46 lượt xem

Gen z là gì? 8 Sự khác biệt chính giữa Gen Z và Millennial | Educationuk-vietnam.org

Gen Z po bëhet një objekt i shënjestruar nga shumë punëdhënës si dhe qëllimet e biznesit të bizneseve. Pra, çfarë është Gjenerali Z? Cilat janë ndryshimet e tyre në krahasim me Millennials?

Shumë njerëz kohët e fundit vunë në dukje ndryshimet midis gjeneratave të reja si Gen Z dhe Gen Y, dhe theksuan se Gen Z ka ndryshime shumë të ndryshme në krahasim me Gjeneratat e tjera. Pra, çfarë është Gjenerali Z? Cilat janë karakteristikat? Dhe a ka ndonjë potencial për këtë brez të ri të rinjsh?

I. Çfarë është Gjenerali Z?

Do të fillojmë me atë që është përkufizimi i Gen Z? Gjenerali Z ose Gjenerata Z është një frazë që i referohet grupeve të njerëzve të lindur pas dhe pas brezave si Millennials dhe Alphas. Sipas njohurive dhe hulumtimeve të caktuara, Gen Z përdoret për t’iu referuar grupeve të njerëzve të lindur në vitet 1995 të shekullit të kaluar. Njerëzit e Gen Z janë njerëz që kanë pasur akses në teknologji që në moshë shumë të hershme dhe kanë një mentalitet të hershëm dhe të plotë rreth koncepteve si paraja dhe ekonomia. Këta njerëz vërtet gjykohen si Gjeneral me breza të veçantë dhe kanë potencial të caktuar për të ndryshuar botën në të ardhmen.

Gen Z është gjenerata e lindur në 1995

Gen Z është gjenerata e lindur në 1995

II. Karakteristikat e Gen Z dhe pikëpamjet e tyre për paranë.

Për shkak të lindjes së njerëzve të lindur në një kohë kur teknologjia është zhvilluar në një masë të caktuar, Gen Z është brezi me mundësinë më të hershme për t’u ekspozuar ndaj teknologjisë ndonjëherë në historinë njerëzore. Qasja në këto teknologji të reja dhe përfitimi nga burime të ndryshme informacioni që në moshë të hershme e ka ndihmuar këtë brez të ketë pikëpamje shumë të ndryshme dhe mënyra shumë të zhvilluara të të menduarit në krahasim me gjeneratat e mëparshme.

Për shkak të rritjes së numrit të Gen Z dhe ndikimit të tij të madh në shumë aspekte të shoqërisë, duke përfshirë ekonominë dhe kulturën, shumë njerëz dhe sipërmarrës e kanë marrë këtë brez si objekt kërkimi apo synimi. Studimet bazë të anketimit të këtij grupi gjenesh kanë zbuluar 4 gjëra themelore që posedon çdo individ i kësaj gjenerate:

Gen Z vlerëson individualitetin dhe nuk dëshiron të fshihet në hijen e askujt tjetër. Ata janë në gjendje të ngrihen lart dhe të jenë më të pavarur se gjeneratat e mëparshme. Ky brez tenton të kërkojë zgjidhje në një mënyrë më paqësore sesa në mënyra të dhunshme si më parë. Gen Z ka një këndvështrim realist dhe gjithmonë merr vendime bazuar në arsyetime dhe analiza të hollësishme. Sepse ka qasje të ndryshme dhe ky ndryshim ka ndikuar në të menduarit e shumë njerëzve të ndryshëm të kësaj gjenerate, ndryshon këndvështrimin e njerëzve të ndryshëm. Dallimi në këto pikëpamje mund të lidhet me paratë.

Njerëzit në gjeneratën Z vlerësojnë shumë vlerat materiale, nga të cilat gjejnë mënyra për të fituar para shumë herët dhe të çojnë në një mendim jashtëzakonisht të mirë biznesi. Shumica e njerëzve të Gen Z para se të arrinin moshën madhore ishin në gjendje të fitonin shuma të vogla parash nga aftësitë e tyre dhe kishin orientime të caktuara në të ardhmen.

