31 lượt xem

HTML5 là gì? Bước tiến của thiết kế web khi sử dụng HTML5 | Educationuk-vietnam.org

Për ju dizajnerët e uebit, ndoshta nuk jeni të panjohur për HTML5. HTML5 është një përmirësim shumë më i shpejtë dhe më i fuqishëm se HTML. HTML5 është një gjuhë programimi që konsiderohet një hap i madh përpara në zhvillimin e faqeve të internetit. Nëse nuk jeni njohur me HTML5Le të zbulojmë më shumë detaje në artikullin më poshtë.

 Çfarë është HTML5? Përparimi i dizajnit të uebit duke përdorur HTML5
Çfarë është HTML5? Përparimi i dizajnit të uebit duke përdorur HTML5

Çfarë është HTML?

HTML (Gjuha e shënjimit të hipertekstit) është një gjuhë programimi që përdoret për të përshkruar një ekran në internet. Është komponenti më i rëndësishëm i WWW (World Wide Web). Shumica e faqeve të internetit zhvillohen përmes HTML. Nëpërmjet kësaj gjuhe të dizajnit të faqes në internet, programuesit do të sigurojnë shfaqjen e të gjitha elementeve në aplikacion, shfletimin e ueb-faqes duke përfshirë: tekstin, fotot, videot, …

Karakteristika e HTML është të sigurojë gjuhë për faqet e internetit statike. Funksioni kryesor i HTML është krijimi i paraqitjeve dhe formatimit të uebit.

Çfarë është HTML?
Çfarë është HTML?

Çfarë është HTML5?

HTML5 është një gjuhë programimi e zhvilluar në bazë të gjuhës HTML. Komponenti më i rëndësishëm i tij është ende WWW (World Wide Web). HTML5 përdoret për të dizajnuar strukturën e faqes në internet. Mbështetje maksimale HTML5 për aplikacionet multimediale në faqen e internetit.

Në të njëjtën kohë, ata kanë ende përmirësime për të mbështetur dhe për t’i bërë faqet e internetit më miqësore për përdoruesit, pajisjet, programet kompjuterike dhe shfletuesit e internetit, etj.

HTML5
HTML5

Historia e zhvillimit të HTML5

Historia e zhvillimit të HTML5 zhvillohet në shumë faza. Vitet e formimit dhe zhvillimit të kësaj gjuhe janë përkatësisht:

 • 1989: “Rrjet i gjere boteror” lindi falë shpikjes së Tim Berners-Lee.
 • 1990: Lindi interneti.
 • Në vitin 1991: HTML ka lindurderi në vitin 1998, versionet e HTML u përmirësuan vazhdimisht, dhe ato ishin më të qëndrueshme në HTML4 (versioni i 4-të i përmirësuar).
 • Viti 2000: Versioni XHTML 1.0 lindi nën hulumtimin e World Wide Web Consortium (W3C).
 • 2004: W3C ka vendosur dhe ka mbyllur versionet e vjetra të HTML. WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group) me ambicie dhe dëshirë për të zhvilluar HTML më të shpejtë dhe më të fuqishëm. Për të krijuar një gjuhë programimi me pajtueshmëri të lartë, përmirësim, minimizim të gabimeve në versionet e vjetra.
 • 2008: Nën mbështetjen e W3C, version HTML5 lindi i pari.
Historia e zhvillimit të HTML5
Historia e zhvillimit të HTML5

Dallimi midis HTML dhe HTML5

Ruajtja e të dhënave

HTML5 integron video dhe audio, ndërsa HTML jo. Për më tepër, HTML5 përdor bazën e të dhënave SQL, cache-in e aplikacionit dhe HTML përdor vetëm cache të shfletuesit. Ky proces e bën HTML5 më të mirë dhe më të sigurt për të ruajtur HTML.

Mbështetja dhe pajtueshmëria e aplikacionit

Aplikacione të tilla si SVG (Scalable Vector Graphics), Canvas, ose shfletues të njohur të uebit si Firefox, Chrome, Safari, etj. mbështeten të gjithë nga HTML5. Edhe pse HTML mbështetet gjithashtu, ka shumë kufizime. Përveç kësaj, për shkak të shpejtësisë së ngadaltë, shumë veçori në HTML ndikojnë negativisht në përvojën e përdoruesit.

Aftësia për të mbështetur JavaSCript

Për sa i përket veçorive të JavaScript, HTML gjithashtu mbështet të njëjtën gjë si HTML5. Megjithatë, në HTML5 ka mbështetje për shumë aplikacione që funksionojnë në sfond. Nën mbështetjen e Web Worker API, HTML5 mund të ekzekutojë shumë tema të ndryshme në të njëjtën kohë.

Mbështetja JavaSCript e HTML5
Mbështetja JavaSCript e HTML5

Mbështetje për grafikë vektoriale

Kur doni të bëni grafikë vektoriale, në HTML ju nevojitet mbështetja e mjeteve si: Silverlight, Flash, etj. HTML5 është i ndryshëm, HTML5 mbështet si parazgjedhje. HTML5 ka Canvas dhe SVG (Scalable Vector Graphics) në dispozicion.

SGML (Gjuha standarde e përgjithësuar e shënjimit)

Ndryshe nga HTML që varet nga SGML – Sistemi i Etiketimit dhe Organizimit të Dokumenteve, HTML5 është më proaktiv. Prandaj, produktet HTML5 janë më të pajtueshme.

Llojet e kartave

Në HTML, përdoret ende si spirancë dhe për t’iu referuar ndonjë lidhjeje. Në HTML5, është ndryshe, etiketa funksionon vetëm si lidhje dhe nuk ka një ndikim të madh.

I ngjashëm, etiketë përdoret si etiketë ekrani, ndërsa në HTML5 është etiketë.

Në HTML të instaluar ka shumë atribute, por në HTML5 etiketa

përmban vetëm atribut kufi. Ata kanë një vlerë prej 0 ose 1.

Trajtimi i gabimeve sintaksore

HTML nuk mbështet kontrollimin dhe trajtimin e sintaksës dhe gabimeve. HTML5 është i ndryshëm. Kjo gjuhë është përmirësuar dhe ka aftësinë për të kontrolluar dhe raportuar gabime.

Pajtueshmëria në komunikim me serverin

Në procesin e komunikimit dhe transmetimit të të dhënave te klienti (nga ana e klientit) dhe serveri (serveri) në HTML nevojitet përmes Streaming dhe sondazheve të gjata. Në HTM5 do të bëhet direkt nën mbështetjen e Websocket.

Mbështetja e elementit

Në HTML-në aktuale, ende përdoren shumë elementë të vjetër dhe të vjetëruar si: Insider, akronim, applet, .. Ata tani janë pak a shumë të njohur. Në vend të kësaj, në HTML5 është ndryshe. HTML5 mbështet shumë elementë të rinj dhe të rëndësishëm si data, ora, audio, etj.

Etiketat e ndryshimit të HTML5

Përmes shumë përmirësimeve, etiketat në HTML5 kanë pasur shumë ndryshime. Ata jo vetëm që rrisin përvojën e përdoruesit, por gjithashtu mbështesin shumë programuesit. Kartat e ndryshuara janë:

 • : Ky është një etiketë që ndihmon në përcaktimin e postimeve dhe komenteve të përdoruesit. Në të njëjtën kohë, ato janë të pavarura nga përmbajtja e faqes së internetit.

 • : Ky është një etiketë që heq përkufizimin e ID-së për kokën dhe fundin.

 • : Është një etiketë që shënon përmbajtjen aktuale të faqes.
 • : Një etiketë që identifikon elementë të tjerë në faqen e internetit.
 • : Kjo është një kartë që mbështet përdoruesit të shikojnë klipe dhe të dëgjojnë muzikë direkt në ueb.
 • : Një etiketë që identifikon shtojcat interaktive të jashtme.
 • : Një kartë që ju ndihmon të vizatoni grafika duke përdorur gjuhën tuaj të shkrimit.

Përveç kësaj, HTML5 ka hequr disa etiketa të vjetruara si: , , ,
, etj.

Etiketat e ndryshimit të HTML5
Etiketat e ndryshimit të HTML5

Përfitimet e HTML5

HTML5 është një përmirësim me shumë veçori superiore në krahasim me HTML. Pikat kryesore të kësaj gjuhe të re programimi shprehen përmes 3 përfitimeve si:

Pajtueshmëria me faqet e internetit ekzistuese

HTML5 nuk ka një ndikim të madh në mirëmbajtjen e faqes në internet. Ndihmon faqet e internetit të rrisin efikasitetin dhe performancën. HTML5 do të dërgojë njoftime për problemet, gabimet që përdoruesit të zbulojnë dhe rregullojnë. Përveç kësaj, HTML5 ende mbështet faqet e internetit që përdorin versionin HTML me disa veçori të tilla si:

 • Mbështetni programuesit për të kufizuar gabimet, në përputhje me standardet HTML5. Përveç kësaj, HTML5 ndihmon për të hequr qafe softuerin e vjetëruar.
 • HTML5 mbështet elementet e zhvilluesve të shfletuesit për të përmirësuar përputhshmërinë me përmbajtjen dhe anasjelltas. Në këtë mënyrë, versionet e vjetra HTML janë rindërtuar dhe optimizuar për shfletuesit aktualë.

Standardizimi i teknikave informale

Edhe pse HTML5 standardizon teknikat informale. Megjithatë, kjo gjuhë programimi

përdoret gjerësisht për shkak të thjeshtësisë dhe lehtësisë së përdorimit. Nga ana tjetër, gjuhët e reja janë gjithmonë duke u hulumtuar dhe vënë në provë. Megjithatë, është e mundur që ato të jenë shumë të komplikuara ose të vështira për t’u programuar kështu që nuk janë bërë publike.

Rimëkëmbja e rritur e multimedias

HTML5 ka shumë ndryshime në krahasim me aplikacionet e palëve të treta si Adobe Flash.Veçanërisht për sa i përket shërbimit multimedial të ueb-it. Kjo gjuhë jo vetëm që mbështetet shpejt dhe në mënyrë efektive në laptopë dhe pajisje kompjuterike, por tani, edhe pajisjet celulare janë gjithashtu të lëmuara dhe të shërbyera shumë mirë nga kompania. Prandaj, HTML5 i ndihmon programuesit të operojnë në faqet e internetit shumë më shpejt.

Përfitimet e HTML5 për faqet e internetit
Përfitimet e HTML5 për faqet e internetit

Përparësitë e HTML5

Avantazhi i HTML5 mbi gjuhët e mëparshme të programimit tregohet më qartë përmes dy grupeve kryesore të synuara: programuesit dhe përdoruesit përfundimtarë. Këto përparësi dallohen si më poshtë:

Avantazhet e HTML5 për programuesit

 • Nuk ka nevojë të krijoni cookie: Në versionet e mëparshme HTML, programuesit duhej të krijonin cookie për të ruajtur informacionin e nevojshëm. Megjithatë, për HTML5 ky problem është hequr. Ato mbështeten më mirë në veçori të tjera.
 • Atribute të personalizueshme të të dhënave: Ndryshe nga më parë, programuesit duhet të mësojnë rreth serverit dhe faktorëve të lidhur me Ajax kur marrin me qira një server. Megjithatë, në HTML5, ky proces është lënë jashtë. Të dhënat mund të personalizohen në një mënyrë të përshtatshme. Ata synojnë ta bëjnë faqen e internetit më miqësore për përdoruesit.
 • Menyja e elementeve: Ky është një element i shtuar për të rritur interaktivitetin në ueb.
 • Komoditet kur dizajnoni ueb celular: Në HTML5 mbështet shumë veçori për dizajnimin e ndërfaqeve celulare. Prandaj, programuesit do të jenë më të përshtatshëm dhe nuk do të shpenzojnë aq shumë kohë duke kërkuar burime sa në gjuhët e vjetra të dizajnit.
 • Përputhshmëri e rritur për aplikacionet në ueb: Përmirësimet e HTML5 mbi ato të HTML është aftësia për ta trajtuar atë si një platformë aplikacioni. Kjo veçori jo vetëm që i ndihmon zhvilluesit të përmirësojnë të drejtat e redaktimit, por edhe shumë i përshtatshëm për procesin e përmirësimit të performancës së faqes në internet.
Avantazhet e HTML5 për programuesit
Avantazhet e HTML5 për programuesit

Avantazhet e HTML5 për përdoruesit fundorë

 • Përmirësimi i përvojës celulare: HTML5 përmirëson përvojën e përdoruesit duke eliminuar disa aplikacione të panevojshme për shikimin e imazheve dhe videove. Në vend të kësaj, përdoruesit do të përjetojnë drejtpërdrejt në bibliotekën e disponueshme. Përveç kësaj, HTML5 gjithashtu mbështet në mënyrë efektive rritjen e përputhshmërisë në pajisjet mobile.
 • Më miqësore për përdoruesit: HTML5, i pajisur me shumë funksione inteligjente. Kjo është e dobishme për programuesit që të krijojnë ndërfaqe uebi më tërheqëse, me shpejtësi më të shpejtë ngarkimi.
Avantazhet e HTML5 për përdoruesit fundorë
Avantazhet e HTML5 për përdoruesit fundorë

Marrëdhënia e HTML5 me CSS3

HTML5 konsiderohet si infrastruktura e faqes në internet. Ato jo vetëm që lehtësojnë programuesit, por gjithashtu ndihmojnë në krijimin e ndërfaqeve tërheqëse me shumë shërbime.

CSS3 është i ndryshëm. CSS3 konsiderohet një formulë programimi për të ndërtuar faqe interneti. Njëra anë është gjuha e programimit (HTML5) dhe tjetra është formula për programim (CSS3), ato janë gjithmonë të lidhura ngushtë. Kur kombinohen këto dy elemente në faqen e internetit, programuesit do të krijojnë faqe interneti të përputhura mirë që janë tërheqëse dhe miqësore për përdoruesit.

Marrëdhënia e HTML5 me CSS3 në programimin e faqeve në internet
Marrëdhënia e HTML5 me CSS3 në programimin e faqeve në internet

Pse të përdorni HTML5 dhe CSS3 për dizajnin e uebit?

Për të folur për “dyshen paralele” për të krijuar një faqe interneti tërheqëse, HTML5 dhe CSS3 nuk mund të injorohen. Ata quhen kështu nga avantazhet e jashtëzakonshme si:

 • Kur dizajnohet me HTML5 dhe CSS3, do ta bëjë ueb-in më miqësor për motorët e kërkimit, shumë i përshtatshëm për SEO. Përveç kësaj, ato ndihmojnë që artikujt, informacionet dhe të dhënat në faqen e internetit të organizohen në mënyrë të rregullt dhe koherente.
 • CSS3 dhe HTML5 mbështesin shumë mirë zhvilluesit që shkruajnë lojëra celulare.
 • Kjo dyshe ndihmon përdoruesit të ruajnë informacione edhe kur nuk ka internet.
 • Ueb-i i krijuar nga CSS3 dhe HTML5 do të ketë gjithmonë një pamje tërheqëse. Gjithashtu më miqësore për përdoruesit.
Pse të përdorni HTML5 dhe CSS3 për dizajnin e uebit?
Pse të përdorni HTML5 dhe CSS3 për dizajnin e uebit?

Aktualisht, shumica e mjeteve CMS përdorin HTML5 për faqet e internetit. Ata jo vetëm që mbështesin shumë mirë për sa i përket ndërfaqes, por gjithashtu kanë shumë veçori që përmirësojnë përvojën e përdoruesit. Prandaj, pajisja e njohurive rreth HTML5 dhe vendosja e tij në faqen tuaj të internetit nuk duhet humbur.

Më sipër janë njohuritë dhe informacionet rreth “HTML, Çfarë është HTML5?? Përparimi i jashtëzakonshëm i dizajnit të uebit kur përdoret HTML5” që FPT Arena ka sintetizuar dhe rishpërndarë. Shpresojmë që artikulli t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë rëndësinë e HTML5 dhe aplikimin e tyre në dizajnin e uebit. Gjithashtu, mos harroni të vizitoni faqen e internetit të FPT Arena për të përditësuar informacionin më tërheqës rreth dizajnit të uebit, dizajnit grafik, artit multimedial.

Instituti Ndërkombëtar i Trajnimit FPT

FPT Arena Multimedia – https://arena.fpt.edu.vn

READ  Khối C gồm những môn nào? Học khối C làm nghề gì tốt nhất? | Educationuk-vietnam.org