4 lượt xem

Nghị Luận Về Bài Thơ Sang Thu | Educationuk-vietnam.org

Ju jeni të interesuar në Ese mbi poezinë e kënduar vjeshtë drejtë? Eja te shkojme VALVE HOC Ndiqni këtë postim këtu!

SHIKO MË SHUMË VIDEO Ese mbi poezinë e kënduar vjeshtë në facebook.com/PheBinhVanHoc.

Ese për poezinë Sang Thu

Ese mbi poemën e Sang-ut, mbledhur dhe botuar nga VnDoc. Ky është një dokument i mirë për të ndjerë hollësisht ndryshimin e qiellit dhe tokës dhe poezinë “Këndoi vjeshtën” u nda nga poeti. Këtu janë dokumentet për referencën tuaj

  • Analiza e poemës Sang Autumn nga Huu Thinh
  • Shembull i letërsisë klasa 9: Ndjenja rreth poemës Sang Autumn nga Huu Thinh
  • Analiza e personazhit të zotit Sau në tregimin Krehri i Fildishtë

Skicë Diskutim rreth këngës Sang Thu

1. Mësimi i hapjes

Prezantoni autorin Huu Thinh dhe poezinë Sang Thu.

Shënim: Studentët mund të zgjedhin të shkruajnë hyrjen drejtpërdrejt ose tërthorazi në varësi të aftësive të tyre.

2. Trupi

a. Strofa e parë

Papritur: befas i befasuar, pa përgatitje paraprake, ndihet i shtangur, i befasuar.

Shija e gujavës: karakteristikë e vjeshtës, duke sinjalizuar se vjeshta ka ardhur.

Pha: folje që tregon veprim të fortë.

Plogështi: mbiemër, që krijon një ndjenjë ngadalësie, plogështi.

Fotografia e vjeshtës është përshkruar nga autori Huu Thinh përmes imazheve, mënyrave për të parë, ndjerë dhe madje shijuar: aromë guava, erë, vesë, etj. Ky është një kombinim i shumë shqisave të ndryshme të përcjella përmes katër vargjeve të shkurtra. E shkurtër por e mjaftueshme për të bërë lexuesit imagjinojnë tiparet e vjeshtës dhe fotografia e vjeshtës në një vendlindje të qetë duket se shfaqet më qartë dhe më bukur.

b. Strofa e dytë

Lumi: nuk mbart më ngutje dhe ngutje, por tani ngadalësohet për të ndjerë dhe shijuar bukurinë paqësore të vjeshtës.

Tufa e shpendëve: Në këtë vjeshtë të bukur, imazhi i tufës së zogjve bie në kontrast me lumin. Nëse lumi rrjedh ngadalë për të ndjerë motin e freskët dhe të butë, zogjtë nxitojnë të gjejnë ushqim dhe të përgatisin foletë e tyre për të pritur dimrin e ashpër që po vjen.

Retë: duke mos mbajtur më ngjyrën blu të verës së nxehtë, retë duket se bëhen më të buta, më të buta dhe përkulen në një kthesë të butë për të kaluar gradualisht në vjeshtë.

Folja “shtrydh” shpreh natyrën e keqe, të mprehtë të resë, dhe në të njëjtën kohë e bën renë më shpirtërore, dhe imazhi i transformuar bëhet më i butë dhe më interesant. Reja është vetëm “gjysma e vjeshtës” sepse është ende nostalgjike për verën e ngarkuar.

→ Katër vargje përshkruajnë ndryshimet delikate të peizazhit nga vera në vjeshtë. Çdo skenë ka karakteristikat e veta, por të gjitha e kanë bërë më poetike tablonë e vjeshtës.

c. Strofa e fundit

Jehona e verës është ende atje: është diell, është shi, është bubullima. Megjithatë, të gjithë janë bërë më të butë, më të butë, jo më të befasuar dhe të mërzitur.

Dy vargjet e fundit: Imazhi i bubullimës shpesh shfaqet papritur në lidhje me shirat që ndodhin vetëm në verë. Këto janë gjithashtu jehonat e pazakonta të botës së jashtme, të jetës. “Pemët e vjetra” përshkruan njerëz me përvojë që kanë kapërcyer vështirësitë dhe uljet dhe ngritjet e jetës. Kështu, njerëzit bëhen më të qëndrueshëm.

READ  1001 bài thơ Tuổi Học Trò với hình ảnh hoa Phượng khi Hè đến | Educationuk-vietnam.org

3. Përfundim

Përmblidhni përmbajtjen dhe artin e poezisë dhe shprehni ndjenjat për vlerën e veprës.

Shembull eseje Ese për poezinë Sang Thu

Kur erërat e buta fillojnë të fluturojnë në degët e larta, kur pikat e diellit të artë bien nëpër secilën gjethe, kur bari dhe lulet lulëzojnë së bashku, ne e dimë se moti është kthyer në vjeshtë. Vjeshta sjell mjaltin e ëmbël në jetë, vjeshta bën që qielli dhe toka të lëkunden plot nostalgji dhe emocione të papërshkrueshme. Vjeshta është gjithmonë një temë që i bën poetët të dashurohen. Poema Sang Thu, e kompozuar në vitin 1977 nga Huu Thinh, përshkruan plotësisht koleksionin e thellë, soditës dhe tranzicionin e qetë të parajsës, tokës dhe zemrave të njerëzve.

Ese për poezinë Sang Thu

Vjeshta është një temë që i bën poetët të dashurohen. Sepse është stina e më të butave dhe më të butave, sezoni i dridhjeve të thella. Vjeshta është e ftohtë dhe e trishtuar, duke sugjeruar shumë mendime. Poema Sang Thu, e kompozuar në vitin 1977 nga Huu Thinh, përshkruan plotësisht koleksionin e thellë, soditës dhe tranzicionin e qetë të parajsës, tokës dhe zemrave të njerëzve.

Sang Autumn” është një poezi pesë-gjuhëshe e shumë njerëzve. Poema përbëhet nga tre strofa; Çdo strofë me katër fjali është një vjeshtë e bukur dhe paqësore e parajsës dhe tokës, e krijuar në fillim të vjeshtës – vjeshta e re, vjeshta vjen papritmas. “Kënga Vjeshtë” paraqet një stil artistik delikat, të lehtë dhe të talentuar, duke shprehur ndjenjat dhe emocionet e autorit para bukurisë dhe transformimit të mrekullueshëm të natyrës në mëngjes herët. mbledh. Objekti i perceptuar është peizazhi vjeshtor në fshat në veri të vendit tonë.

Papritmas duke kuptuar aromën e gujavës Duke u përhapur në erë, mjegulla kalon nëpër rrugicë Duket se ka ardhur vjeshta

Fraza “e realizuar papritur” është si një surprizë, një kënaqësi për të zbuluar diçka të re. Kjo është një frazë që përshkruan gjendjen e habisë së autorit kur aroma e gujavës së pjekur i hyri aksidentalisht në cep të hundës, ai e kuptoi papritur kur vjeshta kishte goditur rrugicën. Shenja ndjellëse e ardhjes së vjeshtës nga Huu Thinh nuk është era e fortë me aromën e luleve të qumështit, as ajo e Xuan Dieu “Kjo vjeshtë që vjen, vjeshtë tjetër / Me kajsi të zbehura të endura me gjethe të verdha”. Por këto janë imazhe jashtëzakonisht të thjeshta dhe fshatare të atdheut. Aroma e guavas së pjekur është “spërkatur”, lëshuar, rrezatuar fort në erë. Vjeshta është stina e frutave të ëmbla, luleve aromatike dhe mes mijëra aromave, Huu Thinh ende kupton në erë aromën e thjeshtë të çdo guava jeshile, krokante, duhet ta dojë vendin, fshatin, të dojë gjithçka. ku kishte “varrosur kordonin e kërthizës” atëherë ai mundi të dallonte qoftë edhe një ndryshim shumë të vogël në peizazhin e atdheut të tij dhe ta trajtonte atë me gjithë dashuri e respekt. Në personalitetin dhe shpirtin e atij poeti u gërshetuan aroma guava e fshatit në Deltën e Veriut, aroma e mbushur me shumë kujtime fëmijërie dhe dashuri për atdheun. “Mjegulla përshkon në rrugicë… erdhi vjeshta”, dy vargjet e mëposhtme janë shumë simpatike, shumë delikate por edhe shumë të thella, duke evokuar paqartësinë e momentit të ndryshimit të stinëve. Imazhi i “mjegullës që rrjedh nëpër rrugicë” e bën lexuesin të imagjinojë skenën e vesës që zgjat në fillim të rrugicës. Dhe kur autori pa çdo mjegull të bardhë të mjegullt të kalonte pranë rrugicës, e cila dukej e ngadaltë si pjesë e nostalgjisë, duhej të thërriste: “Duket se ka ardhur vjeshta”. Fjalët “papritmas” dhe “me sa duket” shtojnë ndjenjën e zisë dhe agjitacionit, shumë e vërtetë për disponimin e poetit para skenës së vjeshtës. Fjala “se” rimon me fjalën “rreth” (rimë, rimë, rimë) ka kontribuar në pasurinë e rimës dhe muzikës, duke e bërë zërin e poemës më të butë, të pamasë dhe seksi.

READ  Tuyển Tập Thơ Tết Hay | Educationuk-vietnam.org

Hapësira artistike e pikturës “Kënga Vjeshta” zgjerohet, në lartësinë dhe gjerësinë e qiellit me zogjtë që fluturojnë dhe retë që lëvizin, në gjatësinë e lumit përmes strofës së dytë të radhës:

Lumenjtë janë të qetë Zogjtë fillojnë të nxitojnë Ka retë vere Shtrydhin gjysmën e tyre në vjeshtë

Vjeshtën poeti e ka ndjerë me të gjitha shqisat. Nga “prekja” për të ndjerë erën e lehtë, pak mjegull që fryn nëpër lëkurë, për “erë” për të njohur aromën aromatike, pasionante të guavas së pjekur dhe më pas Huu Thinh përdori shikimin e tij. , sytë e tij vëzhguan me dashuri lumin, zogjtë duke ecur. madje edhe retë, i gjithë qielli, një peizazh i madh me ngjyra të buta e joshëse vjeshte sikur të kapur në vizionin e tij. Në vjeshtë, në veri të vendit tonë, uji është i pastër dhe i qetë, kështu që uji është plot, pra është “i lehtë”, duke lëvizur lehtë sikur të ishte qëllimisht i ngadalshëm, me mungesë urgjence, duke marrë shumë kohë. Dhe zogjtë fluturojnë “me nxitim”, domethënë, tufa qyqesh me pllaka, tufa xhinsen, tufa zogjsh në stinë të kundërta, duke shmangur të ftohtin, duke fluturuar nga Veriu i largët në Jug. Ndër ato tufa zogjsh që fluturojnë “me nxitim” ka tufa patash të egra që poeti Nguyen Khuyen i përmendi në “Thu Bay”:

“Një orë në ajër, cilat pata?”

Lumi, krahët e zogut, retë e vjeshtës janë të gjitha të antropomorfizuara. Tabloja e vjeshtës bëhet simpatike, plot poezi. Për të përshkruar renë e bardhë të kthjellët kundër qiellit të thellë, Huu Thinh nuk përdori fjalë të tilla si: endet, lundrues, lundrues, rrëshqitje lehtë etj., por përdori fjalën “shtrydh”. Secili poet sjell në veprën e tij fjalët e tij, të vështira për t’u përzier me dhimbjen, dhe në Huu Thinh, ajo substancë unike është “reja e verës që shtrydh gjysmën e saj në vjeshtë”. Vera është ende zi dhe nostalgjike, kur u bë vjeshta. Eja, ndryshimi i katër stinëve, qiellit dhe tokës u zbulua dhe u përshkrua nga autori jashtëzakonisht mbresëlënës, fjala “shtrydhje” i bën lexuesit t’i mendojnë retë si gërshërë.shtrihen, shtrihen lart, vendosen nëpër qiell, varen poshtë. Poema e Huu Thinh që përshkruan retë e vjeshtës është mjaft e mirë dhe zgjedhja e fjalëve dhe përdorimi i fjalëve është shumë kreative. Çfarë imazhi i papritur, unik, por po aq i thellë – “gjysma” e resë është ende nostalgjike për verën, gjysma e kujtesës, e kaluara ka rënë në gjumë dhe “gjysma tjetër” është ende atje. gradualisht po kthehet në vjeshtë, gati për të mirëpritur ndryshimet e reja të qiellit, tokës dhe jetës.

Ka ende shumë rreze dielli, Pasi ka zënë shiun, bubullima është gjithashtu më pak befasuese në pemët e vjetra

Përshtypja e shirave të vrullshëm dhe të fortë të verës është ende atje, por trishtimi dhe valëvitja para bukurisë së butë dhe të freskët të vjeshtës është depërtuar që atëherë në shpirt. Dielli i fundit i verës ka qenë më pak intensiv dhe i shkëlqyeshëm dhe shirat e rrëmbyeshëm janë pakësuar gjithashtu. Nga ai fenomen natyror poeti mendon për jetën. në dy vargjet e fundit: “Bbullima… pemët janë të vjetra”. Zëri i poezisë është shumë i ulët, vargu nuk është thjesht një zë tregimtar, një ndjenjë por edhe një mendim soditës për jetën e njeriut. Vjeshtë e natyrës, apo “vjeshtë” e njeriut? Duke parë ndryshimin e gjërave kur vjen puna te vjeshta, Huu Thinh kupton se është plakur. Ndoshta “vjeshta” e jetës njerëzore është fundi i viteve rinore plot entuziazëm dhe entuziazëm për të hapur një fazë të re, një stinë të re në shpirtin e njeriut me atë që është e lehtë dhe e qetë.më e qetë e më e qetë. Dy imazhet “bubullima” dhe “rreshti i vjetër i pemëve” kanë kuptime realiste dhe simbolike, duke treguar një Huu Thinh shumë delikat dhe të ndjeshëm në perceptim dhe shoqërim. Dy vargjet e fundit kanë dy shtresa kuptimi, shtresa e parë e kuptimit është përshkrimi i fenomenit natyror – në vjeshtë zvogëlohen bubullimat e forta dhe stuhitë, pemët nuk tunden më nga tingujt e bubullimës. Përsëri bubullima e papritur ; ndërsa shtresa e dytë e kuptimit, “bubullima” përfaqëson stuhitë, stuhitë dhe luhatjet e jetës, dhe “rreshti i vjetër i pemës” është një metaforë për klasën e njerëzve që kanë përjetuar, farkëtuar shumë vështirësi. A është e vërtetë që sa më gjatë të jetojnë njerëzit, sa më shumë gjëra të përjetojnë, aq më shumë ngjarje dhe ndryshime në jetë nuk janë më shqetësuese?

READ  Những Bài Thơ Hay Về Dòng Sông ý Nghĩa Và Gắn Liền Với Tuổi Thơ - Đề án 2020 | Educationuk-vietnam.org

Vjeshta zakonisht nuk është aq e ndezur dhe e ngrohtë sa pranvera, jo aq e gjallë dhe plot lëvizje sa vera, apo aq e ftohtë dhe e zymtë sa dimri. Vjeshta vjen shumë butësisht dhe shkon shumë e qetë. Vjeshta nuk na zgjon me tinguj kumbues, ngjyra të shkëlqyera dhe shije të ëmbla, por mbjell në zemrat tona momente valëvitëse e ëndërrimtare, duke na shtyrë të mendojmë thellë për jetën. Ndoshta kjo është arsyeja pse poezia e vjeshtës, përfshirë Sang Thu nga Huu Thinh, është shumë kuptimplotë. E gjithë poezia është një tablo e bukur e natyrës. 12 vargje, secila fjali është e bukur dhe e bukur, Huu Thinh ka shprehur me sukses emocionet dhe shprehet me fjalët: “papritmas”, “pha”, “duket”, “lehtë”, “ngut”. poezitë e tij gjallërohen, plot jetë dhe shumë ndjesi sikleti e trishtimi kur vjen vjeshta.

Me ndjenja delikate dhe përdorimin e fjalëve të vërteta natyrore, së bashku me metoda të veçanta antropomorfike dhe metaforike, Huu Thinh pikturon një pamje të natyrës së vjeshtës në fshatin verior në një mënyrë shumë shpirtërore. Ai ka lënë gjurmën e tij në thesarin e pasur poetik të Vietnamit, edhe pse kanë kaluar vite, bukuria e Sang Thu do të trondisë gjithmonë zemrat e shumë lexuesve.

VnDoc ju ka udhëzuar për të diskutuar për poezinë Sang Vjeshtë, këto janë ese të mira mostër përmes të cilave mund të shohim ndjenjat delikate të poetit përmes kësaj poezie të vjeshtës së kënduar, ju uroj të gjithëve studime të mira. Ju ftojmë të konsultoheni së bashku

………………………..

Krahas Diskursit mbi poezinë Këndoi Vjeshtën. Studentët mund t’i referohen edhe Kompozimi 9, përgatitja e mësimit 9, Hartimi i esesë 9 VNEN ose pyetjet e provimit për semestrin e parë të klasës 9, pyetjet e provimit për semestrin e dytë të klasës së 9-të në lëndët Matematikë, Letërsi, Anglisht, Fizikë, Gjeografi. , Lindur që kemi mbledhur dhe përzgjedhur. Me këtë provim të semestrit të klasës së 9-të, ju do të praktikoni më shumë aftësi për zgjidhjen e problemeve dhe do të bëni më mirë. Ju uroj të gjithëve studime të mbarë

Pra, këtu kemi prezantuar me lexuesit Ese mbi poezinë e kënduar vjeshtë. Shpresojmë që ky artikull t’ju ndihmojë në jetën tuaj të përditshme dhe studimin. Ne dëshirojmë ta ndalojmë këtë artikull këtu dhe t’i urojmë lexuesve tanë një vit të ri 2022 të lumtur dhe të begatë!

Uebfaqja: https://phebinhvanhoc.com.vn/

Njoftoni: Kritika letrare përveç që u shërben lexuesve në Vietnam, ne kemi gjithashtu një kanal në anglisht PhebinhvanhocEN për lexuesit në mbarë botën, që i fton dëgjuesit të shikojnë.

Ju falenderojmë!

Bài viết cùng chủ đề: