6 lượt xem

Ngôn ngữ lập trình là gì? 10 ngôn ngữ lập trình dân IT phải biết | Educationuk-vietnam.org

Çfarë është një gjuhë programimi?
Çfarë është një gjuhë programimi? Sa gjuhë programimi ka?

Vitet e fundit, teknologjia e informacionit është bërë një nga fushat më të nxehta. Tendenca e mësimit të gjuhëve të programimit po rritet jo vetëm me studentët e teknikës por edhe me studentët jo-teknikë të cilët gjithashtu fillojnë të mësojnë programim për të plotësuar punën e tyre.. Nëse nuk e dini ende. Çfarë është një gjuhë programimi? Ose nëse filloni të mësoni nga ndonjë gjuhë programimi, ju lutemi ndiqni artikullin e mëposhtëm të Blog.TopCV Ju lutem!

Çfarë është një gjuhë programimi?

Një gjuhë programimi përkufizohet si një gjuhë që shkruan programe në mënyrë që kompjuteri të mund të lexojë, kuptojë dhe ekzekutojë udhëzimet e kërkuara. Një gjuhë programimi mund të konsiderohet si një metodë me të cilën kompjuterët dhe njerëzit mund të “komunikojnë” me njëri-tjetrin. Çdo lloj gjuhe programimi konsiderohet si një grup i plotë specifikimesh nga sintaksa e fjalisë tek fjalori deri tek deklarata e detajuar.

Sa gjuhë programimi ka?

  • Gjuha e makinës: E njohur edhe si gjuhë programimi e gjeneratës së parë (1GL). Kjo është forma më primitive e gjuhës së programimit, në të cilën programimi i punës do të shkruante çdo deklaratë si një numër. Me gjuhët e programimit të gjeneratës së parë, pajisja mund të ekzekutohet menjëherë pa pasur nevojë për përpilues (përpilues).
  • Kuvendi: Gjuha e Asamblesë është një gjuhë programimi e gjeneratës së dytë (2GL), megjithëse është ende e lidhur ngushtë me arkitekturën e grupit të instruksioneve të kompjuterëve dygjuhësh, ajo redukton llogaritjet dhe gabimet gjatë shkrimit të deklaratave, duke e bërë programin të lehtë për t’u lexuar.
  • Gjuhë programimi të nivelit të lartë (3GL) lindi rreth viteve 50 të shekullit të 20-të dhe deri më tani janë zhvilluar mijëra gjuhë të ndryshme programimi të nivelit të lartë. Gjuhë programimi të nivelit të lartë
Çfarë është një gjuhë programimi?
Çfarë është një gjuhë programimi?

Pse njerëzit ndërtojnë gjuhë programimi të nivelit të lartë?

  • Gjuha e programimit e nivelit të lartë është shumë uniforme dhe e pavarur, është e pavarur nga pajisjet, kështu që i njëjti program softuer mund të ekzekutohet dhe ekzekutohet në lloje të ndryshme pajisjesh pa frikë nga konfliktet.
  • Gjuhët e programimit të nivelit të lartë janë afër gjuhës natyrore njerëzore, kështu që programet e shkruara në gjuhë programimi të nivelit të lartë janë të lehta për t’u kuptuar, manipuluar dhe miqësore për përdoruesit.
  • Për programuesit, gjuhët e programimit të nivelit të lartë janë të lehta për të rregulluar gabimet, për të modifikuar strukturat dhe për të përsosur dhe përmirësuar programet.
  • Një gjuhë programimi e nivelit të lartë që lejon programuesit të punojnë me lloje të ndryshme të të dhënave dhe mënyra të organizimit të të dhënave, duke e bërë më të lehtë përshkrimin e algoritmeve.

10 gjuhët më të njohura të programimit

Gjuha e programimit Java

Java është një nga gjuhët më të njohura të programimit sot, me rreth 3 miliardë pajisje, aplikacione, etj. në mbarë botën që përdorin Java. Konsiderohet si një nga gjuhët më të gjithanshme të programimit kur mund të përdoret në të gjitha platformat nga macOS, Windows në Android dhe iOS. Në veçanti, Java është aplikuar gjerësisht në industrinë e të dhënave të mëdha dhe zhvilluesit e uebit.

  • Avantazhet e Java: Ka zbatueshmëri dhe diversitet të madh, përdoret në të gjitha platformat, sistemet operative dhe pajisjet. Nëse dëshironi të bëheni një programues i aplikacioneve Android, duhet të mësoni Java.
  • Kundër: Si gjuhë e nivelit të lartë, është në nivel mesatar ose më të lartë, kështu që fillestarët ose jo-teknologët do ta kenë të vështirë të fillojnë të mësojnë.
Çfarë është gjuha e programimit Java?
Çfarë është gjuha e programimit Java?

>>> Referenca: Si të përmirësoni aftësitë e programimit për t’u bërë i mirë IT?

Gjuha e programimit C/C++

“E vjetër por floriri” është përshkrimi më i saktë i gjuhës programuese C/C++. Sipas sondazhit të fundit në 2021 nga TIOBE, gjuha e programimit C / C ++ është ende në pozitën nr. 1 në mesin e gjuhëve të programimit “të cilat duhet të mësohen” për programuesit. E shpikur në vitin 1972, deri më tani, gjuha e programimit C është bërë themeli dhe frymëzimi për shumë gjuhë të tjera programimi duke përfshirë C#, Objective-C, Java, etj.

Tipari i jashtëzakonshëm i C është performanca e tij e lartë, e cila përdoret gjerësisht për aplikacione me performancë të lartë që kërkojnë shpejtësi dhe aftësi për të përpunuar shpejt dhe në mënyrë të qëndrueshme, si aplikacioni i serverit, aplikacioni i klientit, shfletuesi i internetit. , lojërat celulare, aplikacionet virtuale AR/ VR, etj. I vetmi “disvantazh” i C/C++ është ndoshta vetëm se ato janë mjaft të vështira për t’u mësuar për fillestarët, sepse ka kodim shumë të ngushtë. Por edhe për këtë arsye, gjithmonë është konsideruar si themeli bazë i programimit, veçanërisht për studentët e shkencave kompjuterike, ose për ata prej jush që dëshironi të zhvilloni karrierën tuaj programuese në mënyrën më solide.

>>> Referenca: Gjuhët TOP programuese që zhvilluesit duhet të mësojnë

Gjuha e programimit C# (C-Sharp)

C# është zhvilluar nga gjigandi i teknologjisë Microsoft dhe është një gjuhë programimi e zhvilluar në bazë të gjuhës C.

C# dhe Java konsiderohen “rivale” të njëra-tjetrës sepse ndajnë shumë avantazhe, në të cilat e spikatura është shpejtësia e shpejtë e përpunimit, thjeshtësia, lehtësia e përdorimit dhe pajtueshmëria me shumicën e platformave. zgjerohen, përditësohen dhe ndërveprojnë lehtësisht me kode të ndryshme. Për më tepër, C# është një gjuhë e mirë mbështetëse për programimin e orientuar nga objekti dhe është një gjuhë me burim të hapur me një bibliotekë shumë të pasur. E keqja e tij është se varet nga kuadri .NET i Microsoft, kështu që ka akses të kufizuar në disa platforma të tjera përveç Windows.

Gjuha C# (C-Sharp)
Gjuha C# (C-Sharp)

Gjuha e programimit Objective-C

Bazuar në gjuhën e programimit C/C++, Objective-C (ose Obj-C) është një gjuhë programimi e orientuar drejt objektit e shpikur nga Steve Jobs – “babai” i Apple.

Përparësitë: Objective-C ka një përpilues të shpejtë, veçanërisht të pajisur me shumë gjuhë të skriptit dinamik, duke siguruar përkthim të qetë dhe fleksibël gjatë përpunimit të deklaratave. Ai gjithashtu ka përputhshmëri të fortë C/C++, mbështetje Runtime dhe integrim të bibliotekës së Kakaos

Kundër: Objective-C është kryesisht vetëm për programet dhe aplikacionet që funksionojnë në macOS dhe iOS. Përveç kësaj, Apple po zhvillon gjithashtu një gjuhë të re programimi për ekosistemin e saj. Sidoqoftë, Objective-C është ende një gjuhë programimi popullore dhe ka mundësi të mira pune.

>>> Referenca: Cilat janë aftësitë e programimit? 5 mënyra për t’ju ndihmuar të përmirësoni aftësitë tuaja programuese në mënyrë efektive

Gjuha e programimit Swift

E zhvilluar nga Apple në 2014, Swift është një gjuhë programimi posaçërisht për aplikacionet macOS dhe iOS. Deri më tani, Swift ka arritur në TOP 10 gjuhët e programimit më të njohura në botë, kryesisht falë pjesës së tregut të produkteve në ekosistemin Apple.

Avantazhi i Swift është se është relativisht i lehtë për t’u mësuar, ka një strukturë gramatikore koncize dhe të qartë, më pak kod dhe shpejtësi më të shpejtë të përpunimit sesa gjuhët e tjera të programimit. Në veçanti, Swift është me burim të hapur, kështu që është e lehtë për t’u aksesuar dhe mësuar. E keqja më e madhe e Swift është se nuk ndërvepron mirë me mjetet që nuk janë pjesë e ekosistemit të Apple.

Apple ka zëvendësuar gradualisht Objective-C me Swift, kështu që mundësitë e punës për programuesit e Swift janë shumë të hapura. Pagat dhe përfitimet për programuesit e Swift janë gjithashtu në një nivel më të lartë se niveli i zakonshëm i gjuhëve të tjera.

>>> Referenca: Cila është gjuha e programimit Swift? 5 arsye për të mësuar programimin Swift

Gjuha e programimit Swift
Gjuhë e shpejtë

Gjuha e programimit JavaScript (JS)

Shumë njerëz gabimisht besojnë se JavaScript është një variant i Java, por këto dy gjuhë nuk janë të njëjta. JS përdoret kryesisht në platformën e internetit. Është i integruar dhe i ngulitur në HTML për të bërë të gjallë faqen e internetit. JavaScript vepron si pjesë e faqes së internetit

Përveç dizajnit të uebit, programuesit gjithashtu kanë nevojë për CSS (Cascading Style Sheets) për formatimin dhe dizajnin e paraqitjes. CSS e kombinuar me JavaScript dhe HTML përdoret për të parë faqet e internetit dhe aplikacionet celulare.

JS ka shumë përparësi si lexueshmëria, zbulimi i gabimeve, shfletuesit mund të përkthejnë drejtpërdrejt nga html pa përpilues shtesë. Prandaj, JS ndihmon për të shpejtuar shfletimin në ueb, duke rritur kështu përvojën e përdoruesit. Disavantazhi i JS është se siguria nuk është shumë e lartë, mund të ketë konflikte midis JD-ve të pajisjeve të ndryshme. Përveç kësaj, ai gjithashtu nuk ka aftësinë për të trajtuar multi-threading, multitasking

Gjuha e programimit PHP

PHP (Hypertext Preprocessor) është një gjuhë programimi për zhvilluesit e uebit. Deri më sot, më shumë se 8.3 milion faqe interneti (nga 10 milion faqe interneti) në mbarë botën përdorin gjuhën e programimit PHP. PHP është një gjuhë programimi me burim të hapur, me shumë funksione, që përdoret shpesh për të shkruar skriptet nga ana e serverit, ndonjëherë edhe skriptet e linjës së komandës.

Avantazhi më i madh i PHP është struktura e tij e thjeshtë, e lirë për t’u përdorur, biblioteka e pasur, komuniteti i madh i përdoruesve dhe mbështetja e mirë. Mundësitë e punës për programuesit PHP janë gjithashtu shumë të mëdha dhe të qëndrueshme

Gjuha e programimit Python

Python është gjuha më e njohur e programimit sot, veçanërisht në fushën e mësimit të makinerive dhe mësimit të thellë. Kjo është gjithashtu një nga gjuhët më të lehta të programimit për t’u mësuar, madje edhe për fillestarët ose jo teknologjinë. Në veçanti, Python përdoret gjerësisht në fusha të ndryshme nga biznesi në arsim.

Avantazhet: Python është një gjuhë me burim të hapur, përfshin module që mbështesin shtrirjen dhe është e lehtë për t’u integruar me ueb. Python ka një strukturë të dhënash të lehtë për t’u përdorur, një gjuhë natyrale dhe intuitive. Python po bëhet gjithnjë e më i popullarizuar dhe për këtë arsye mundësitë e punësimit janë shumë të hapura. E keqja e tij është se nuk fillon me njohuritë bazë të programimit.

Gjuha e programimit Python
Gjuha Python

Gjuha e programimit Ruby

Ruby u shpik në vitin 1990, me një strukturë të thjeshtë dhe miqësore, kjo është një gjuhë programimi e lehtë për t’u mësuar, ka një kohë të shkurtër mësimi dhe është shumë e përshtatshme për fillestarët. Ngjashëm me Python, gjuha e programimit Ruby ka avantazhin e një sintakse të thjeshtë, fleksibël dhe të lehtë për t’u lexuar, por disavantazhi i Ruby është se ajo nuk është përdorur gjerësisht.

SQL

Jo saktësisht një gjuhë programimi, por SQL (Structured Query Language) është një gjuhë e strukturuar e pyetjeve të të dhënave. SQL është gjuha standarde e një sistemi të menaxhimit të të dhënave relacionale (RDBMS), që do të thotë se çdo sistem i bazës së të dhënave (p.sh. Oracle Database, SQL Server, MySQL, …) duhet gjithashtu të përmbushë gjuhën SQL.

SQL ndihmon që të dhënat në bazat e të dhënave të përshkruhen, menaxhohen, pyeten, nxirren, shtohen/fshihen/redaktohen më shpejt dhe në mënyrë më efikase, veçanërisht kur vëllimi i informacionit është i madh dhe kompleks si blloqet e të dhënave, bankë ose biznes. Për më tepër, avantazhet e SQL përfshijnë aftësinë për të futur në gjuhë të tjera duke përdorur module SQL, biblioteka dhe parapërpilues.

Cilat janë gjuhët e programimit?
SQL (Structured Query Language) është një gjuhë e strukturuar e pyetjeve të të dhënave

Cilën gjuhë programimi duhet të zgjedh për të mësuar?

Çdo gjuhë programimi ka karakteristikat e veta dhe i shërben një nevoje të caktuar. Ju mund të zgjidhni një gjuhë programimi bazuar në qëllimin tuaj (dizajni i uebit, programimi i aplikacionit celular Android/iOS, programi kompjuterik, programimi i mikrokontrolluesve, mësimi i makinerive/mësimi i thellë, të dhënat e mëdha, etj.) ose bazuar në tendencën e zhvillimit të asaj gjuhe në e ardhmja. Sidoqoftë, për të filluar të mësoni ndonjë gjuhë, duhet të kuptoni thelbin e secilës gjuhë programimi dhe aplikimet e tyre.

Megjithatë, për shkak se çdo gjuhë fillon me njohuritë bazë si unazat, konstantet, variablat, funksionet, algoritmet, etj., kështu që nëse e kuptoni fort mendimin bazë të programimit dhe zotëroni një gjuhë, atëherë të mësoni gjuhë të tjera programimi nuk është e vështirë. Mund të filloni me gjuhë strikte si C/C++ ose Java, më pas në procesin e punës dhe orientimit profesional do të zgjidhni disa gjuhë të tjera për të mësuar.

Shpresojmë, duke mësuar se çfarë është një gjuhë programimi? 10 gjuhë programimi që njerëzit e IT duhet të dinë, ju keni më shumë kuptim për industrinë e IT. Nëse doni të gjeni një punë, zgjidhni TopCV për të gjetur një punë. Vizitoni TopCV sot për të mos humbur pozicionet më tërheqëse të punës në IT!

Ndoshta ju jeni të interesuar


Pamje:
799

READ  Khái niệm lập trình và ngôn ngữ lập trình | Educationuk-vietnam.org