50 lượt xem

Serif là gì? Sans-serif là gì?Phân biệt Serif và Sans-serif | Educationuk-vietnam.org

Serif dhe Sans-serif sigurisht nuk është i huaj për dizajnerët grafikë. Sidoqoftë, për ata që sapo kanë filluar të futen në Dizajn Grafik, ndonjëherë ata ngatërrohen me këta dy emra. Pra, si të dallojmë Serif dhe Sans-serif, le ta zbulojmë përmes artikullit më poshtë.

Çfarë është Serif?
Serif dhe Sans-serif: Deshifrimi i miteve rreth Serif dhe Sans-serif

Çfarë është Serif?

Përkufizimi i Serif

Serif E njohur zakonisht si “shkronjë me këmbë”, është një vijë e drejtë ose një goditje e vogël në përbërjen e një shkronje dhe shpesh lihet në vija të drejtuara dhe të qëndrueshme për strukturën e shkronjës.

Çfarë është Serif?
Përkufizimi i Serifit

Klasifikimi i fontit Serif

Nga viti 1465 u shfaqën shkronjat serif të stilit të vjetër dhe jo shumë kohë më pas u prezantua metoda e shtypjes “tip i lëvizshëm” nga argjendari Johannes Gutenberg. Shtypshkronjat në Itali kanë krijuar një tipografi që i përshtatet kësaj metode printimi dhe është frymëzuar nga kaligrafia e Rilindjes. Stili i vjetër ka lindur dhe favorizohet dhe përdoret nga shumë shtypshkronja për shkak të thjeshtësisë, thjeshtësisë dhe lexueshmërisë së tyre kur printohen në letër.

Çfarë është Serif?
Stil i vjetër

Tipari më i spikatur i këtij shkrimi është kontrasti i ulët midis shkronjave të theksuara dhe të theksuara, ku pjesa më e hollë e shkronjës do të jetë në qoshe në vend që të jetë në krye ose në fund të shkronjës. Për stilin e vjetër, njerëzit mbajnë të njëjtën formë me shkronja të pjerrëta të shkruara me dorë, kështu që kjo shkronja zakonisht është e prirur përgjatë një boshti prej rreth 9 deri në 16 gradë dhe do të përdorë goditje të lakuara për të lidhur serifin me shkronjën kryesore.

Çfarë është Serif?
Shkronja e stilit të vjetër

Serif Transitional, i njohur gjithashtu si Barok, u shfaq për herë të parë në fund të shekullit të 17. Emri Transitional u frymëzua nga kombinimi i shkronjave të stilit të vjetër dhe shkronjave moderne serif.

Çfarë është Serif?
Kalimtare

Karakteristika e shquar e shkronjave serif kalimtare është se ai posedon një kontrast të lartë midis shiritave dhe goditjeve të theksuara të shkronjave, por në krahasim me shkronjat moderne serif, këto rreshta ende nuk janë të dukshme. Ndryshe nga fonti i stilit të vjetër, shkronjat e fontit kalimtar shkruhen në një bosht vertikal, fillimi i secilës shkronjë do të zëvendësohet me goditje më të rrumbullakëta dhe më të buta. Falë kësaj, kjo shkronja është gjithashtu e njohur dhe e përdorur gjerësisht deri më tani.

Çfarë është Serif?
Serif Kalimtar

Didone, i njohur gjithashtu si serif modern, lindi në të vërtetë në fund të viteve 1700 dhe 1800. Kjo shkronjë lindi dhe u zhvillua nga shtypshkronjat italiane, gjermane dhe franceze përkatësisht Giambattista Bodoni. , Firmin Didot, Justus Erich Walbaum. Si rezultat, teksti i mëvonshëm i printuar ka një dizajn më elegant duke përdorur këtë shkronja moderne serif.

Çfarë është Serif?
E bërë

Tipari më dallues i këtij fonti serif modern Didone është kontrasti jashtëzakonisht i lartë midis shiritave dhe vijave të theksuara të tekstit. Prandaj, teknologjia e printimit dhe prodhimit të letrës u shpreh në mënyrë delikate në atë kohë kur përdorej ky font. Përveç kësaj, Didone gjithashtu ka veçori themelore si:

  • Shkronjat kanë vija të trasha vertikale dhe janë të orientuara përgjatë boshtit vertikal në vend të boshtit të pjerrët si fontet e stilit të vjetër.
  • Nuk ka shumë ndryshim kur krahasoni gjatësinë dhe gjerësinë e një shkronje.
  • Kontrast jashtëzakonisht i lartë midis goditjeve të theksuara të tekstit.
  • Pjesa serif e shkronjës zakonisht përfaqësohet nga vija të buta, me një rreth ose një formë loti shumë të njohur.
Çfarë është Serif?
Serif bërë

Slab Serif është një tipografi që u shfaq në 1817 për të përmbushur nevojat e përdorimit në postera për të tërhequr vëmendjen e shikuesve. Ky është një shkronja që posedon mjaft variacione me stile të ndryshme shprehjeje.

Çfarë është Serif?
Pllakë Serif

Disa fonte Slab Serif janë ndërtuar në një stil gjeometrik me goditje të së njëjtës trashësi që nuk ndryshojnë shumë në të njëjtën shkronjë. Përveç kësaj, disa shkronja të tjera kanë një strukturë të ngjashme me shkronjat e zakonshme serif dhe njihen nga serifet e tyre më të guximshme dhe më të qarta.

Çfarë është Serif?
Fonti Slab Serif

Aplikimi i fontit Serif

Me shumëllojshmërinë dhe pasurinë e shkronjave Serif, ato përdoren gjerësisht në jetën e përditshme. Disa aplikacione tipike të shkronjave Serif janë si më poshtë:

Në shtypje, botim

Siç u pa më lart, shumica e shkronjave serif kanë një histori lindjeje dhe zhvillimi të lidhur me industrinë e printimit. Prandaj, aplikimi më i popullarizuar i këtij fonti është padyshim në shtypjen dhe botimin për libra, gazeta apo revista. Ky tipar vlerësohet si nga printerët ashtu edhe nga dizajnerët dhe shpesh zgjedh ta përdorë në produktet e tyre. Pra, nëse keni dizajne që përdorin shumë tekst, fontet Serif janë një zgjedhje e shkëlqyer për të ndihmuar produktet tuaja të duken më të bukura dhe për të tërhequr më shumë shikues.

Aplikimi i fontit Serif
Aplikimi i fontit Serif në shtypje dhe botim

Në identitetin e markës

Fonti Serif konsiderohet se sjell elegancë, sofistikim dhe besueshmëri në dizajn. Prandaj, aplikimi i tyre në identitetin e markës është jashtëzakonisht i saktë dhe i rëndësishëm. Nëse marka juaj është serioze, luksoze, e klasit të lartë apo edhe tradicionale (redaktor, zyrë avokatie, …) atëherë fonti serif është zgjidhja më e arsyeshme për ta bërë atë të dallohet. Ndizni markën tuaj. Përveç imazheve, logot, fontet janë gjithashtu një gjë jashtëzakonisht e rëndësishme për të krijuar fytyrën e markës suaj. Pra, fonti i duhur do t’i ndihmojë klientët të identifikojnë më mirë markën dhe të përcjellin përmbajtjen dhe karakteristikat e markës.

Aplikimi i fontit Serif
Aplikimi i shkronjave serif në identitetin e markës

Çfarë është sans-serif?

Në ndryshim nga fontet serif, sans serif në latinisht do të thotë “pa këmbë”. Me fjalë të tjera, shkronjat sans serif janë thjesht shkronja që nuk shtojnë elemente “serif” të tilla si goditje të vogla ose rreshta në elementët e tekstit.

Çfarë është sans-serif?
Përkufizimi i sans-serif

Klasifikimi i shkronjave Sans-serif

Lloji i shkronjave groteske përfshin pothuajse të gjitha shkronjat sans-serif dhe u krijua rreth fundit të shekullit të 19-të dhe fillimit të shekullit të 20. Grotesku gjithashtu mori frymëzim dhe ndikuar nga shkronjat e tipit Didone dhe stilet e vizatimit. Tipari më dallues i këtij shkrimi është ndërtimi i tij solid dhe i përshtatshëm për t’u përdorur në titujt apo tabelat e kohës. Për më tepër, ky font mund të njihet edhe nga karakteristika të tilla si lartësia midis majës së shkronjave të mëdha dhe të vogla është relativisht afër dhe shpesh përdoret me shkronja të mëdha.

Çfarë është sans-serif?
Grotesku Sans-serif

Neogrotesku lindi rreth vitit 1950 me stilin ndërkombëtar tipografik (i njohur edhe si stili zviceran). Nëse nuk e dini, Helvetica – shkronja më e njohur e përdorur për dekada më vonë është e linjës neogroteske. Veçori e këtij fonti është dizajni i thjeshtë dhe fshatar, por është më popullor se fonti Grotesk falë diversitetit dhe fleksibilitetit të tij. Shkronjat e këtij lloji janë zakonisht shkronja me shkronja të ndryshme të theksuara dhe janë të lehta për t’u aplikuar në shumë lloje tekstesh.

Çfarë është sans-serif?
Neogrotesk

Shkronja e tipit Geometric Sans serif është frymëzuar nga forma bazë si katrorë dhe rrathë. Të lindur dhe zhvilluar në vitin 1920 në Gjermani, Herbert Bayer dhe Jakob Erbar besohet të jenë shpikësit e këtij shkrimi në atë kohë. Periudha më e lulëzuar kur u përdor gjeometria ishte në vitet 20-30 të shekullit të 20-të falë rregullsisë dhe dizajnit modern.

Çfarë është sans-serif?
Gjeometrike

Tipari më dallues i dizajnit të shkronjave gjeometrike është se shkronja “O” duket si një rreth me një kurbë të përsosur. Me gjeometrik, njerëzit shpesh përdorin tekstin e titullit ose paragrafët e shkurtër në vend të aplikimit kur shkruajnë dokumente të gjata.

Në përgjithësi, tipografi Humanist ka një dizajn dhe strukturë shkronjash më të larmishme se sa shkronjat e mëparshme. Këto përfshijnë shkronjat që kanë një kontrast të qartë midis goditjeve në të njëjtën shkronjë, ose shkronjat që kanë një drejtim gjeometrik paksa të ndryshëm, të tjerët janë modeluar sipas shkrimit të lashtë ose kaligrafisë.

Çfarë është sans-serif?
Humanist

Me një pasuri dhe larmi të tillë në shkronja, Humanist përdoret shpesh në ekrane ose në distanca të gjata për të qenë në gjendje të ndiqet lehtësisht falë distancës relativisht të madhe midis goditjeve. Ky është edhe tipari dallues i shkronjave humaniste me groteske dhe neogroteske.

Aplikimi i Sans-serif

Përveç shkronjave serif, Sans-serif është gjithashtu i popullarizuar dhe aplikohet në shumë fusha të ndryshme, veçanërisht në dizajnin e UI dhe identitetin e markës.

Dizajni i UI

Për Designer, fonti sans-serif është zgjedhja më e përshtatshme dhe e preferuar kur përdoret në ekranet e telefonit ose kompjuterit. Shkronjat Sans-serif kanë një dizajn të thjeshtë që është i lehtë për sytë dhe nuk e shpërqendron shikuesin.

Aplikimi i Sans-serif
Aplikimi i Sans-serif në dizajnin e UI

Identiteti i markës

Si Serif ashtu edhe Sans-serif përdoren gjerësisht në mbështetjen e identitetit të markës. Sidoqoftë, përdorimi i Sans-serif do të ndihmojë që identiteti i markës suaj të bëhet më i lehtë, më i thjeshtë por më i sofistikuar dhe modern se kurrë. Ky është një font që pëlqehet nga markat dhe markat që synojnë përdoruesit e rinj. Përveç kësaj, Sans-serif përdoret gjithashtu shumë në hartimin e logos ose sloganin e identitetit të markës.

Aplikimi i Sans-serif
Aplikimi i Sans-serif në identitetin e markës

Dalloni: Serif dhe Sans-serif

Pra, si t’i dalloni këto dy shkronja, këtu janë tiparet kryesore për t’ju ndihmuar të identifikoni fontin e duhur në procesin e projektimit:

Dalloni: Serif dhe Sans-serif
Dalloni: Serif dhe Sans-serif

Serif është i përshtatshëm vetëm për dizajn printimi

Në fakt, fontet Serif dhe Sans-serif kur aplikohen në dizajnimin e faqeve të internetit shpesh ngatërrojnë përdoruesit sepse rezolucioni në ekranin e kompjuterit nuk është aq i madh sa ai i produkteve të printuara, kështu që është e vështirë për shikuesit të dallojnë dy fontet. Kjo fjalë në elektronikë pajisje. Megjithatë, tipografi Serif përdoret më shpesh sepse e bën tekstin më pak të ngatërruar dhe më të lehtë për t’u ndjekur. Me zhvillimin e madh të teknologjisë së sotme, cilësia e ekranit të kompjuterit është përmirësuar, kështu që ju mund të lexoni dhe zbuloni plotësisht fontet serif lehtësisht.

Dalloni: Serif dhe Sans-serif
Serif përdoret si në hartimin e faqes në internet

Serif është një font shumë i vështirë për t’u lexuar

Ka shumë studime që tregojnë se shkronja serif është një font i lehtë për t’u lexuar falë strukturës së footer-it të çdo shkronje që ndan dhe ndikon në sytë e shikuesit për ta bërë më të lehtë ndjekjen e tyre. Jo vetëm kaq, pjesa serif e tekstit gjithashtu ndihmon për të lundruar më mirë në sytë e lexuesit, duke e bërë më të lehtë ndjekjen e të gjithë artikullit ose tekstit.

Dalloni: Serif dhe Sans-serif
Serif është një font i lehtë për t’u lexuar

Sans-serif duhet të përdoret vetëm për dizajnimin e ndërfaqes

Sans-serif përdoret nga shumë stilistë në hartimin e ndërfaqes. Megjithatë, ky font nuk është i kufizuar vetëm në këtë fushë, por është testuar për dizajn printimi dhe ato vërtet funksionojnë dhe gradualisht bëhen më të njohura. Aplikacioni më i mirë i Sans-serif mund të përmendet në hartimin e librave për fëmijë, sepse ky font i ndihmon fëmijët të njohin lehtësisht fontin dhe ta mbajnë mend atë.

Pra artikulli i mësipërm ka sjellë informacion interesant rreth Serif dhe Sans-serif si dhe si të dallohen këto dy lloje të shkronjave për lexuesit. Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth kurseve profesionale të dizajnit grafik, mos harroni të vizitoni faqen e internetit të FPT Arena menjëherë për mbështetje.

Instituti Ndërkombëtar i Trajnimit FPT

FPT Arena Multimedia – https://arena.fpt.edu.vn

READ  Soạn bài Luyện tập thao tác lập luận bác bỏ | Educationuk-vietnam.org