Një tjetër prirje e dallueshme e Gen Z është se ata janë të gatshëm të paguajnë për shërbime të ndryshme në vend që t’i zotërojnë ato. Ndoshta ata duan të jenë të rehatshëm dhe të shpejtë sesa të rëndë dhe të tregohen.

READ  Data Scientist là gì? Cách trở thành Data Scientist? | Educationuk-vietnam.org

III. Gen Z dhe zakonet e blerjeve.

Për shkak se Gen Z u rrit me zhvillimin e madh të teknologjisë së internetit, Gen Z ka një avantazh të madh në blerje, sepse sot shumica e dyqaneve me pakicë kanë shërbime të shitjes online. Kjo e bën blerjen më të përshtatshme dhe më të shpejtë kur ata thjesht duhet të flasin me pronarin e dyqanit dhe të klikojnë për të marrë artikullin e tyre dhe të presin që t’i dorëzohet në derën e tyre.

Gjenerali Z ka zakone tipike blerjeje

Gjenerali Z ka zakone tipike blerjeje

Megjithatë, shumë Gen Z ende preferojnë të dalin në dyqan për të qenë në gjendje të përjetojnë dhe rishikojnë produktin në mënyrën më të mirë. Për shkak të sasisë së madhe të njohurive, Gen Z është shumë më i ndjeshëm në çmim dhe cilësi të produktit. Kjo i bën ata të pyesin qendrat e shitjes me pakicë ose dyqanet e vogla për këshilla entuziaste dhe përvojën më të saktë të produktit. Shumë qendra e kanë njohur dhe zhvilluar mirë këtë, për të shfrytëzuar më së miri potencialin e këtij brezi.

IV. Gen Z me reklama në internet.

Telefonat u bënë shumë të njohur me këtë brez. Kështu ata do të kenë aplikacionet e tyre të njohura si Snapchat, Instagram dhe Facebook sipas sondazheve të njohura.

Gen Z gjithashtu anketon rregullisht opinionet e familjes, duke shqyrtuar komentet përpara se të vendosë të blejë një produkt të caktuar. Për më tepër, Gen Z ndikohet shumë edhe kur bëhet fjalë për shumë reklama të vazhdueshme në rrjet.

Shumë studime tregojnë se reklamat me përmbajtje të qartë, të tilla si një histori qesharake, muzikë qesharake dhe imazhe tërheqëse do t’i tërheqin ata më shumë sesa reklamat që thjesht prezantojnë produkte. Janë këto gjëra që i bëjnë prodhuesit të grumbullojnë trurin e tyre për të krijuar reklama interesante dhe për të tërhequr vëmendjen e këtij grupi klientësh të mundshëm.

V. 8 Dallimet midis Gjeneralit Z dhe Millennials.

Gjenerali Z u referohet njerëzve të lindur në mesin e viteve ’90 të shekullit të kaluar, ndërsa Millennials u referohen njerëzve të lindur dhe të rritur në vitin 2000. Edhe pse hendeku midis dy brezave është shumë i shkurtër, por ka dallime të mëdha midis Gen Z dhe Millennials për shkak të ndaj qasjeve të ndryshme ndaj informacionit, mendësive të ndryshme dhe këndvështrimeve të ndryshme personale. Kuptimi dhe vizualizimi i këtyre dallimeve është një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për t’u përgatitur për marketing dhe për të rritur biznesin tuaj si drejtues biznesi.

1. Më pak fokus.

Me ndikimin e internetit, një sasi e madhe informacioni do të përmendet dhe do të shfaqet vazhdimisht në ndërfaqe dhe aplikacione nga reporterët dhe do të përditësohet shumë shpejt informacioni. Ndonjëherë kanë kaluar vetëm 5 minuta që kur ndodhi, lajmet e para dhe thashethemet dhe spekulimet në të gjithë rrjetet sociale. Për shkak të një shpejtësie kaq të shpejtë të mbledhjes dhe pritjes, Gen Zs vështirë se mund të fokusohet në një histori dhe të mendojë më thellë rreth saj, por mund të japë vetëm mendimet e tyre me kohë.

Njerëzit e Gen Z e kanë më të vështirë të përqendrohen për shkak të sasisë së madhe të informacionit

Njerëzit e Gen Z e kanë më të vështirë të përqendrohen për shkak të sasisë së madhe të informacionit

Një gjë tjetër, ata kanë më shumë shqetësime dhe kanë qëllime më të mira. Kjo e bën të vështirë për ta që të përqendrohen vërtet në një detyrë shumicën e kohës. Për shembull, Gen Z po mëson, por ata do të dominohen nga informacioni që u mungon në rrjetet sociale.

READ  Nghiệm thu tiếng anh là gì? Những thông tin về nghiệm thu công trình | Educationuk-vietnam.org

2. Më mirë multitasking.

Megjithëse janë më pak të përqendruar se Millennials, Gen Z ka përparësi ndaj gjeneratës së mëparshme falë zhvillimit të teknologjisë. Me një kompjuter, Gen Z mund të krijojë shfletues ose dokumente bazuar në njohuritë që mbledhin nga një burim i madh njohurish si World Wide Web (WWW). Ata mund të menaxhojnë veten falë këtyre sistemeve, ndërkohë që shfrytëzojnë dhe përshtaten shpejt me teknologjitë dhe kërkojnë që ato të ecin gjithmonë përpara, në mënyrë që të mos mbeten prapa me zhvillimin e shpejtë të shoqërisë dhe ekonomisë sot.

Një veçori tjetër është se ato janë shumë fleksibël. Gen Z mund të kalojë shpejt nga modaliteti i punës në modalitetin e luajtjes dhe anasjelltas, nëse vendoset në mjedisin e duhur dhe ka mjete të mjaftueshme për t’i shërbyer. Konfirmimi i këtyre gjërave do t’i bëjë gjithashtu bizneset të krijojnë një mjedis dinamik, ndërveprues dhe jo shumë kufizues për të krijuar rritje në punën në zyrë.

3. Çmimi i lirë.

Në ditët e sotme, shumë produkte me vlerë të madhe në të kaluarën si kripa, apo pëlhura sot janë kthyer në një produkt të prodhuar industrialisht për shkak të zhvillimit të shkencës së bashku me përmirësimin e kërkesave për jetën. Kjo gjithashtu krijon një ndryshim brezash.

Ndërsa Millennials i kushtojnë më shumë vëmendje çmimit, Gen Z i kushton më shumë vëmendje cilësisë së produktit kur nuk kanë më vështirësi dhe kanë para të mjaftueshme për të qenë në gjendje të kërkojnë cilësi, jo thjesht çmim. Prandaj, për të tërhequr këto gjene, prodhuesit jo vetëm që kanë programe të zgjuara marketingu, por gjithashtu duhet të ndërtojnë cilësinë e produktit dhe të gjejnë mënyra për të ofruar çmimet më të arsyeshme për konsumatorët.

4. Gen Z është plot me startues të hershëm

Së bashku me kushte më të plota se gjeneratat e mëparshme, Gen Z ka orientime dhe perceptime më të hershme dhe gjithashtu është gati të vuajë breza si Millennials. Ka Gjeneral Z që janë të gatshëm të braktisin kolegjin dhe zgjedhin të fillojnë herët për të fituar para dhe për të qenë të vetë-mjaftueshëm.

Gen Z i di vlerat e vërteta të të qenit i vetë-mjaftueshëm. Dhe dituria është një nga shokët e tyre thelbësorë. Shpesh Gjeneral Zs do të përpiqet të përmirësojë njohuritë e tyre përpara se të përfundojë shkollën e mesme dhe më pas përfundimisht të braktisë kolegjin për të ndërtuar një karrierë për veten e tyre. Kjo është një nga sfidat e mëdha dhe sjell vështirësi e përçarje për këtë brez, por është edhe kjo që na ka ndihmuar të kemi emra të mëdhenj edhe pse janë shumë të rinj. Kjo tregon gjithashtu se Gjenerata Z është më e pamatur dhe më guxon të vë bast se Millennials.

5. Gjenerali Z ka më shumë sipërmarrës.

Për shkak se Gen Z është një brez që vlerëson pavarësinë, ata gjithmonë do të përpiqen të fitojnë para shumë herët, qofshin punë me kohë të pjesshme, ose të zhvillojnë një aftësi të caktuar të tyre për të fituar para. Kjo u jep atyre përvojë të dorës së parë në biznes ose në metodat e blerjes së klientëve. Sipas shumë sondazheve, shumë njerëz të Gen Z dëshirojnë të punojnë në një mjedis krijues, të pakufizuar dhe t’i udhëheqin njerëzit nën ta për t’i shërbyer idealeve të tyre.

READ  Học khối A thì nên chọn ngành nào? | Educationuk-vietnam.org

6. Pritshmëritë e Gjeneral Z janë më të larta çdo vit.

Për shkak të të qenit i lindur me akses në teknologjinë e lartë, çdo ditë Gen Z ka gjithnjë e më shumë njerëz që zhvillohen dhe arrijnë sukses në një moshë shumë të hershme me aftësi që janë thjesht të preferuarat e tyre, si blogerja e bukurisë, shkrimtarët shumë të rinj si Ha Vu, Fuyu apo Nhat Anh (këta janë të gjithë shkrimtarë të njohur për ata që lexojnë gazetën Hoa Hoc Tro). Këto gjëra frymëzojnë shumë njerëz të tjerë të Gen Z që të përpiqen për atë që duan dhe atë që duan të jenë. Ata duan të jenë më shumë se shumë njerëz dhe kanë pritshmëri të mëdha për aftësitë e tyre, si p.sh. “Ata janë si unë, talentet e mia nuk janë inferiore ndaj askujt tjetër, kështu që pse të mos përpiqemi t’i realizojmë ëndrrat?”

7. Gen Z kujdeset dhe ka personalitet të fortë.

Siç është përsëritur shumë herë në këtë artikull, teknologjia ka një ndikim të madh në perceptimin e njerëzve të Gen Z. Ata priren të tërhiqen nga gjërat unike, të veçanta të markave, prodhuesve, rekrutimit që synojnë.

Ata kanë personalitet të fortë dhe duan të provojnë veten të aftë. Nuk është e vështirë të shohësh që Gen Zs të ketë shumë njerëz iniciativë dhe të guxojnë të dështojnë. Ndonjëherë idetë me të cilat vijnë janë mjaft të çmendura dhe shumë njerëz nuk i mendojnë, por i mendojnë. Ata kërkojnë njohje dhe pranim nga njerëzit përreth tyre për aftësitë e tyre dhe nuk u intereson se çfarë mendojnë njerëzit për mënyrën se si jetojnë dhe veprojnë. Mund të thuhet se kjo është një nga gjërat që e bën pavarësinë kaq të vlerësuar.

8. Gjenerali Z po bëhet më global.

Ndërsa Millennials janë të parët e një brezi global, që do të thotë të kesh mendime të ngjashme, Gen Z është ai që e zhvilloi atë dhe është gjithnjë e më i ngjashëm në të menduar dhe vepruar. Një nga ndikimet e mëdha është se Gen Zers të gjithë ndërveprojnë me të njëjtën rrjedhë informacioni dhe kanë efekte të ngjashme njohëse si rezultat i këtij informacioni.

Më shumë se 40% e Gen Z-ve janë të varur nga teknologjia. Kjo është gjithashtu mjaft e kuptueshme kur ata rriten në një mjedis të rrethuar nga pajisje teknologjike dhe të shërbyer nga shërbimet e disponueshme në telefon. Kjo është gjithashtu mjaft e vështirë kur lini Gen Zers pa telefon ose kompjuter.

Tregtarët mund të përfitojnë nga këto dhe të bëjnë më shumë reklama në internet në vend që të investojnë në reklama televizive si më parë.

SEPSE. konkluzioni

Shfaqja e Gen Z ka ndryshuar shumë aspekte të zhvillimit të teknologjisë së informacionit dhe metodave të shitjes, por ndryshime të mëdha në biznesin e marketingut dhe shitjeve kur ka më shumë pozicione administratori të shitjeve dhe përmbajtjes. Shkrimtar ose Copywriter. Megjithatë, ne mund të shohim se Gjenerali Z ka parakushtet për të qenë në gjendje të zhvillojë shumë aspekte të botës. Pra, le të presim dhe të shohim se çfarë mund të bëjë Gjenerata Z në të ardhmen.