16 lượt xem

Danh tướng Chu Du – Cả đời tài trí nhưng oan khuất ngàn năm | Educationuk-vietnam.org

1. Biografia dhe historia e gjeneralit të famshëm Chu Du

Zhou Du ka lindur në vitin 175 dhe ka emrin Cong Can. Rrethi Thu, në rrethin Lu Giang është vendi ku lindi dhe u rrit Chu Du. Ky vend sot është vetëm rrethi Shucheng në provincën Anhui, Kinë.

Gjenerali i famshëm Chu Du

Sipas të dhënave historike, Chu Du vinte nga një familje fisnike dhe prestigjioze dhe kishte shumë breza mandarinash në oborr. Mund të thuhet se që nga koha e z. Babai i Chu Du, Chu Di, mbante postin e Komandës së Qarkut të distriktit Lac Duong,… Edhe xhaxhallarët dhe hallat e Chu Du-së u regjistruan se mbanin poste mjaft të mëdha në gjykatë.

Me një sfond të tillë, nuk është e vështirë të kuptosh kur Chu Du përshkruhet si elegant, i pashëm, i talentuar dhe ka një kuptim të plotë të muzikës. Imazhi i Chu Du përshkruhet nga librat e historisë si “i gjatë, i fortë dhe i pashëm”. Sidomos duke ditur për muzikën në një moshë relativisht të re, kjo ka bërë që shumë vajza të dashurohen me Chu Du dhe shpesh qëllimisht ta keqshkruajnë muzikën për të tërhequr vëmendjen nga ky djalë i pashëm.

Kuptimi i Chu Du për fushën muzikore tregohet përmes historisë kur ai ishte i dehur, por Chu Du ishte ende në gjendje të tregonte nëse kënga ishte e drejtë apo e gabuar. Është edhe kjo që në atë kohë thënia “Kuc je i ndritur, Chu Lang u përpoq”, që shpjegohet do të thotë “Kënga është e gabuar, Chu Lang shikon prapa”.

Biografia e Chu Du
Biografia e Chu Du

Duke folur për emrin Chu Lang, ky është emri bashkëkohor që njerëzit e thërrasin shpesh. Fjala “Lang” këtu kuptohet se i referohet djemve dhe djemve të pashëm, të pashëm dhe të bukur, të cilët admirohen nga të tjerët.

2. Bëni miq dhe filloni një biznes me Sun Ce

Fati që krijoi miqësinë midis Chu Du dhe Ton Sach ishte fakti që babai i Ton Sac, Ton Kien, vendosi të niste një ushtri për të luftuar Dong Zhuo. Kjo është arsyeja pse ai solli të gjithë familjen e tij për t’u vendosur në rrethin Thu, vendlindja e Chu Du. Dhe pikërisht këtu u zhvillua takimi mes dy “të dashurave” të edukuara dhe të bukura. Në të njëjtën moshë, Chu Du dhe Sun Ce u bënë shpejt miq të ngushtë dhe shpejt u bënë të famshëm në të gjithë rajonin Jiangnan në atë kohë.

Në vitin 191, Ton Kien vdiq në një betejë në Tuong Duong, Sun Sac dhe babai i tij iu përkushtuan Vien Thuat në atë kohë, por ata nuk u respektuan, kështu që ata u ndanë menjëherë dhe gjetën drejtimin e tyre. Kur Sun Sach ishte 20 vjeç, në vitin 194, ai vendosi të fillonte një ushtri në Liyang me synimin për të pushtuar rajonin Jiangdong. Pasi mori një letër nga Sun Ce për atë pushtim, Chu Du vendosi të ndihmonte mikun e tij të kryente kauzën. Duke pasur mbështetjen e Zhou Yu, Sun Ce ishte shumë e lumtur dhe tha: “Me ndihmën tuaj, puna ime e madhe do të bëhet”.

Krijoni një karrierë me Ton Sach
Krijoni një karrierë me Ton Sach

Me talentin e të dyve, ushtria e Sun Sacit pati një fitore të lumtur. “Nëse fiton, do të fitosh”, “Mblidh dhjetëra mijëra njerëz”, … janë fjalitë e përdorura për të përshkruar fitoren që kanë arritur ushtria e Ton Sach dhe Chu Du. Së shpejti, Sun Ce kishte pushtuar 5 rrethe të Jiang Dong, duke hedhur themelet për dinastinë Dong Ngo.

3. Mbështetja e Ton Quyen, ndërtimi i shtëpisë Dong Ngo

Sun Sach, kur ishte i ri, “një hero në çdo drejtim”, vdiq për shkak të atentatit duke hipur në kalë. Ishte viti 200, kur Ton Sach ishte vetëm 26 vjeç.

Ton Sach vdiq. Vëllai i tij më i vogël, Ton Quyen, vazhdoi të ngrihej për të për të ndërtuar një grup politik të dinastisë Ton, si dhe për të krijuar Dong Ngo.

Megjithatë, situata në Dong Ngo në këtë kohë thuhet se është shumë e lehtë për t’u rrëzuar kur ndahet në 3 fraksione. Një fraksion ka ndjekur Sun Sach dhe ka respektuar Quan që në fillim. Një fraksion janë ata që kujdesen vetëm për veten e tyre para se të bien në kaos, ana tjetër janë ata që kundërshtojnë dhe urrejnë dhe janë armiqësor ndaj familjes Ton.

Në këtë kohë, Sun Quan ishte ende i ri dhe nuk mund të përballonte të mbante mbi supet e tij gjithë përgjegjësinë e madhe. Megjithatë, falë ndihmës së Chu Du dhe Truong Chieu, ata ishin në gjendje të ringjallnin dhe stabilizonin bazën e tyre. Këta dy njerëz krahasohen me “dy shtylla kundër qiellit” kur një plak dhe një i ri, një mandarinë dhe një artist luftarak janë kujdesur të vetëm dhe kanë mbështetur me gjithë zemër Ton Quyen, duke vazhduar të ndërtojnë kauzën e familjes Ton. .

Ndërtimi i Dong Ngo
Ndërtimi i Dong Ngo

Në këtë kohë, Chu Du dhe Lu Tuc u bënë miq dhe Lu Tuc më vonë vendosi të bashkohej me Zhou Du për të mbështetur Ton Quyen. Vetë Lu Tuc gjithashtu u bë shpejt i preferuari i Sun Quan me talentin e tij në ushtri.

4. Xich Bich – Beteja kumbon në librat e historisë, pohon emrin e saj

Në romanin Interpretimi i Tre Mbretërive të shkrimtarit La Quan Trung, beteja e famshme e Xich Bich në këtë libër historie u fitua kryesisht për shkak të veprës së Zhuge Liang. Megjithatë, a është kështu në realitet?

Para se të zhvillohej beteja e Xich Bich, ishte e nevojshme të diskutohej vendosmëria e Ton Quyen për të luftuar Cao. Në fakt, në atë kohë, ushtria e Cao Cao u konsiderua mjaft e fortë, duke luftuar kundër Cao Cao-s duhej të mendonte dhe të ulte vendosmërinë e tij tërësisht. Dhe ishte Chu Du ai që dha argumente bindëse për të ndihmuar Sun Quan-in të ulë këtë vendosmëri. Shumë libra historikë thonë se ishte Lu Tuc ai që këshilloi i pari Sun Quan t’i rezistonte Caos, por në thelb ishte Chu Du ai që ndihmoi Ton Quyen të kishte vendosmërinë më të madhe. Kushdo qoftë, të dy janë ende përgjegjës për këtë.

Beteja e Xich Bich është një betejë që tregon aleancën midis dy dinastive Dong Ngo dhe Thuc Han si dhe takimin midis Chu Du dhe Zhuge Liang. Këta konsiderohen dy personalitete të mëdha në historinë e Kinës, “nëntë në dhjetë”, të vështira për t’u dalluar.

Kuqja e famshme
Chic Bich është i famshëm

Në betejën e Xich Bich, Chu Du kishte vetëm 30,000 trupa për të luftuar kundër Kinës, por ai ishte akoma shumë i sigurt se mund të fitonte. Ndërkohë, Ton Quyen dhe Luu Bei janë jashtëzakonisht të shqetësuar. Dhe siç parashikohej nga Chu Du, ushtria Cao ishte ende e rrënuar me sëmundje, kështu që ishte e vështirë të qëndronte i shëndetshëm. Megjithëse ushtria e Chu Du ishte e vogël, ajo ishte e qëndrueshme dhe e dobishme në luftën detare. Prandaj, probabiliteti për të fituar është shumë më i lartë.

Moti në atë kohë ishte dimër, klima me të vërtetë i bënte njerëzit të ndiheshin të frikësuar, kështu që ushtria Cao duhej të lidhte varkat së bashku për të shmangur goditjen nga era e fortë veriore që çonte në përmbysjen e varkës. Kjo krijoi kushte të favorshme që Chu Du të zbatonte planin e Hoang Cait për “sulm me zjarr për të shkatërruar Cao”.

Kjo politikë bëri që ushtria Cao të thyente betejën, Cao Cao duhej të ikte në veri. Beteja e Xich Bich ishte një betejë me një moment historik të rëndësishëm kur përcaktoi situatën e periudhës së Tre Mbretërive si dhe konfirmoi talentin e Chu Du, duke e ndihmuar atë të regjistrohej në listën e gjeneralëve të famshëm të historisë.Kinë.

5. Largimi i Chu Du dhe strategjia për të ardhmen

Nëse Lu Tuc mbron gjithmonë që të këshillojë Ton Quyen të pajtohet me Thuc dhe Luu Bei, Chu Du ka mendimin e kundërt. Për të, Cao Cao ishte si një armik në mëngjes, ai mund të improvizonte çfarëdo që të bënte, ndërsa Liu Bei ishte si një tigër në errësirë, i vështirë për t’u mbrojtur në kohë. Prandaj këshillohet të luftohet kundër dinastisë Thuc, të zgjerohet territori dhe fuqia e saj.

ndërroi jetë
ndërroi jetë

Në fillim, Sun Quan dëgjoi të ardhmen e Lu Tuc, por kur dëgjoi planin “parashikues” të Chu Du, ai vendosi të pajtohej, duke u përgatitur urgjentisht për luftën e ardhshme historike.

Sidoqoftë, në fazën urgjente, Chu Du u sëmur rëndë dhe nuk mundi të mbijetonte. Ai mori frymën e tij të fundit në vitin 210, kur Zhou Yu ishte vetëm 36 vjeç. Largimi i tij konsiderohet një humbje e madhe për Sun Quan, por një presion i madh është ulur për Liu Bei dhe Zhuge Liang.

Sipas të dhënave, përpara vdekjes së tij, Chu Du la 3 udhëzimet e tij me Ton Quyen. Këto janë 3 gjërat që ai nuk i ka bërë ende dhe i ka gjithmonë parasysh.

E para është të emërosh një zëvendësues. Askush tjetër nuk mund të zëvendësonte Zhou Yu në atë kohë përveç Lu Su.

E dyta është parandalimi i Cao Cao në kufi. Zhou Yu ishte i vetëdijshëm se, nëse Cao Cao në veri do të vendoste të sulmonte, kufiri me siguri nuk do të ishte i qëndrueshëm.

Gjëja e tretë dhe e fundit është t’i kushtoni vëmendje Liu Bei. Ky është një nga rreziqet e paharrueshme që Chu Du paralajmëroi Ton Quyen. Të ndihmosh Liu Bei është si të rritësh një tigër, të kafshosh në të kundërt është plotësisht e mundur.

Strategjia e së ardhmes
Strategjia e së ardhmes

Dhe fakti vërtetoi se Chu Du kishte të drejtë, sapo Luu Bei mori fronin, ai dërgoi trupa për të sulmuar Dong Ngo për t’u hakmarrë Guan Yu. Dhe ushtria e Luu Beit dihet se pothuajse fiton, vetëm për të humbur një betejë të fundit të rëndësishme në duart e Dong Ngo. Ky është një mësim për Ton Quyen si dhe dëshmon largpamësinë dhe aftësinë e Chu Du për të parashikuar dhe punuar si një zot.

6. Zhou Yu dhe Zhuge Liang, një mijë vjet padrejtësi

“Qielli lindi Du dhe Luong” është një thënie që doli nga romani Tre Mbretëritë duke interpretuar kuptimin e shkrimtarit La Quan Trung. Nëpërmjet romanit, imazhi i Chu Du ndërtohet si një person i talentuar, por mendjengushtë, shpesh ziliqar për Zhuge Liang dhe i provokuar nga Zhuge Liang për të vdekur. Megjithatë, a është kjo e vërteta?

Përgjigja nuk është absolutisht. Për Chu Du, ai vetë konsiderohet si një i moshuar i Zhuge Liang sepse kur kishte 15 vjet përvojë në ushtri, Zhuge Liang kishte vetëm 1 vit që merrej me politikë. Beteja e Xich Bich është një dëshmi e kësaj.

Në fakt, nga ajo betejë e Red Bich, Zhuge Liang ishte me të vërtetë ai që përfitoi kur mundi të mësonte nga Chu Du dhe Lu Tuc, ministra të mëdhenj me talent dhe përvojë të madhe.

Për më tepër, Chu Du nuk është aspak një person mendjengushtë. Megjithëse pikëpamjet midis Minh dhe Lu Tu janë të ndryshme, para se të vdiste, gjëja e parë që bëri ishte emërimi i Lu Tu për ta zëvendësuar. Nëse ai është një person egoist, a do të bëjë të njëjtën gjë Chu Du?

Një mijë vjet padrejtësi
Një mijë vjet padrejtësi

Jo vetëm që Sun Quan u njoh, por edhe vetë Liu Bei duhej të pranonte aftësinë e Chu Du. Vetë Luu Bei dikur tha për Chu Du si më poshtë: “Mijëra njerëz nuk mund të vazhdojnë me shkrimin dhe strategjinë e kujdesshme”.

Edhe pse shpesh krahasohen dhe nënçmohen para Zhuge Liang, këto gjëra janë vetëm qëllimet e vetë La Quan Trung në ndërtimin e veprës së tij. Në fakt, Chu Du është një gjeneral i talentuar, i virtytshëm dhe bujar. Talenti i tij nuk është inferior, por konsiderohet edhe si personi që i ka kaluar përvojën Zhuge Liang. Duke marrë parasysh vetëm ushtrinë, Zhuge Liang nuk është domosdoshmërisht aq i talentuar dhe i thellë sa Chu Du. Të ndërtohesh dhe të keqkuptohesh kështu është me të vërtetë një padrejtësi mijëravjeçare që Cu Du duhet të durojë.

Më sipër është një biografi, një zot publik që themeloi vendin, një gjeneral i madh i dinastisë Dong Ngo si dhe historia kineze. Shpresojmë, ky artikull ka qenë vërtet i dobishëm dhe ju ndihmon të kuptoni më mirë jetën dhe biografinë e Chu Du.

Biografia e Zhuge Liang – Talismani i talentuar “demonik”.

Zhuge Liang, i vetëshpallur Khong Minh, njihet si Ngo Long. I njohur si një nga perënditë themelues, një profet, një këshilltar i talentuar ushtarak dhe politik-diplomati më i famshëm në historinë kineze. Jo vetëm që ka talent, por Zhuge Liang ka gjithashtu një “zemër të kombit” të admirueshëm që nuk e ka asnjë zot ushtarak. Pra, si është biografia e Zhuge Liang? Artikulli vijues do t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë uljet dhe ngritjet, si dhe momentet e shkëlqyera në karrierën e tij si këshilltar.

Biografia e Zhuge Liang

Gjeni një punë shpejt

Ndani në VK '); $('#js_share').append(""); $('#box-social').addClass('share'); } }); $("#see_more"). kliko(funksion(){ if ($(this).attr('data- ) id') != "") { $.get('../ajax/ajax_blog.php?newid=14137&cateid=236&begin='+$(this).attr('data-id'), funksion(të dhëna) { $('.see_more_blog').append(data); var x = parseInt($("#see_more").attr('data-id')) + 1; $("#see_more").attr(" data -id",x);}); } });$(".show_cm").klikoni(funksion(){$(this).hide();$("hidden_cm").shfaq(); $ (".ct_cm").removeClass("hiden_dtblog");});$(".hiden_cm").kliko(funksion(){$(this).hide();$('.show_cm').shfaq ( ); $(".ct_cm").addClass("hidden_dtblog");});$(".show_cd").kliko(funksion(){$(this).hide();$(".hiden_cd" ) .show();$(".chude").removeClass("hiden_dtblog");});$(".hiden_cd").click(function(){$(this).hide();$(' . show_cd').show();$(".chude").addClass("hiden_dtblog");});

READ  Cấu trúc và các cách dùng câu phủ định trong Tiếng Anh | Educationuk-vietnam.org

Bài viết cùng chủ đề: