28 lượt xem

Tết Hàn Thực là ngày gì? Tại sao phải cúng bánh trôi vào Tết Hàn Thực | Educationuk-vietnam.org

Në jetën e popullit vietnamez, veçanërisht grupeve etnike në rajonin malor verior, Han Thuc Tet (3 Mars i kalendarit hënor) është një festë e madhe. Pra, cila është origjina dhe kuptimi i periudhës Han Thuc Tet dhe Thanh Minh?

Në ditën e 3-të të muajit të tretë hënor të çdo viti, i njohur gjithashtu si Viti i Ri Han Thuc, çdo familje është e zënë me përgatitjen e pjatave me ëmbëlsira lundruese dhe ëmbëlsira vegjetariane për të adhuruar Budën dhe paraardhësit. Megjithatë, shumë njerëz nuk e dinë origjinën dhe kuptimin e kësaj feste Tet. Çfarë është Viti i Ri Korean? Ndiqni artikullin më poshtë të 123Job për të gjetur vetë përgjigjen!

I. Origjina e Vitit të Ri Han Thuc?

Han Shi (ushqimi i ftohtë) konsiderohet të ketë origjinën në Kinë përmes historisë së Gioi Tu Thoi gjatë Dinastisë Zhou Lindore. Sipas kësaj legjende, gjatë periudhës së pranverës dhe vjeshtës, mbreti Tan Van Cong i shtetit Tan hasi në një trazirë dhe duhej të largohej nga vendi në mërgim.Tani ai banon në shtetin Qi dhe në të ardhmen banon në vend. e Çu. Në atë kohë, ishte një i urtë i quajtur Gioi Tu Thoi, i cili ndoqi mbretin për të ndihmuar skemën e tij.

Çfarë është Viti i Ri Korean?

Çfarë është Viti i Ri Korean?

Një ditë, rrugës për në strehim, ushqimi mbaroi, Gioi Tu Thoi duhej të priste fshehurazi një pjesë të kofshës së tij për të gatuar që mbreti ta hante. Pasi mbreti Tan Van Cong mbaroi së ngrëni, ai mësoi për këtë sakrificë dhe ishte jashtëzakonisht mirënjohës në zemrën e tij. Gioi Tu Thoi e ndoqi mbretin për nëntëmbëdhjetë vjet, kaloi shumë herë shtrirë në shtrat, duke shijuar mjaltin, duke u praktikuar shumë për t’u bërë talent. Më vonë, Tan Van Cong rifitoi fronin, u kthye për të qenë mbret i Tanit, nderoi shugurimin dhe titujt për ata me shërbime të merituara kur vdiq, por aksidentalisht harroi Gioi Tu Thoi.

Edhe Gioi Tu Thoi nuk u ankua, duke menduar se mbështetja e mbretit është përgjegjësi dhe detyrim i këtij shërbëtori, jo në këmbim të pasurisë dhe lavdisë. Më vonë, ai u kthye në heshtje në vendlindjen e tij, mori nënën e tij në malin Dien Son për t’u fshehur, duke jetuar ditë të qeta dhe paqësore.

Mbreti Tan Van Cong u kujtua më vonë, kështu që ai dërgoi njerëzit të kërkonin Tu Thoi. Si një person që nuk i intereson fama, Gioi Tu Thoi është i vendosur të mos kthehet për të marrë shpërblimin. Tan Van Cong urdhëroi që pylli të digjej për të detyruar Tu Thoi të shfaqej. Papritur, Tu Thoi kishte një mendim kaq të palëkundur dhe pësoi vdekjen në pyll me nënën e tij. Mbreti u dhimbs, u pendua për veprimet e tij, ndërtoi një tempull për të adhuruar Tu Thoi në mal dhe e quajti këtë mal si Gioi Son. Pas kësaj, mbreti urdhëroi popullin të përmbahej nga djegia e zjarrit për tre ditë (nga dita e 3-të deri në 5-të e muajit të tretë hënor), të hanin vetëm ushqim të gatuar të ftohtë për të shprehur kujtimin e tyre.

Më 3 mars të çdo viti, populli kinez mban një ceremoni për të përkujtuar të urtin Gioi Tu Thoi. Ofertat duhet të përgatiten edhe një ditë më parë për shkak të ndalimit të zjarrit. Emri Han Thuc Tet lindi për këtë arsye.

Shihni më shumë: Përmbledhje e ritualeve më domethënëse gjatë festës tradicionale Tet

II. A është vërtet Viti i Ri Korean Viti i Ri i Qingming?

Shumë njerëz pyesin: A është Han Thuc Tet një Viti i Ri i Thanh Minh? Deri më tani, ka ende shumë polemika rreth kësaj çështjeje. Sipas një legjende të lashtë kineze, Festivali Qingming festohet çdo vit nga dita e 3-të e muajit të tretë hënor. Nëse është kështu, Viti i Ri Thanh Minh do të përkojë me Vitin e Ri Han Thuc.

Sidoqoftë, gjatë shumë gjeneratave të ndryshme, veçanërisht me ndryshime të caktuara kulturore në secilin vend, Viti i Ri Thanh Minh dhe Viti i Ri Han Thuc shpesh ndahen në kuptim. Në ditën e Vitit të Ri Han Thuc, familjet vietnameze shpesh bëjnë ushqim (kryesisht 2 pjata me tortë me ujë dhe tortë vegjetariane) për të adhuruar paraardhësit e tyre. Kjo bëhet brenda familjes dhe nuk tenton të shkojë larg.

READ  Từ trái nghĩa tiếng Anh | Educationuk-vietnam.org

Zbuloni se cili është kuptimi i Vitit të Ri Hënor?

Zbuloni se cili është kuptimi i Vitit të Ri Hënor?

Në Vietnam, Viti i Ri Thanh Minh kuptohet si festa e varrit – domethënë të vizitosh, të kujdesesh dhe të respektosh të ndjerin në vendin ku ata janë varrosur. Kështu, në ditët e Vitit të Ri Thanh Minh, njerëzit shpesh planifikojnë të shkojnë larg në vendin e varrimit të të ndjerit për të ofruar temjan, fruta dhe sende të tjera për t’u dërguar atyre. Thanh Minh Tet konsiderohet një festë e rëndësishme e vitit, duke ndihmuar vietnamezët të shprehin dashurinë, mirënjohjen dhe respektin për paraardhësit e tyre.

Han Thuc Tet zakonisht zgjat vetëm 3-4 ditë, më së shumti 1 javë (7 ditë); por me Thanh Minh Tet, njerëzit mund të zgjasin nga 15 deri në 30 ditë (dmth. brenda 1 muaji). Në ditët e gërmimit të varreve, familjet vietnameze shpesh organizojnë udhëtime të gjata, duke kombinuar vizitën e varreve të paraardhësve të tyre me ekskursione në terren, për të forcuar unitetin dhe lidhjen e anëtarëve të familjes.

Sa më e ngarkuar dhe e ngarkuar bëhet jeta moderne, aq më shumë brezi i ri duket se është i tjetërsuar nga zakonet dhe praktikat e vjetra të vendit. Jemi të lodhur nga puna e përditshme, të kapur herë pas here nga shqetësimet e ushqimit dhe parave. Ndoshta kjo është arsyeja pse ne harrojmë gradualisht se Vietnami ka gjithashtu një festë shumë domethënëse, Festivalin Han Thuc.

Shihni gjithashtu: 13 zakonet dhe zakonet e popullit vietnamez gjatë festës tradicionale Tet

III. Çfarë është e veçantë për Vitin e Ri Korean në Vietnam?

1. Çfarë dite është Viti i Ri Han Thuc në Vietnam?

Edhe pse me origjinë nga një legjendë kineze, kur u prezantua në Vietnam, kuptimi i Han Thuc Tet ishte i ndryshëm dhe zakoni i adhurimit të Han Thuc gjithashtu pati shumë ndryshime për t’iu përshtatur kulturës vietnameze. Në fakt, Viti i Ri Han Thuc është bashkuar me festën Tet të tortës lundruese, tortës vegjetariane, Tet në mars në Vietnam, duke treguar qartë karakteristikat unike kulturore dhe stilin e jetës së popullit vietnamez. Ndryshe nga Viti i Ri Hënor në Kinë, në Vietnam, njerëzit nuk i përmbahen zjarrit, gatimi është ende normal.

Han Thuc Tet në Vietnam gjithashtu nuk ofron oferta për të përkujtuar të urtin Gioi Tu Thoi, Vietnamese Tet kryesisht nënkupton Vitin e Ri Han Thuc drejt origjinës, duke përkujtuar meritat e të ndjerit.

anh4

Si të festojmë Han Thuc Tet në Vietnam?m

2. Pse vietnamezët ofrojnë ëmbëlsira lundruese dhe ëmbëlsira vegjetariane?

Edhe pse me origjinë nga Kina, Viti i Ri i vërtetë Korean i popullit vietnamez ka ende nuancat e veta, të mbushura me karakteristika vietnameze. Në ditën e tretë të muajit të tretë hënor çdo vit, njerëzit hanë ushqim të gatuar të ftohur me zemrën më të sinqertë për të kujtuar kujdesin e të ndjerit.

2.1. Drejt burimit

Kuptimi i Vitit të Ri Han Thuc është drejt rrënjëve, duke përkujtuar meritat e të ndjerit. Për shembull, vietnamezët kanë zakon të ofrojnë ëmbëlsira lundruese për të festuar Hai Ba Trung më 6 mars në Ha Tay. Më pas, në përvjetorin e përvjetorit të vdekjes së Hung King më 10 mars, vietnamezë nga i gjithë vendi vijnë në Tempullin Hung, Phu Tho për të djegur temjan dhe për të ofruar natën e Vitit të Ri të Han Food, një tortë vegjetariane, në kujtim të origjinës. .. Është e qartë se Viti i Ri ynë i vërtetë Korean ka ngjyrën e vet kombëtare, që zgjat në procesin e ndërtimit dhe mbrojtjes së vendit.

2.2. Tradita Kombëtare

Ëmbëlsira vegjetariane tradicionale kineze të Vitit të Ri janë tipike për këtë festë. Që nga kohërat e lashta, Festivali i Ushqimit Han ka hyrë në poezinë kombëtare si pjata tipike popullore të popullit vietnamez. Dy llojet e ëmbëlsirave lundruese dhe vegjetariane janë bërë nga miell orizi aromatik ngjitës. Lyejeni kekun me ujë për të formuar toptha të vegjël, jashtë të bardhë, brenda sheqer të kuq, të zier në një tenxhere me ujë të vluar, kur keku të dalë në sipërfaqe, e nxirrni dhe sapo gatuhet. Sa i përket kekut vegjetarian, ai është i rrumbullakët dhe i rrafshët, pa mbushje, i vendosur në një pjatë të vogël, kur hahet i hedhim sipër ujë me sheqer.

READ  Soạn bài Thánh Gióng | Hay nhất Soạn văn 6 Kết nối tri thức, Chân trời sáng tạo, Cánh diều | Educationuk-vietnam.org

2.3. Rishikimi i së kaluarës

Në këto ditë, duke shijuar një pjatë me ëmbëlsira të mbushura me ujë me njerëzit e dashur, ndihemi sikur mund të ndjejmë njerëzimin e botës. Shumë njerëz gjithashtu përhapën me njëri-tjetrin se, në këtë ditë, ne festojmë Vitin e Ri Han Thuc me ëmbëlsira dhe pasta vegjetariane për të rishikuar historitë e vjetra, historitë e një kohe të gjatë të kombit tonë. Ekziston gjithashtu një histori që tregon se gjatë Vitit të Ri Han Thuc, petullat vegjetariane kanë ekzistuar që nga koha e Hung Vuong dhe zakoni i përgatitjes së këtyre dy ëmbëlsirave është një kujtesë e legjendës së Au Co “mbështjellja e njëqind vezëve”. Njëqind ëmbëlsira të vogla përfaqësojnë njëqind vezët e Duc Lac Long Quan. Torta Drift simbolizon 50 vezë që çelin në 50 fëmijë që shkojnë në pyll për të ndjekur nënën e tyre. Torta vegjetariane përfaqëson 50 vezë që çelin në 50 fëmijë që ndjekin babanë e tyre në det.

IV. Çfarë kanë nevojë për ofertat tradicionale koreane të Vitit të Ri?

Për të adhuruar Vitin e Ri Korean më 3 Mars, çdo familje duhet të përgatisë një gamë të plotë ëmbëlsirash lundruese dhe ëmbëlsira vegjetariane; temjan, lule, arrë betel areca; gotë me ujë të pastër dhe një tabaka me pesë fruta. Sipas studiuesit të kulturës Trinh Sinh, numri më “standard” i ëmbëlsirave lundruese dhe ëmbëlsirave vegjetariane në tabaka e ofertave janë 5 ose 3 tasa me ëmbëlsira lundruese, 3 ose 5 tasa me ëmbëlsira vegjetariane. Dumplings janë bërë nga miell orizi ngjitës i brumosur me ujë dhe i mbushur me sheqer. Orizi për të bërë ëmbëlsira lundruese, ëmbëlsirat vegjetariane duhet të jenë të zgjedhura me lule të verdha. Për çdo nëntë pjesë të orizit ngjitës, një pjesë është e vogël ose dy pjesë janë të reja.

Sheqeri më i mirë për mbushjen e ëmbëlsirave lundruese është Duong Lieu, Cat Que, copa sheqeri katrore, të mprehta, të kuqërremta, të forta dhe krokante, me aromë të ftohtë. Pas formimit të kekut, hidhet në një tenxhere me ujë të vluar. Torta fundoset dhe më pas noton lart, “tre mbytet shtatë noton, nëntë noton”, pastaj e nxjerrim dhe e njom në ujë të valuar që të ftohet sërish, pastaj e nxjerrim dhe e vendosim në një pjatë. Pjata e tortës lundruese spërkatet me disa fara susami të bardhë aromatike të pjekura.

V. Si të bëni petulla vegjetariane

1. Pjesa 1: Përgatitni përbërësit

Miell ngjitës për përgatitjen e ëmbëlsirave lundruese: 500g

– Bishtaja të qëruara: 100 gr

– Kokosi i grirë: 100 g – Vanilje: 1 tub – Miell tapioke: 2 lugë gjelle – Sheqer i rafinuar – Sheqer i bardhë: 150 g

2. Pjesa 2: Si të bëni tortë lundruese, tortë vegjetariane

Hapi 1: Përgatitni brumin e tortës

Vendoseni brumin në një tas të madh, vendosni 1 filxhan ujë në mikrovalë dhe rrotullojeni për rreth 30-45 sekonda për ujë të ngrohtë. Hidhni ngadalë ujin në enën e miellit, përzieni me një shkopinj dhe gatuajeni me duar. Sigurohuni që brumi të jetë i butë, i fortë në dorë, jo shumë i butë dhe jo shumë i thatë. Përshkrimi ndijor do të jetë paksa si balta e fëmijëve. Nëse brumi është shumë i thatë, do ta ndjeni pluhurin brenda brumit kur ta mbani. Nëse është shumë i butë, do të ndihet pak i lagësht, më vonë gjatë zierjes së kekut do të shtypet lehtë dhe do të jetë e vështirë të qëndrojë.

READ  Soạn bài Kiểm tra truyện trung đại | Educationuk-vietnam.org

Duhet t’i kushtoni vëmendje nëse pluhuri i vjetër apo pluhuri i ri për të ditur se rezistenca ndaj ujit do të jetë i ndryshëm. Por nuk është aq e vështirë të njohësh pluhurin. Ju shtoni ujë ngadalë, pak do të jetë më e lehtë për t’u rregulluar. Kur brumi të jetë gati, mbështilleni ushqimin me mbështjellës plastik që të mos thahet. Më pas përgatisni dy lloje mbushjesh dhe sipër e spërkatni me farat e susamit.

Si të bëni petulla vegjetariane

Si të bëni petulla vegjetariane

Hapi 2: Përgatitni tortën vegjetariane

Mbushja e kekut vegjetarian: Bishtajat mund të ngjyhen në ujë të ngrohtë për rreth 2-3 orë ose 1 natë. Hidhni bishtajat në tenxhere, derdhni ujin dhe vendoseni nxehtësinë në mesatare. Pasi uji të vlojë për pak, ulim zjarrin, shtojmë sheqerin dhe pak kripë, e rregullojmë sipas shijes së ëmbël, vazhdojmë zierjen derisa uji të thahet. Ndërsa zien, merrni një lugë ose lugë të madhe, grijini dhe rrihni bishtajat derisa të jenë të lëmuara dhe të buta. Nëse uji thahet shumë shpejt dhe bishtajat nuk janë zier dhe të buta, shtoni më shumë ujë.

Pas zierjes dhe puresë së mungës, ato mbahen në grushte të vogla sa një vezë thëllëza. Nëse i kapni fasulet ndërsa fasulet janë ende të ngrohta, fasulet do të ngjiten më mirë. Nëse dëshironi, mbushjes mund t’i shtoni kokosit të grirë.

  • Mbushja e tortës me dumpling: Sheqeri e bën mbushjen e kekut të prerë në copa të vogla.
  • Susam i spërkatur mbi tortë: Pjekim rreth 2-3 lugë susam të bardhë, i lëmë mënjanë në një tas.

Hapi 3: I jepni formë tortës

Ndani brumin e kekut në pjesë të barabarta, të rrumbullakosura për të bërë koren. Fenugreek prerë në topa të vegjël në formë shege. Përdorni duart për të rrafshuar koren e kekut dhe më pas vendosni sheqerin e grimcuar që sapo është prerë në mes. Përdorni me mjeshtëri duart tuaja për të mbështjellë brumin rreth sheqerit. Vazhdoni të bëni derisa të konsumohet i gjithë brumi i përgatitur.

Cilat janë hapat për të bërë petulla vegjetariane për Vitin e Ri Han Thuc?

Cilat janë hapat për të bërë petullat vegjetariane për Han Thuc Tet?

Hapi 4: Si te zieni kek lundrues, kek vegjetarian

Hidheni tortën e derdhur në tenxheren me ujë të vluar, zieni derisa torta të notojë dhe pastrohet, më pas hiqeni dhe hidheni në një tas me ujë të ftohtë. Më pas me një lugë të shpuar hiqni pjatën që të jetë e bukur dhe më pas dekorojeni me susam të pjekur sipër kekut.

3. Si të gatuajmë supë me kek vegjetarian

Shkrihet mielli i tapiokës me 100 gr sheqer dhe ujë, vendoset në sobë të ziejë në mënyrë që masa e kasave të jetë e trashë dhe e lëngshme, më pas fikni zjarrin, shtoni lëngun e grejpfrutit për të krijuar aromë. Vendoseni tortën në një pjatë, fshini të gjithë ujin në pjatë dhe më pas përdorni gishtat për të zhytur farat e susamit të thekur në sipërfaqen e kekut dhe keni mbaruar. Tortë vegjetariane në një tas, hidhni sipër lëngun e tapiokës, shtoni bishtaja të ziera në avull, kokosin e grirë për ta bërë kekun më aromatik dhe më të pasur.

Shihni gjithashtu: Detajet e orarit më të fundit të pushimeve 2021 për punonjësit

SEPSE. konkluzioni

Han Thuc Tet është një rast i përshtatshëm që anëtarët e familjes të mblidhen dhe të mblidhen së bashku, duke shijuar ushqime të shijshme në mot të ftohtë. Han Thuc Tet na ndihmon të kujtojmë ata që kanë ndërruar jetë, të rishikojmë së bashku kujtimet e ditëve të kaluara dhe më veçanërisht të mirëpresim festat tradicionale të atdheut. Duke edukuar kështu fëmijët – brezat e ardhshëm të vendit që të jenë më të lidhur me traditat e shkëlqyera kulturore të Vietnamit.

Shpresojmë, artikulli i mësipërm ju ka dhënë informacion të dobishëm dhe kuptimin e tij të shenjtë në kulturën vietnameze. Ju uroj një festë të ngrohtë Han Food, ribashkim të ngrohtë me të afërmit dhe familjen!

Burimi: Përmbledhje

Bài viết cùng chủ đề: