3 lượt xem

Lời Mẹ Dặn – Thi phẩm mang ý nghĩa sâu sắc của nhà thơ Phùng Quán | Educationuk-vietnam.org

Fjala e Nënës është një poezi e bukur me rëndësi të madhe nga poeti Phung Quan. Ai është i famshëm për veprat e tij për ushtarët e Gardës Kombëtare dhe për ngjarjet politike në karrierën e tij letrare. Kjo poezi është dashur dhe e kërkuar nga shumë lexues. Përmes poezisë lirike, autori rrëfen këshillën e nënës për të qenë gjithmonë një njeri i ndershëm, duke afirmuar trimërinë dhe vullnetin e tij të fortë. Le ta ndjejmë së bashku këtë poezi të vlefshme!

E humba babain kur isha dy vjeç
Nëna ime më do, nuk martohem
Rritja e manit, rritja e krimbave të mëndafshit, endje
Më rrit derisa të rritem.
Njëzet vjet më parë më kujtohet ende
Unë isha vetëm pesë vjeç atë ditë
Një herë e kam gënjyer nënën time
Të nesërmen mendova se duhej të rrahja.
Por jo, nëna ime është thjesht e trishtuar
Më përqafo dhe më puth flokët
Djali im
para se të mbyll sytë
Babai më tha të jetoja përgjithmonë
Duhet të jetë një person i ndershëm.
Nënë, çfarë është e vërteta?
Mamaja më puthi sytë
Foshnja, një person i vërtetë
Kur ndiheni të lumtur, dëshironi të qeshni, vazhdoni të buzëqeshni
Nëse ndihesh i trishtuar, dëshiron të qash.
Duaje dikë vetëm thuaj dashuri
Urrejtja është urrejtje e mbrojtur vetë
Kushdo që është i ëmbël dhe tolerues
Thjesht mos e thoni dashurinë në urrejtje.
Kushdo që mban një thikë kërcënon të vrasë
Vetëm mos thuaj urrejtje në dashuri.
Që atëherë, të rriturit më kanë pyetur:
Zemër, kë do më shumë?
Mbani mend përgjigjen e nënës sime:
Foshnjat i duan njerëzit e ndershëm.
Të rriturit më shikojnë me mosbesim
Më lër të jem papagalli i vogël
Por jo! ato udhëzime
Shtypur në mendjen time
Si një letër e bardhë e mrekullueshme.
Printoni në buzëkuq të kuq të ndezur.
Unë jam njëzet e pesë vjeç këtë vit
Fëmija jetim bëhet shkrimtar
Por çfarë më tha nëna ime kur isha pesë vjeç
Buzëkuq ende i paprekur i kuq i ndezur.
Është shumë e vështirë për një interpretues cirku të ecë nëpër litarë
Por nuk është aq e vështirë sa të jesh shkrimtar
Ec një jetë në rrugën e vërtetë.
Duaje dikë vetëm thuaj dashuri
Urrejtja është urrejtje e mbrojtur vetë
Kushdo që është i ëmbël dhe tolerues
Thjesht mos e thoni dashurinë në urrejtje
Kushdo që mban një thikë kërcënon të vrasë
Vetëm mos thuaj urrejtje në dashuri.
Unë dua të jem një shkrimtar i vërtetë
Ndershmëri gjatë gjithë jetës
Mjalti i famshëm nuk mund ta ëmbëlsojë gjuhën time
Rrufeja që shpërtheu lart nuk më rrëzoi
Letra dhe stilolapsi im kush e vodhi
Unë do të përdor një thikë për të shkruar mbi gur.

Poema e Phung Quan-it “Anti-korrupsion dhe shpërdorim” në fazën II të vjeshtës, vëllimi II (9-1956) u vlerësua nga ekstremistët në atë kohë si një poezi “shpifje ndaj regjimit”. Pas shumë kohësh studimi, shkrimi autokritikësh, “mohimi”, Phung Quan rrezikon të përjashtohet nga Shoqata e Shkrimtarëve, të largohet nga stafi i Revistës së Arteve Ushtarake, ku është angazhuar Ai ka ndjekur Kombëtaren. Gardës që në adoleshencë, më pas iu desh të shkonte në “punë riedukimi” për shumë vite. Në fakt, gati një vit më vonë, pra në vitin 1958, këto formularë disiplinore vetëm u zbatuan, por në atë kohë të gjithë e dinin paraprakisht.

Për jugorët larg atdheut të tyre, pasi ajo ndodhet në mes të rrugëve të Hanoit si Phung Quan, rreziku i një disipline të tillë është shumë i frikshëm. Duke u konsideruar si “reaksionar”, të gjithë përpiqen të qëndrojnë larg, ndahen nga mjedisi i njohur i ushtarit, larg shokëve dhe miqve, duke i bërë lehtësisht të rinjtë të hutohen dhe të dëshpërohen, duke çuar në sëmundje mendore ose sëmundje. gjeni vdekjen.

READ  Bình Giảng Bài Thơ Tràng Giang | Educationuk-vietnam.org

Por jo Phung Quan! Ai ende jeton dhe kompozon më mirë, më egërsisht. Pasi botimi i gazetave Nhan Nhan dhe Giai Trang u pezullua, në vitin 1957 shteti lejoi Shoqatën e Arteve të botonte gazetën javore Van të redaktuar nga shkrimtari Nguyen Cong Hoan me qëllim korrigjimin e situatës artistike. Phung Quan u shfaq në gazetën Van nr 21, botuar më 27 shtator 1957 me poezinë “Këshillat e nënës” duke shkaktuar bujë në opinionin publik. Menjëherë vjersha u kopjua nga shumë njerëz, si një manifest i gjallë, një manifest i intelektualëve, shkrimtarëve dhe artistëve.

“Këshilla e nënës” është një poezi rrëfimtare e lehtë për t’u kuptuar, e lehtë për t’u mësuar përmendësh, asgjë e re për nga struktura dhe gjuha poetike, por përmban një mendim jashtëzakonisht të madh humanist, që tregon trimëri të madhe të autorit para jetës. Prandaj, ajo është bërë një kryevepër e poezisë vietnameze në shekullin e 20-të. Në fillim të poezisë, poeti rrëfen një histori në shumë prozë si asgjë të shquar: “Im jetim babai në moshën dyvjeçare/ Nëna më donte e pamartuar…/ Isha vetëm pesë vjeç atë ditë/ Një herë e gënjeva nënën time / Të nesërmen mendova se duhej të rrihesha / Por jo, nëna ime ishte vetëm e trishtuar / Më përqafo dhe më puth flokët…”

“Fëmija ime… përpara se të mbyll sytë
Babai më tha të jetoja përgjithmonë
Duhet të jetë një person i ndershëm”

Në këtë pikë fillon të shfaqet mendimi poetik. “Nënë, çfarë është e vërteta?” – Është e vërtetë një pyetje shumë e pafajshme e një fëmije pesëvjeçar, por një pyetje e madhe, shumë e vështirë për t’u përgjigjur për shumë të rritur në mes të jetës. “E vërteta”, natyra e pafajshme e njerëzve po shtrembërohet, zbehet, deformohet gradualisht, sepse njerëzit duhet të gjejnë mënyra për të tundur, lajkatur, gënjyer për të mbijetuar apo për t’u nderuar. Madje ka njerëz që tashmë janë të pandershëm, madje i urrejnë njerëzit e ndershëm. Ka një fjalë të urtë që thotë “Të thuash të vërtetën është zemërthyese”. Është realiteti më ironik njerëzor. Duke kujtuar fjalët e nënës së saj, që në moshë të re, të rriturit e pyetën Phung Quan-in: “Zemë, kë do më shumë? / Ti i do njerëzit e ndershëm”. Nga të qenit një person i ndershëm në një qëndrim “të duash njerëzit e vërtetë” është të shkosh nga vetja në shoqëri.

“Mamaja më puthi sytë
Foshnja, një person i vërtetë
Kur ndiheni të lumtur, dëshironi të qeshni, vazhdoni të buzëqeshni
Nëse ndihesh i trishtuar dhe dëshiron të qash, do të qash.”

Shpjegimi fillestar i nënës për fëmijën e saj është gjithashtu i lehtë për t’u kuptuar. Kur ndihesh i lumtur, dëshiron të qeshësh; kur ndihesh i trishtuar, dëshiron të qash. Sepse të tillë janë njerëzit që nga momenti i lindjes, kjo është natyra natyrore që nuk mund të ndihmohet. Por kjo e vërtetë e thjeshtë befasoi shumë njerëz, sepse për një kohë të gjatë njerëzit kanë jetuar gjithmonë kundër mendimeve të tyre, duke mos guxuar të thonë të vërtetën e tyre. Ndonjëherë jam i lumtur por nuk mund të gënjej. Kur jeni të trishtuar, ju shtypni zemrën tuaj dhe buzëqeshni për të kënaqur të tjerët. Të jetosh një gënjeshtër të tillë gradualisht kthehet në gënjeshtar!

“Nëse e do dikë, thuaj se e do
Urrejtja është urrejtje e mbrojtur vetë “

Duke iu referuar poetit Phung Quan, njerëzit menjëherë mendojnë “Nëse e do dikë, thuaj se e do – Nëse e urren dikë, thuaj se e urren…”. Dashuria dhe urrejtja është qartazi qëndrim i një zotërie dhe një studiuesi në botë. Qëndrimi vendimtar shprehet me foljen “thjesht thuaj”. Thjesht thuaj menjëherë, thuaje pa hezituar apo menduar.

READ  + 699 Bài Thơ Hay Về Đi Du Lịch Được Chia Sẻ Nhiều | Educationuk-vietnam.org

Por jeta nuk është gjithmonë “Duaje dikë, thuaj se e do – Urre dikë, thuaj urrej”, por ka shumë presion për t’i detyruar njerëzit të thonë ndryshe, të gënjejnë, të kthehen në shërbëtorë, “të flasësh sipas mënyrës” përfiton i fuqishëm. Pyetja është, a keni guximin të doni të thoni dashuri, të urreni për të thënë urrejtje? Vargu i mëposhtëm është një nivel më i lartë, i cili mund të quhet qëndrim i paepur i autorit, duke refuzuar të përkulet para forcave të fuqishme:

“Nëse e do dikë, thuaj se e do
Urrejtja është urrejtje e mbrojtur vetë
Kushdo që është i ëmbël dhe tolerues
Thjesht mos e thoni dashurinë në urrejtje
Kushdo që mban një thikë kërcënon të vrasë
Vetëm mos thuaj urrejtje në dashuri”

Kjo është poezia më e mirë në poezi, e cila është bërë e vërteta e përjetshme në zemrat e adhuruesve të poezisë vietnameze në 50 vitet e fundit, duke e lexuar si një lutje. Të thuash dashuri për urrejtje – të thuash urrejtje ndaj dashurisë është natyra e oportunistëve, mendjeve të liga dhe frikacakëve. Për sa kohë që të këqijtë janë “të shijshëm dhe kënaqës”, duke premtuar para ose status, ose “kërcënojnë të vrasin me thikë”, ata do të flasin me bindje dhe do t’i ndjekin. Në historinë e Vietnamit, ka pasur shumë lista që japin shembull besnikërie, duke mos iu dorëzuar pushtetit, si Ba Trung, Ba Trieu, Tran Quoc Toan, Cao Ba Quat, Le Loi, Truong Dinh, Mbreti Ham Nghi, etj.

Mjaftojnë vetëm disa vargje të Ly Thuong Kiet para ushtrisë së Këngës Veriore gati 1000 vjet më parë për të shprehur vullnetin e zotërisë së jugut: Nam Quoc Son, Ha Nam, Perandori / Fati natyror në parajsë letra / Si një vrimë rebele shkelja hibride / Lojtari Nhu dan dan khan u mund. Përkundrazi, shumë gjëra sipas pushtetarëve, ndjekja e synimeve të huaja kanë shkaktuar fatkeqësi të dhimbshme për popullin dhe vendin.

Nga frika, njeriu bëhet frikacak. Dikur në vendin tonë lindën shumë “intelektualë frikacakë” dhe “shkrimtarë frikacakë”. Ata “frikacakë të mëdhenj” nuk guxuan të hapnin gojën për të thënë mendimet e tyre, edhe pse e dinin se eprorët e tyre e kishin gabim, ata prapëseprapë iu bindën dhe kanë stërvitur shumë breza “frikacakësh”, “thirri: da, thuaj: po. “., pa pavarësi mendimi,

“Këtë vit jam njëzet e pesë vjeç
Fëmija jetim bëhet shkrimtar
Por çfarë më tha nëna ime kur isha pesë vjeç
Buzëkuq ende i paprekur i kuq i ndezur
Është shumë e vështirë për një interpretues cirku të ecë në një litar të ngushtë
Por nuk është aq e vështirë sa të jesh shkrimtar
Ec një jetë në rrugën e vërtetë”

Kjo poezi dëshmon se Phung Quan është shumë i vetëdijshëm për një gjë: Për shkak se është shumë e vështirë të jesh një shkrimtar i ndershëm, ka pasur shumë shkrimtarë që nuk kanë qenë në rrugën e së vërtetës gjatë gjithë jetës së tyre. Nën presionin e të fuqishmëve, shumë shkrimtarë janë angazhuar të “lakojnë penën”, duke i shërbyer qëllimeve të liga. Lavdëroni të keqen, sulmoni të mirën. Përmbledhja e poezive Portrete të Xuan Sach përshkruan shumë qartë portretet e shtrembëruara dhe të mjerueshme të qindra shkrimtarëve vietnamezë, të cilët dikur, për një arsye apo një tjetër, nuk e jetuan tërë jetën në rrugën e së vërtetës!

READ  Tuyển Tập Thơ Trần Đăng Khoa | Educationuk-vietnam.org

Dhe Phung Quan i shpalli luftë lajkave dhe gënjeshtrës:

“Dua të jem një poet i vërtetë
E vërteta gjatë gjithë jetës
dorëzonjë nuk ma ëmbëlson gjuhën
Rrufeja që shpërtheu lart nuk më rrëzoi
Letra dhe stilolapsi im kush e vodhi
Unë do të përdor një thikë për të shkruar mbi gur. ”

Autori i poezisë “Fjalët e nënës – është e vërtetë apo jo?”. përdorni banditë, karkaleca dhe produkte peshku, por nuk kuptoni kuptimet dhe filozofitë e thella humaniste të ideve poetike të Phung Quan. Phung Quan shkroi se kushdo që do dhe urren dikë duhet të thotë të vërtetën dhe të jetojë me ndershmëri. Por Truc Chi tha se kush duhet të dojë, kush duhet të urrejë.

Ose vargjet “Emri i emrit të mbretit” nuk më ëmbëlsojnë gjuhën / Shpërthimi i rrufesë mbi kokë nuk më rrëzon / Më kanë vjedhur stilolapsin dhe letrën / Do të shkruaj me thikë mbi gur është imazh simbolik, figurative, Truc Chi e kuptoi në një kuptim vulgar, ndaj ngriti zërin me sarkazëm. Ndaj, poezia “Fjalët e nënës”, së bashku me poezinë “Antikorrupsioni dhe shpërdorimi” janë dy poezitë që e bëjnë autorin e saj emër në “katrorin” e Shkencave Humane-Lapsi, duke u rrahur keq, duhej të “30. vite peshk, letërsi të fshehur, borxh”.

Gjatë jetës së tij, Phung Quan më tha se kur lexoi poezinë e nënshkruar nga Truc Chi në gazetën People, ai u argëtua dhe u zemërua. Ai është i vendosur të gjejë Truc Chi për të “drejtuar dialogun” për ta kuptuar. Në Hai Phong, pati një mbledhje të shkrimtarëve jugorë të quajtur Truc Chi i cili ishte shumë i afërt me Phung Quan. Shumë miq mendojnë se Truc Chi mund t’ju ketë “tradhtuar” për të “rrëfyer”. Phung Quan është shumë i trishtuar. Ai vendosi të merrte gazetën me poezinë “Fjalët e nënës – E vërtetë apo jo?”, u hodh me trenin për në Hai Phong për të gjetur shtëpinë e Truc Chi. Kur u takuam, shkrimtari Truc Chi ishte shumë i lumtur, por kur Phung Quan tregoi gazetën, Truc Chi mbeti i shtangur: “”Këshilla e nënës” është një poezi shumë e mirë, e di përmendësh.

Unë jam njeri i mirë, si mund të të shkruaj një fyerje kaq të keqe!” Vetëm në vitin 1989 dikush i dërgoi Phung Quan-it një përmbledhje me poezi Një çift rimash nga mandarina e madhe Hoang Van Hoan, botuar nga Shtëpia Botuese Kombëtare e Kulturës Viet Bac, duke përfshirë poemën “Fjalët e nënës – A është e vërtetë?” sipër. Shkrimtari Xuan Dai, miku më i mirë i Phung Quan gjatë 30 viteve të jetës së tij duke u satirizuar, tani që jeton dhe shkruan në qytetin Ho Chi Minh, e konfirmoi këtë të jetë e saktë. Por në atë kohë, Hoang Van Hoan ishte “azil politik” në Kinë.

Çdo poezi ka fatin e vet. “Fjalët e nënës” është një kryevepër e poezisë së kombit, edhe pse e sharë e rrahur, ajo vazhdon me kohën, përgjithmonë në zemrat e dashamirësve të poezisë. Duaje dikë thuaj dashuri. Urrejtja është urrejtje e mbrojtur vetë. Nuk ka rëndësi kush mban një thikë dhe kërcënon se do të vrasë… Mos thuaj urrejtja kthehet në dashuri…

Fjala e nënës së poetit Phung Quan ka një kuptim të veçantë që është i dashur dhe i kërkuar nga lexuesit. Poema konsiderohet si një poezi me vlerë të madhe dhe e paprekur deri më sot. Nëpërmjet poemës, ne mund të ndjejmë vendosmërinë dhe guximin e poetit Phung Quan. Shpresojmë t’ju pëlqejë ky artikull i yni. Faleminderit shumë!

Bài viết cùng chủ đề: