të merrni ilaçe sepse janë të hidhur, por nëse doni të përmirësoheni, duhet të merrni ilaçe.
 • Nëse mendimi është i drejtë, atëherë veproni sipas mendimit, mos lejoni që faktorë të tjerë të ndikojnë në të. Nëse nuk ju pëlqen akullorja, mos hani akullore. Nëse nuk ju pëlqen të pini, mos pini. Nëse nuk ju pëlqen veshja, mos e vishni vetëm sepse do ta bëjë disa kalimtarë.
READ  10 Kỹ Năng Mềm Tạo Đà Thành Công | Educationuk-vietnam.org

Rasti më klasik i humbjes së vetvetes është ndikimi i jashtëm. Nëse mjedisi i jashtëm është i mirë, atëherë ne jemi të mirë, nëse mjedisi i jashtëm është i keq, atëherë ne jemi të këqij. Mendimet po ndryshojnë vazhdimisht, nuk ka asnjë standard për t’u kapur, të mendosh mirë tani, por të mendosh keq nesër dhe anasjelltas. Kjo do të thotë se personi ende nuk e ka përcaktuar se çfarë është e drejtë dhe çfarë është e gabuar. Thelbi i ndryshimit midis ekstremeve nuk është i gabuar, ajo që është e gabuar është se ne nuk ndryshojmë në një bazë të qëndrueshme.

4. Keni personalitet

“Bëhu vetvetja” jo “Bëhu ne”. Duke shkuar në Hai Phong, më pëlqen të vrapoj, ju pëlqen të ecni, disa njerëzve u pëlqen të ngasin motoçikleta, disa njerëzve u pëlqen të ngasin helikopterë… Njësoj si të kem një kohë të lirë, më pëlqen të vrapoj, miqtë si të lexojnë, njerëzit si të pinë, kush i pëlqen të flejë.

Ne kemi botime të kufizuara pa marrë parasysh çfarë. Ne kemi karakteristikat tona, interesat tona, pikat tona të forta, dobësitë tona, kështu që edhe nëse synojmë të njëjtin qëllim, ne kemi mënyra të ndryshme për ta arritur atë. Unë nuk mund të të imitoj më shumë sesa mund të më imitosh ti mua.

Për shkak se çdo person ka një forcë të ndryshme, kështu që ne duhet të dimë se çfarë jemi mjaft të fortë për të zhvilluar bazuar në këtë. Të gjithë kanë një anë që është më e fortë se të tjerat se vetë personi. Ajo forcë mund të mos krahasohet me të tjerët, por është më mirë sesa të sjell dobësinë time në krahasim me të tjerët.

Një person i suksesshëm ju tregon për rrugën e tij drejt suksesit. Pse ai ia del mbanë zakonisht bazohet në mendimin e tij deri në përfundim. Ai vetë nuk ishte i sigurt nëse e kishte identifikuar saktë shkakun. Prandaj, është shumë e rrezikshme nëse besojmë se ato shkaqe do të sjellin rezultate dhe pastaj nxitojmë përpara, pavarësisht nga pikat tona të forta dhe të dobëta.

Ekziston një slogan “Ji i vërtetë me veten”. Në fakt, nëse nuk e dini se kush jeni, si e dini nëse jeni të vërtetë me veten tuaj? A do të thotë të jetosh besnikë ndaj vetes që jam ai që jam, ndaj sillem kështu? Në fakt, kjo fjali është ekuivalente me fjalinë “Bëhu vetvetja”.

Sipas chienluocsong.com