60 lượt xem

Phương pháp 6 chiếc mũ tư duy – Bí mật giải quyết vấn đề dẫn lối thành công | Educationuk-vietnam.org

Cila është metoda e 6 kapelave të të menduarit që aplikohet nga shumë organizata të mëdha biznesi? A është e mundur të zbatohet ky parim për një individ? Mësoni rreth 6 kapele të të menduarit tani!

Mendimi tradicional njerëzor shpesh i dekurajon njerëzit që të kenë mendime konstruktive, ndaj ka lindur një metodë e re për të ndryshuar këtë këndvështrim. Bota është e njohur për metodën e 6 kapelave të të menduarit përmes librit “6 Kapelet e Mendimit” të botuar në vitin 1985. Metoda e 6 kapelave të të menduarit Çfarë është dhe si të zbatohet ky parim?

I. Cilat janë 6 kapelat e të menduarit?

Metoda e 6 kapelave të të menduarit I njohur edhe si Mendimi Paralel është një nga metodat për të ndihmuar njerëzit të përqendrohen në shfrytëzimin e ideve dhe iniciativave të shumta që çdo person ka në çdo drejtim të mendimit. Kur vlerësoni një problem bazuar në Parimi i Gjashtë Kapelave të Mendimit atëherë përdoruesi mund ta zgjidhë problemin bazuar në këndvështrimet e shumta të përmendura.

Duke kombinuar aftësinë praktike me ndjeshmërinë, të menduarit kreativ dhe aftësinë e mirë të planifikimit me ambicien në vendimmarrje dhe planifikim. Falë këtij parimi, ju mund të shmangni konflikte të mëdha kur shumë njerëz debatojnë për të njëjtën çështje. Kjo metodë mund të zbatohet edhe për një individ ose një grup diskutimi. Jo vetëm kaq, por organizata të mëdha si IBM, British Airways, Dupont, etj. po e zbatojnë atë në mënyrë efektive. Parimi i Gjashtë Kapelave të Mendimit.

së pari

Cilat janë 6 kapelat e të menduarit?

Metoda 6 kapele për të menduar lejon përdoruesit të thjeshtojnë të menduarit dhe të menduarit, njerëzit zakonisht marrin parasysh vetëm një aspekt në një kohë. Permes Parimi i Gjashtë Kapelave të Mendimit që e drejton mendimin e të gjithëve në të njëjtin drejtim, duke shmangur polemikat. Kjo është një metodë mjaft e thjeshtë që sjell efekte të mëdha në aftësitë e situatës, duke zgjidhur problemet në një kohë të shkurtër pa prekur egon e askujt.

Në disa raste, gjatë drejtimit të një takimi sipas Parimi i Gjashtë Kapelave të Mendimit Kjo mund të jetë e sikletshme, sepse kjo metodë kërkon gjithashtu kohë për të mos zgjatur shumë diskutimin. Kjo metodë është e përshtatshme për rastet kur kur zgjidhni një problem serioz, është e nevojshme të konsultoheni me shumë njerëz. Takimet e shkurtra, raportet javore duhet të rishqyrtojnë përdorimin e parimeve 6 kapele për të menduar nuk jane.

Shihni gjithashtu: Çfarë është Mendësia? Si të kapni mendësinë e klientit në mënyrë efektive në biznes

II. Karakteristikat e 6 kapele

1. Kapela e Bardhë – Fakte

Kapela e bardhë është kapela e parë në të duke menduar 6 kapele – përfaqësimi i informacionit, të dhënave zyrtare dhe të qarta. Imagjinoni që keni veshur një kapele të bardhë, ne do të mendojmë për informacionin dhe të dhënat që lidhen me problemin që do të zgjidhet. Nga atje, bëni një vlerësim objektiv të problemit duke u fokusuar në informacionin dhe të dhënat e disponueshme.

së pari

Karakteristikat e kapelave të bardha – Fakte

Disa pyetje që duhen bërë kur mbani një kapele të bardhë:

 • Çfarë informacioni kemi për këtë çështje?
 • Çfarë informacioni na nevojitet më shumë për këtë çështje?
 • A po lëmë jashtë ndonjë informacion apo të dhënë?

2. Red Hat – Ndjenjat

Imagjinoni që keni veshur një kapele të kuqe Parimi i Gjashtë Kapelave të Mendimit, thjesht duhet të bëjmë gjykime të bazuara në emocione dhe të menduarit intuitiv. Opinionet nuk kanë nevojë të vërtetohen apo shpjegohen, vetëm përbëhen nga ndjenja. Kur vesh kapelen e kuqe brenda duke menduar 6 kapelemund të përpiqeni të merrni me mend ndjenjat e njerëzve të tjerë nga reagimet e tyre dhe të përpiqeni të kuptoni reagimet e natyrshme të njerëzve që nuk e kuptojnë mirë argumentin tuaj.

READ  Dấu hiệu, cách dùng của thì quá khứ đơn trong Tiếng Anh - học sinh đừng bỏ qua! | Educationuk-vietnam.org

2

Karakteristikat e kapelës së kuqe – Ndjenjat

Disa pyetje të përdorura nga kapela e kuqe:

 • Si po ndihesh?
 • Çfarë po thotë intuita juaj?
 • A më pëlqen ky problem?

Arsyeja do t’ju japë një ndjenjë intuitive, por emocionet do t’ju japin gjykim të butë ose emocional. Ndonjëherë kombinoni 2 kapele të bardha dhe kapele të kuqe Parimi i Gjashtë Kapelave të Mendimit mund të çojë në komente pozitive dhe nuk është e vërtetë në të gjitha rastet.

3. Kapelë e zezë – Negative

Kur mban një kapele të zezë brenda Parimi i Gjashtë Kapelave të Mendimit atëherë do të shoqërojmë dobësitë, gabimet apo papërshtatshmëritë, dështimet, kundërshtimet, pesimizmin, etj. Në përgjithësi, çdo gjë negative që lidhet me problemin. Roli i kapelës së zezë ndihmon për të vënë në dukje dobësitë në proceset tona të të menduarit.

4

Karakteristikat e kapelës së zezë – Negative

Kapela e zezë na ndihmon të mendojmë më me kujdes vetë, sepse vë në dukje gabimet dhe vë në dukje, anët e dobëta ose të pafavorshme të çështjes në mosmarrëveshje. Kapela e zezë luan një rol të rëndësishëm dhe siguron që projekti të shmangë rreziqet, duke na penguar të bëjmë gjëra që shkojnë keq.

Në metodë 6 kapele për të menduar, kur mbani kapelën e zezë, mund ta gjykoni një çështje në mënyrë negative dhe të ndrojtur. Mundohuni të parashikoni shkakun ose rrezikun që mund të bëjë që ideja ose zgjidhja juaj të mos funksionojë siç pritej. Shikimi i gjërave në këtë mënyrë mund t’ju ndihmojë të eliminoni dobësitë në një plan ose mënyrë për të bërë gjërat, të bëni rregullime për të zgjidhur problemet dhe të përgatitni një plan emergjence për situata të paparashikuara.

Në shumicën e rasteve, kur dëgjojmë negativen, shpesh kemi një reagim të pakëndshëm, por nëse synojmë vetëm mendime pozitive, e kemi të vështirë të tregojmë problemet që mund të lindin, pra mungesën e vetëdijes. Kapela e zezë brenda duke menduar 6 kapele ka lindur për t’ju ndihmuar me këtë.

Ju duhet të përdorni disa pyetje si:

 • Si lind rreziku?
 • Rreziku i mundshëm i problemit?
 • A po më mungon diçka?

Shihni gjithashtu: Parimet e të menduarit intelektual hebre shpesh zbatohen në jetë

4. Kapelë e verdhë – Pozitive

Nëse kapela e zezë përfaqëson negativitetin, kapela e verdhë është e kundërta e saj – të menduarit pozitiv. Kapela e artë në duke menduar 6 kapele përfaqëson imazhin e diellit, optimizmit, vlerave dhe interesave. Do të jepni opinione optimiste, anën pozitive apo përfitimet e problemit, realizueshmërinë e projektit. Kur mbani kapelën e verdhë, mund të mendoni mendime pozitive.

5

Karakteristikat e kapelës së verdhë – Pozitive

Optimizmi ju ndihmon të shihni përfitimet ose mundësitë që sjell vendimi juaj. Në Parimi i Gjashtë Kapelave të MendimitMendimi për kapelën e verdhë ju ndihmon të keni energji apo frymëzim për të vazhduar punën që po përballeni me shumë vështirësi dhe pengesa.

READ  Mục tiêu kinh doanh là gì? Các bước để lập mục tiêu kinh doanh | Educationuk-vietnam.org

Ju duhet të përdorni disa pyetje si:

 • Çfarë përfitimesh sjell ky projekt?
 • A sjell ndonjë gjë negative kjo çështje?
 • A është i realizueshëm ky problem?

5. Kapelë jeshile – Kreative

E gjelbër në duke menduar 6 kapele na kujton bimët e gjelbra, mbirjen, mbirjen dhe rritjen – që përfaqëson kreativitetin. Në fazën e kapelës së gjelbër, ne vijmë me zgjidhje dhe ide për problemin që diskutohet. Të menduarit e lirë dhe me mendje të hapur ndërsa mbani një kapele jeshile ju ndihmon të gjeni zgjidhje krijuese, ndonjëherë novator, për një problem.

5

Karakteristikat e kapelës së gjelbër – Kreativiteti

Disa pyetje të përdorura nga kapela jeshile:

 • A ka ndonjë metodë tjetër?
 • A duhet të bëjmë ndonjë gjë tjetër?

Mendimi kreativ sjell rezultate pozitive. Megjithatë, ndonjëherë idetë e reja janë aq të shumta saqë na mungon stabiliteti, mendimi i madh i kapelës së ardhshme do të lundrojë për ju.

6. Kapelë blu – Procesi

Pasi përjetoi të gjitha emocionet që kanë 5 kapele duke menduar 6 kapele sjellë, kapela e fundit është përgjegjëse për kontrollin e procesit të të menduarit dhe përgjithësimin e problemit. Gjatë gjithë rrjedhës së mendimit, është thelbësore të koordinohen shumë kapele pa probleme dhe në mënyrë koherente.

Për shembull, kur përballemi me vështirësi për shkak të një ideje, kapela jeshile luan një rol të rëndësishëm për të na ndihmuar në mënyrë fleksibël të rregullojmë të menduarit tonë me kapelën jeshile menjëherë pa kaluar nëpër secilën kapelë. Kur ju duhet të bëni një plan rezervë, në Metoda e 6 kapelave të të menduaritkapela e zezë shpejt do të jetë zgjidhja më e mirë.

6

Karakteristikat e kapelës blu – Procesi

Kjo nuk është e vërtetë vetëm për vetë mendimtarin, por në një takim ose sesion idesh, udhëheqësi mund të përdorë kapelën blu në 6 kapele për të menduar për të udhëhequr mendimet e pjesës tjetër të ekipit. Qëllimi përfundimtar është ende të udhëzojë njerëzit të mendojnë nga këndvështrime të ndryshme dhe të zgjidhin problemet. Riorganizoni rendin logjik të kapelave gjatë diskutimit dhe në fund mblidhni ide, përmblidhni përfundimet dhe bëni një plan zyrtar.

Disa pyetje të përdorura nga kapela blu:

 • Cfare po bejme? Cili është qëllimi përfundimtar?
 • Çfarë do të përfitojmë nga diskutimi?
 • A mund të fillojmë të ndërmarrim veprime tani apo ka ndonjë gjë tjetër për t’u marrë parasysh?
 • Çfarë kohe dhe informacioni na nevojitet më shumë për të zgjidhur këtë çështje?

Shihni gjithashtu: Çfarë është të menduarit kritik? Metodat efektive të trajnimit të të menduarit kritik

III. Kur mund të aplikohet metoda e 6 kapelave të të menduarit?

Siç u diskutua në detaje rreth duke menduar 6 kapelekjo metodë i ndihmon përdoruesit të kenë 6 këndvështrime të ndryshme për një problem, duke marrë kështu një pamje më të përgjithshme të problemit.

 • Stimuloni aftësinë për të menduar paralel dhe gjithëpërfshirës
 • Dalloni mes të menduarit objektiv dhe subjektiv
 • Stimuloni kreativitetin, koordinimin dhe menaxhimin e takimeve
 • Rritja e efikasitetit dhe produktivitetit të punës
 • Përmirësoni cilësinë e produktit dhe proceset e menaxhimit të projektit
 • Zhvilloni të menduarit analitik dhe vendimmarrje

IV. Zbatoni metodën efektive 6 kapele të të menduarit

Në një grup pune, të gjithë marrin pjesë në komente, në varësi të natyrës së idesë së dhënë, ai ose ajo do të sugjerojë se çfarë ngjyre kapele duhet të veshin. 6 kapele për të menduar. Lideri nga ana e tij do të ndajë kohën për të përqendruar vëmendjen e secilës kapelë. Megjithatë, në disa raste, nëse është e nevojshme, çdo anëtar mund të sugjerojë mbajtjen e një kapele tjetër që korrespondon me atë mendim.

READ  Bật mí cách lọc bạn bè không tương tác trên Facebook hiệu quả | Educationuk-vietnam.org

7

Zbatoni metodën efektive 6 kapele të të menduarit

Hapi 1 – Kapelë e bardhë: Në këtë kohë, mendimet e shprehura përmbajnë vetëm fakte, të cilat dëshmohen me prova, të dhëna apo fakte. Mbajtja e kësaj kapele do të thotë që ju duhet të hiqni të gjitha paragjykimet, të gjitha argumentet, për të parë gjërat përmes bazës së të dhënave ose bazës së të dhënave mbi problemin.

Hapi 2 – Kapelë jeshile: Më pas, mund të krijoni ide për të zgjidhur problemet. Krijoni më shumë ide dhe mënyra të ndryshme, nga planet deri te ndryshimet.

Hapi 3:

 • Rivlerësoni vlerën e mendimeve të shprehura nga kapela jeshile
 • Përdorni kapelën e verdhë për të shkruar përfitimet e secilës ide.

Për kapelën e verdhë dhe bëni disa pyetje si pse disa opinione do të funksiononin mirë dhe pse mund të ishte e dobishme? Rezultatet e veprimeve ose projekteve të propozuara mund të përdoren gjithashtu këtu. Përveç kësaj, mund të përdoret gjithashtu për të zbuluar efektet e vlefshme të asaj që ndodhi.

Më pas, përdorni kapelën e zezë 6 kapele për të menduar për të shkruar komente ose shënime. Kapelet e zeza janë të vlefshme për të treguar pse opinionet janë të papërshtatshme ose të vështira për t’u zbatuar në zonë, duke pasur parasysh të dhënat dhe përvojën e disponueshme, të lidhura me sistemin operativ ose me regjimin që ndiqet. Kapelet e zeza duhet të japin llogari për racionalitetin.

Hapi 4 – Red Hat: Më pas, shkruani reagimet, intuitat dhe ndjenjat tuaja natyrore. Kapelja e Kuqe e Gjashtë Kapelave të Mendimit u mundëson mendimtarëve të ulin intuitat e tyre pa ndonjë informacion apo të dhënë vërtetuese.

Hapi 5 – Kapelë blu: Kur mbani një kapele blu brenda 6 kapele për të menduar Është koha për t’u kthyer në të gjitha hapat e mësipërm dhe për të riorganizuar të gjithë informacionin. Pas sintetizimit të të gjithë informacionit të nevojshëm, kapela blu ju ndihmon të stabilizoni mendimet dhe ndjenjat tuaja në vend që të humbni për shkak të informacionit të tepërt.

Hapat e mësipërm mund të rregullohen në mënyrë fleksibël për t’u zbatuar në situata ose raste të ndryshme. Një tjetër porosi në Parimi i Gjashtë Kapelave të Mendimit përdoret shpesh në vend të rendit të mësipërm: E bardhë – e kuqe – e zezë – e verdhë – e gjelbër – blu.

Shihni gjithashtu: Çfarë është Mendësia? Fitoni pikë me punëdhënësit duke krijuar një mentalitet rritjeje

V. Përfundim

Metoda e 6 kapelave të të menduarit ekziston për një kohë të gjatë, por jo të gjithë e zbatojmë atë personalisht. Zakonisht, parimi i 6 kapelave të të menduarit zbatohet shpesh në takime, sepse ata duhet ta shohin problemin nga shumë këndvështrime për të pasur pamjen më objektive të një çështjeje pa u ndikuar nga faktorë të jashtëm – mjaftueshëm subjektiv dhe objektiv.