61 lượt xem

Full Stack Developer là gì? Full-Stack mang lại lợi ích gì cho Developer? | Educationuk-vietnam.org

Çfarë është Full-Stack Developer? Zhvilluesi i grupit të plotë është personi përgjegjës për pjesën e përparme (dizajnimin e UI, UX dhe rrjedhën) deri në fund (dizajnimi i bazës së të dhënave dhe shkrimi i API-ve të nevojshme) të sistemit. Ata janë njerëz që kanë aftësi të të menduarit logjik për të analizuar dhe dizajnuar bazat e të dhënave, dhe mund të improvizojnë në mënyrë fleksibël me CSS për të optimizuar shfaqjen e faqeve të internetit / aplikacioneve celulare.

Lexoni intervistën e ITviec me të Pham Huy Hoangnjë Zhvillues Full-Stack që punon në AlgoMerchant – një kompani fillestare në Singapor për të ditur:

  • Cila është puna e një Zhvilluesi Full-Stack?
  • Cilat janë përfitimet e punës si Zhvillues Full-Stack?
  • Këshilla për t’u bërë një Zhvillues Full-Stack

Shihni më shumë punë të Zhvilluesit në Stack Full në ITviec

Histori: Pham Huy Hoang ka punuar në FPT Software përpara se të transferohej në ASWIG Solutions si zhvillues i C#.

Pas kësaj, ai studioi për Master në Shkenca Kompjuterike në Universitetin Lancaster (Mbretëria e Bashkuar). Gjatë studimeve, ai punoi si Zhvillues Full-Stack në departamentin e IT të shkollës.

Pas diplomimit në gusht 2017, ai u transferua në Singapor dhe deri më tani ka punuar për kompaninë AlgoMerchant.

Cila është puna e përditshme e një Zhvilluesi Full-Stack?

Zhvilluesi i Full-Stack është një person Përgjegjës për pjesën e përparme dhe të pasme të produktit.

Në përgjithësi, Nga dizajni i ndërfaqes tek baza e të dhënave pas Ju jeni të gjithë përgjegjës derisa produkti të funksionojë pa probleme. Megjithatë, në varësi të kompanisë, do të ketë një punë specifike.

Projekti që ai bëri për Universitetin Lancaster është një Aplikacion për studentët e shkollës i quajtur “I Love Lancaster”. Ky aplikacion do të sintetizojë të gjitha shërbimet gjatë kohës së shkollës për studentët, si autobusët, oraret, etj., për t’ju ndihmuar të studioni më lehtë.

Ai bën gjithçka që nga marrja e kërkesave nga klientët që janë departamente në shkollë, dizajnimi i ndërfaqes deri tek krijimi i bazës së të dhënave dhe gjithçka tjetër që aplikacioni të funksionojë pa probleme.

Po puna juaj e re në AlgoMerchant?

Në AlgoMerchant, pozicioni i tij është Inxhinier i Lartë i Front-endit, por puna është ende Full-Stack si më parë.

Detyra e tij kryesore është të diskutojë me menaxherin e produktit për të përcaktuar kërkesat. Më pas diskutoni me CTO për të hartuar arkitekturën për projektin Auto Invest (Sistemi vendos automatikisht urdhra blerje/shitje bazuar në algoritmin).

Pasi CTO të shqyrtojë dhe miratojë, ai do të kalojë nga pjesa e përparme (dizajnimi UX dhe rrjedha) në fundin e fundit (dizajnoni bazën e të dhënave dhe shkruani API-të e nevojshme) të sistemit.

full-stack-developer-developer

Z. Hoang ndërsa punonte në Singapor

A keni pasur ndonjë vështirësi kur kaloni në Full-Stack në një mjedis kaq “ndërkombëtar”?

Në fillim, kur punoi për herë të parë këtu, e kishte të vështirë aftësia për të shpjeguar. Në kohët e vjetra në Vietnam, kur shpjegonin në Vietnamisht, ndonjëherë klientët dhe kolegët nuk e kuptonin, kështu që ishte edhe më e vështirë të shpjegohej në anglisht.

Pra, në vend të një shpjegimi të gjatë, ai e ndau punën në pjesë dhe ia tregonte klientit pasi të përfundonte çdo pjesë e vogël. Në atë kohë, pa u shpjeguar, shumë njerëz e kuptuan atë që doja të thoja.

READ  Chức năng, nhiệm vụ, vai trò phòng nhân sự | Educationuk-vietnam.org

Për shembull, është më e lehtë për ju që të krijoni paraprakisht një ndërfaqe dhe më pas t’u jepni atyre komente sesa thjesht gojë më gojë. Veç kësaj, qëllimi i komunikimit është të kuptosh se çfarë dëshiron tjetri dhe anasjelltas, është mirë, mos fol shumë.

Unë mendoj se kjo është një përvojë shumë e dobishme për një punë me kohë të plotë në të ardhmen, sepse nuk ka asnjë zhvillues që nuk mund të gjejë një punë. Problemi është A po bëj pikërisht atë që dëshiron klienti dhe a mund t’ju shpjegoj se si do t’i ndihmojë ato që bëj?.

Prandaj, nëse përdorni aftësinë e mësipërme për të zgjidhur këtë problem, edhe nëse ka një pengesë gjuhësore, Zhvilluesi ka një mënyrë për ta kapërcyer atë.

Punë Zhvilluesi i Full Stack në Ho Chi Minh City

Punë Zhvilluesi i Full Stack në Hanoi

Sipas mendimit tuaj, si ndihmon Full-Stack në përmirësimin e karrierës së një zhvilluesi?

Kjo punë Full-Stack është shumë interesante dhe mendoj se Zhvilluesit duhet të përpiqen të arrijnë këtë pozicion sepse:

  • Full Stack Developer është më e lehtë për të gjetur një punë për shkak të grupit të gjerë të aftësive.

Një Zhvillues Full-Stack mund të kalojë në Zhvilluesi i frontit ose Zhvilluesi i fundit ose krijoni lehtësisht bazën e të dhënave pa shpenzuar shumë kohë ose pa humbur njohuritë. Prandaj, nuk keni frikë nga papunësia apo mërzia.

Një tjetër gjë është se kompanitë fillestare dhe kompanitë e vogla shpesh kanë prioritet punësimin e Zhvilluesit Full-Stack.

Në fazat e hershme të zhvillimit të produktit, kompanitë kanë nevojë për zhvillues të gjithanshëm që kanë një pamje të përgjithshme të sistemit. Kur produkti hyn në fazën e përfundimit dhe zhvillimit të mëtejshëm, ata kanë nevojë për njerëz me njohuri të thelluara.

  • Paga më e lartë krahasuar me zhvilluesit e tjerë.

Shumica e postimeve të punës kanë fjalën “Zhvillues Web Full-Stack” dhe paga është zakonisht më e lartë se “Zhvilluesi i Uebit” me të njëjtin nivel.

Pronari i blogut Codeaholicguy, gjithashtu miku i tij, kur kaloi nga Java Senior Developer në Senior Full-Stack Developer në KMS Technology, paga e tij u rrit me rreth 30%.

Ai gjithashtu tregoi për këtë çështje në artikullin “Vlera e një Zhvilluesi Fullstack”. Megjithatë, qoftë në drejtimin e Full-Stack apo në drejtimin e specializimit në një fushë mund të arrihet një pagë e madhe.

Sepse njohuritë e Full-Stack i ndihmojnë ata të kenë një pamje të përgjithshme të sistemit, gjë që është thelbësore dhe e vlerësuar nëse duan të zhvillohen në Team Lider, Menaxher Produkti ose Arkitekt Softuerësh.

Përveç kësaj, për shkak se ata i njohin të dyja Front-end, Back-end, Design… kështu që ato bëhen një urë lidhëse midis ekipeve, duke ndihmuar që komunikimi midis ekipeve dhe anëtarëve të ekipit të bëhet më i rrjedhshëm. Kjo e bën më të lehtë për Zhvilluesin Full-Stack që të bëhet një anëtar kyç në ekip dhe sigurisht më lehtë përparimin.

Punë Zhvilluesish Senior Full Stack

Cilat janë cilësitë e rëndësishme për t’u bërë një Zhvillues Full-Stack?

3

Z. Hoang në shkollën Lancaster.

Sasia e njohurive për të bërë Full-Stack është e dyfishtë, e trefishtë e njohurive për të bërë Front-end dhe Back-end sepse është përgjegjës, duke kuptuar gjithçka nga fillimi në fund. Prandaj, është e nevojshme që vazhdimisht të përditësohen njohuritë e reja çdo ditë.

READ  Thông tin tuyển sinh trường Đại học Quy Nhơn | Educationuk-vietnam.org

Zhvilluesi i Full-Stack është personi që është “përgjegjës” për një produkt. Kur u bashkua për herë të parë në shkollë për 1 muaj, ai mund të bënte vetëm pjesën e përparme, të rregullonte aplikacionet ekzistuese, por duke qenë se ishte një Zhvillues i Full-Stack, Menaxheri i Produkteve i dha një ide.

Nga kjo ide, ju duhet të planifikoni ta bëni atë aplikacion nga fillimi në fund, nga nevoja për të biseduar me klientët për të marrë kërkesat, për të dizajnuar ndërfaqe, për të marrë komente dhe për ta zbatuar derisa të funksionojë. Prandaj, ndjenja e përgjegjësisë në punë është jashtëzakonisht e nevojshme.

  • Dinamik, komunikim i mirë

Sepse Zhvilluesi i Full-Stack duhet të përballojë shumë punë, çdo cep të produktit, duke punuar me shumë njerëz duke përfshirë administratorët, klientët… kështu që nëse nuk komunikoni mirë, është shumë e vështirë të mbijetoni.

Shumë njerëz mendojnë se në industrinë e programimit mjafton vetëm përqendrimi në zhvillimin e aftësive teknike, por sipas tij, kjo nuk mjafton që ju të bëheni një programues i mirë.

  • Zhvilluesi ka ende nevojë shkathtësitë e komunikimit, zgjidhja e problemeve, aftësitë bindëse (kur doni të bindni menaxherin tuaj që të rrisë pagën tuaj, për shembull) të punoni pa probleme me ekipin dhe ekipet e tjera.

Këto aftësi janë gjithashtu thelbësore për të avancuar në pozicione drejtuese (Udhëheqës ekipi, PM, etj.).

Pra, për t’u bërë një Zhvillues Full-Stack, si duhet të fillojnë Zhvilluesit Junior?

Nga çdo pozicion, ju mund të përparoni në Zhvillues Full-Stack.

Nëse jeni Zhvillues i Front-end, mund të studioni më shumë rreth Back-end dhe anasjelltas. Më pas studioni më shumë rreth infrastrukturës, UI/UX.

Ndërsa ai fillimisht u rekrutua në departamentin e IT të shkollës për të bërë Front-end. Megjithatë, kishte mungesë të njerëzve në anën e Back-end, kështu që ai u emërua për të qenë përgjegjës për pjesën e Back-end.

Pas kësaj, ai u dërgua për të komunikuar me klientët, mori kërkesa dhe që atëherë punoi si Zhvillues Full-Stack.

Punë Zhvilluesish në fund të fundit

Punët e zhvilluesit të përparme

A keni bërë ndonjëherë një gabim në punë?

foto-3-18-16-11-50-50-paradite

Z. Hoang (majtas majtas) dhe miqtë në dhomën e IT në Shkollën Lancaster.

Kur hyri për herë të parë në departamentin e IT-së të shkollës, për shkak se nuk e kuptonte mirë sistemin, shpesh bënte disa procese të gabuara, madje duke bërë gjëra që Zhvilluesit nuk lejoheshin t’i bënin më.

Kur u qortua, ai shpjegoi: “Sepse askush nuk e ndalon”. Pas kësaj, kryeministri i ri tha sërish se “Nuk është e ndaluar por nuk lejohet të bëhet”.

Në fakt, problemi këtu është se ai është shumë i turpshëm të pyesë të tjerët, veçanërisht me të huajt, ndaj është edhe më i turpshëm.

Kur punonte në FPT Software, ai gjithashtu bëri këtë gabim.

Si Zhvillues i Ri, ka shumë gjëra që ai nuk i di ende, por është shumë i turpshëm të pyesë të moshuarit e tij dhe i pëlqen t’i zbulojë vetë.

Arsyeja është pjesërisht për shkak të ndrojtjes, pjesërisht për shkak të egos sime personale, nga frika se mos kërkoj shumë dhe do të gjykohem. Kur mori kërkesën, ai filloi të kodonte siç donte, duke bërë që produkti i përfunduar të mos ishte ashtu siç kërkohej.

READ  Sinh sản hữu tính ở động vật là gì ? Quá trình, các hình thức | Educationuk-vietnam.org

Prej aty, ai mësoi nga përvoja se Më duhet të pyes sa më shumë kolegët dhe shefat.

Për të kursyer kohë për të anketuarit, duhet të përgatitni atë që dëshironi të pyesni dhe të zbuloni vetë përpara se të pyesni.

Përveç kësaj, me marrjen e kërkesës nuk duhet të fillojë punën menjëherë, por duhet të përcaktojë qartë problemin me BA, PM fillimisht.

Truku është të përfitoni kur ekipi del për të ngrënë e për të pirë për të pyetur se çfarë duan të kërkojnë. Në këtë kohë, duke qenë se askush nuk duhet të përqendrohet në punë, askush nuk do të shqetësojë të pyetet.

Çfarë këshille keni për të rinjtë që duan të bëhen Zhvillues Full-Stack?

  • Zhvilluesi i Full-Stack është një punë e mirë, interesante, por jo shumë e mirë, shumë interesante siç përflitet njerëzit dhe gjithashtu vjen me shumë presion dhe përgjegjësi. Prandaj, ju duhet Përcaktoni se doni, doni të bëni atëherë mund të ndiqni.

Sepse nëse punoni vetëm si Zhvillues Front-end ose Back-end, ju duhet të përditësoni një sasi të madhe njohurish. Si Zhvillues Full-Stack, ju gjithashtu duhet ta shumëzoni atë numër me 2 ose 3. Mos zgjidhni të gabuarën Zgjedhja për shkak të pagës së lartë..

  • Praktikoni shumë mirë anglishten.

Zhvilluesit në Vietnam nuk janë shumë të mirë në anglisht. Nëse doni të mësoni shumë për teknologjinë e re, nuk mjafton të studioni në Vietnamisht, duhet të lexoni dokumente në anglisht.

Në fakt, anglishtja për zhvillues nuk është “e rëndë”. Mjafton të lexoni udhëzimet me fjalë të specializuara në anglisht dhe mjafton!

Prandaj, sipas tij, mënyra më e mirë që ju të praktikoni është të lexoni me kujdes udhëzimet dhe dokumentet në anglisht dhe të mësoni përmendësh shumë fjalë të specializuara.

  • Ju Mos punoni në një kompani Outsourcing për një kohë të gjatë.

Kur kodoni për Outsourcing, do të merrni kërkesa shumë të qarta dhe thjesht do të përfundoni kodimin e modulit.

Kur kodoni për një kompani Produkti, do të diskutoni me ekipin për të gjetur kërkesën, do t’ju duhet të komunikoni me shumë njerëz si drejtuesi ose menaxheri i produktit. Si rezultat, ju do të praktikoni analizën e problemeve dhe aftësitë e komunikimit – të cilat janë aftësi të rëndësishme për ju që të ngjiteni në pozicione më të larta.

Cilat burime të dobishme keni konsultuar?

Më pas, mund të shkoni në Codeacademy ose Freecodecamp për të bërë mësime dhe ushtrime.

Për të mësuar më shumë rreth Front-end, mund të lexoni JavaScript: Pjesa e mirë, JavaScript Profesionale për Zhvilluesit e Uebit.

Përveç kësaj, ju shkoni te Medium për t’iu referuar artikujve rreth UX.

Nëse zgjidhni C# si gjuhë të fundit, duhet të lexoni C# në thellësi dhe 2 kurse Strategjitë e dizajnit të C#, Praktikat më të mira të C#: Përmirësimi i bazave mbi shikimin e shumëfishtë.

Faleminderit z. Hoang për ndarjen e dobishme në temën “Çfarë është Zhvilluesi i Full-Stack?”. Ju uroj gjithmonë suksese në punë dhe studime.

Robby ITviec

Nëse mendoni se këto shpërndarje mund të ndihmojnë miqtë ose kolegët tuaj, mos harroni të shtypni butonin Share më poshtë!

Dhe mos harroni t’i referoheni punës Zhvilluesi i grupit të plotë në ITviec