9 lượt xem

Sự tích dưa hấu – Kho Tàng Truyện Cổ Tích Chọn Lọc | Educationuk-vietnam.org

Njëherë e një kohë, Mbreti i 18-të Hung Vuong rriti një fëmijë të zgjuar dhe të pashëm, të quajtur Mai Yen dhe e quajti An Tiem.

Duke u rritur, mbreti u martua me An Tiem dhe i besoi oborrit. Duke u mbështetur në hirin e babait të tij, por An Tiem beson me arrogancë se ai mund të ndërtojë një karrierë vetëm, jo ​​nga askush. Kur kjo fjalë arriti në veshët e mbretit, mbreti e konsideroi An Tiem një burrë mosmirënjohës, mosmirënjohës, kështu që ai e internoi An Tiem me gruan dhe fëmijët e tij në një ishull të largët, jashtë detit Nga Son (Tanh Hoa, Vietnami i Veriut).

Gruaja, Ba, kishte frikë të vdiste në ishullin e vetmuar, por An Tiem tha me qetësi: “Qielli më lindi, jeta dhe vdekja janë në parajsë dhe në mua, asgjë për t’u shqetësuar”.

Dy çift Një Tiem dhe djali i tij jetonin vetëm në një plazh me rërë, në ishull i shkretë. Ata punuan shumë për të kultivuar dhe kultivuar për të siguruar jetesën. Një ditë, në verë, një zog i çuditshëm fluturoi nga perëndimi dhe u ul në një dunë rëre. Cilat fara i ranë zogut në tokë? Pas një kohe, farat mbijnë, duke mbirë gjethe dhe duke u përhapur.

Pema lulëzon dhe jep fruta të mëdha. Shumë lëkurë jeshile, mish i kuq. Një Tiem i tha gruas së tij: “Kjo bimë nuk mbillet natyrshëm, por është një kafshë që Zoti na ushqen”. Pastaj An Tiem e zgjodhi dhe e shijoi, pa lëkurën e gjelbër, mishin e kuq, farat e zeza, aromatik dhe të ëmbël, shije të ftohtë. Pastaj një Tiem mori farat dhe i mbolli kudo, dhe më pas u shpërndanë shumë.

READ  Truyện cổ tích rét nàng Bân | Educationuk-vietnam.org

Një ditë, një anije u hodh në breg nga një stuhi. Të gjithë shkuan në rërë dhe panë shumë fruta të çuditshme dhe të shijshme. Ata garojnë për të shkëmbyer ushqim për familjen Një Tiem. Pastaj prej andej, thashethemet se kishte një varietet shumë të shijshëm pjepri në ishull. Anijet tregtare të zëna erdhën për të shkëmbyer të gjitha llojet e furnizimeve dhe ushqimeve për familjen e An Tiem. Falë kësaj, familja e vogël e An Tiem u bë e plotë dhe e pasur.

Për shkak se zogjtë sollën farat e pjeprit nga Perëndimi, An Tiem e quajti këtë frut Tay Qua. Kinezëve u duket e shijshme për t’u ngrënë dhe e lavdërojnë si “hau”, kështu që më vonë ata e thirrën kampin larg shalqini.

Pak kohë më vonë, mbreti dërgoi dikë në ishullin e detit Nga Son për të hetuar se si ishte familja An Tiem, e gjallë apo e vdekur. I dërguari u kthye për të rrëfyer jetën e pasur dhe të qetë të An Tiem dhe gruas së tij, mbreti mendoi dhe admiroi fshehurazi djalin e tij të adoptuar, kështu që ai thirri An Tiem për të rivendosur pozicionin e tij të vjetër në oborr.

Një Tiem e solli dhe ia ofroi mbretit shalqiri që jam me fat që e kam. Më pas shpërndani farat e pjeprit njerëzve për t’i mbjellë në zona ranore, duke pasuruar Vietnamin me një frut të famshëm. Ishulli në të cilin jetonte An Tiem quhej Chau An Tiem.

Burimi: Perralla Sintetike.