32 lượt xem

Thấu cảm là gì? Sự khác nhau giữa thấu cảm và cảm thông là gì? | Educationuk-vietnam.org

Cili është ndryshimi midis ndjeshmërisë dhe simpatisë? Pse në çështjet e dashurisë, ju duhet të shprehni mirënjohje dhe simpati për të dashurin tuaj? Le të zbulojmë në këtë artikull!

A jeni hapur ndonjëherë me një të dashur, vetëm për të marrë këshilla që nuk kanë ndjeshmëri dhe dhembshuri? Apo ndonjëherë je ti që i kthen historitë e të tjerëve në të tuat? Apo ndiheni shpesh sikur po thithni emocionet e atyre që ju rrethojnë? Nëse përgjigja është po, shanset janë që ju jeni një person empatik! Pra, për t’iu përgjigjur pyetjes se çfarë është empatia, le të ndjekim artikullin më poshtë!

I. Çfarë është Empatia?

Çfarë është empatia? ‘Empatia’ kërkon që ne të jemi në gjendje të vendosim veten në vendin e njerëzve të tjerë, të ndjejmë emocionet komplekse të tjetrit dhe më pas të jemi në gjendje t’i ndajmë ato me ta.

Sipas Masterit të Psikologjisë Paul Ekman në Universitetin e Kalifornisë, ’empatia’ ndahet në tre kategori:

Empatia njohëse: aftësia për të kuptuar dhe përvetësuar atë që një person ndjen ose mendon, si një kanal informacioni.

Empatia emocionale: aftësia për të kuptuar disponimin dhe ndjenjat e njerëzve të tjerë përmes një lidhjeje emocionale.

+ Empatia e dhembshur: kjo lloj ndjeshmërie përfshin veprimin; nëse i kuptoni dhe ndani ndjenjat e dhembshurisë së dikujt, ju e dini se çfarë mund të bëni dhe jeni të gatshëm t’i ndihmoni ata

Empatia është kur: Shoku juaj më i mirë sapo u nda me një të dashur prej 6 vitesh. Edhe pse nuk ju pëlqen fare personi dhe nuk keni rënë dakord asnjëherë për lidhjen, sërish duhet të lini mënjanë gjykimin “Shiko, të thashë” dhe të fokusohesh te ndjenjat e mikut. Ju i përqafoni dhe dëgjoni me gjithë zemër përvojat e tyre.

Empatia shpesh ngatërrohet me simpatinë, keqardhjen dhe dhembshurinë. Sipas Psychology Today, këto koncepte dallohen sipas nivelit të të kuptuarit dhe interesit, konkretisht:

  • Hidhërimi: E di që po vuani
  • Simpatia: Më intereson vuajtja juaj
  • Empatia: E ndjej dhimbjen tënde
  • Dhembshuria: Unë dua të ndihmoj në lehtësimin e vuajtjeve tuaja

Shihni gjithashtu: Rishikimi i librave të aftësive të mira të jetës: Balancimi emocional, edhe gjatë stuhive

Çfarë është empatia?

Çfarë është empatia?

II. Dalloni midis ndjeshmërisë dhe simpatisë

1. Çfarë është empatia?

Sipas fjalorit të Oksfordit, ‘simpatia’ është shprehja e zisë ose pikëllimit për fatkeqësinë, dhembshurinë ose fatkeqësinë e të tjerëve, shpesh e shprehur përmes fjalive komunikuese si: “Më vjen keq për fatkeqësinë e të tjerëve. humbjen tuaj”, ” I gjori ti”,…

Megjithatë, shfaqja e simpatisë ndonjëherë mund të ndihet e përmbajtur. Shpesh do ta lërë personin që e përjeton të ndiejë se ka një distancë midis tyre dhe personit që tregon ndjeshmëri dhe dhembshuri. Ata supozojnë se personi nuk po e kupton situatën e tyre.

Për shembull, kur dikush humbet një të dashur, ju tregoni simpati për atë person dhe familjen e tij, por nuk e kuptoni vërtet humbjen e tyre nëse nuk e keni përjetuar vetë.

2. Empatia dhe simpatia

Cili është ndryshimi midis simpatisë dhe ndjeshmërisë? Profesor Brené Brown, një ekspert i empatisë, vërejti se: “Empatia ndihmon në rritjen e angazhimit. Empatia redukton angazhimin.”

An dhe Binh janë miq të ngushtë. An jo vetëm që ndjen keqardhje për fëmijërinë e vështirë të Binh-it, por edhe parashikon një jetë me një nënë abuzive dhe baba alkoolik. An e kupton se për shkak të kësaj, Binh duhet të mësojë të jetojë pa u mbështetur te askush dhe e ka gjithmonë të vështirë të kërkojë ndihmë, qoftë edhe nga An. Empatia e ka ndihmuar Anin të shmangë keqkuptimet dhe kritikat me stilin e jetës së Binh. Në të njëjtën kohë, An mund të gjejë një mënyrë për të ndihmuar Binh dhe për të ruajtur këtë marrëdhënie.

READ  Giải Lịch Sử 8 Bài 3: Chủ nghĩa tư bản được xác lập trên phạm vi thế giới | Educationuk-vietnam.org

Kur ndjeni empati, do t’ju vijë keq për një person për shkak të dhimbjes së tij, por jo aq i trishtuar sa ai. Shprehja e simpatisë zakonisht ndalet në fjalët inkurajuese ose një përqafim ngushëllues.

Kur ndjen empati, e imagjinon veten në situatën e tyre, e kupton dhimbjen e tyre, madje qan me ta.

Shihni gjithashtu: Inteligjenca emocionale: kuptimi i inteligjencës emocionale në punë dhe jetë

III. Pse është e rëndësishme empatia?

1. Në jetën personale

Marrëdhëniet e shëndetshme kërkojnë kujdes, kujdes dhe ndjeshmëri. Një miqësi e bukur ose një marrëdhënie romantike që i mungon ndjeshmëria, dhembshuria dhe ndarja do të zhduket së shpejti. Kur njerëzit mendojnë vetëm për interesat e tyre, të tjerët në marrëdhënie vuajnë.

Nëse një person në një martesë refuzon të shohë ndjenjat dhe gjërat e tij nga këndvështrimi i tjetrit, ai mund të përballet me shumë probleme në martesën e tyre. Nuk ka dy njerëz që kanë saktësisht të njëjtat mendime dhe asnjë dy njerëz nuk kanë të njëjtat përvoja. Të dy njerëzit në një marrëdhënie sjellin idetë e tyre, përvojat e jetës dhe betejat e tyre. Nëse nuk gjeni kohë për t’u lidhur me ndjenjat dhe pikëpamjet e njëri-tjetrit, njerëzit në një marrëdhënie martesore mund të ndihen të padashur dhe të pakujdesshëm.

2. Në punë

Për shumë njerëz, vendi i punës është një vend për punë ekipore. Për detyrat që kërkojnë një përpjekje ekipore, është jashtëzakonisht e rëndësishme të merrni kohë për t’u lidhur me kolegët. Edhe nëse të gjithë nuk janë duke punuar në një projekt së bashku, është ende e rëndësishme të jeni mirë me kolegët tuaj. Përdorimi i ndjeshmërisë është një pjesë e rëndësishme e një marrëdhënieje të qetë pune. Pa të, do të bini në mosmarrëveshje dhe mosmarrëveshje.

Përdorimi i ndjeshmërisë është gjithashtu i rëndësishëm për liderët. Punëdhënësit të cilëve u mungon empatia kanë më shumë gjasa t’i detyrojnë punonjësit e tyre të përfshihen në praktika të padrejta. Menaxherët pa ndjeshmëri mund t’i shtyjnë punonjësit të punojnë përtej asaj që është e shëndetshme dhe e arsyeshme dhe mund të jenë tepër të ashpër kur punonjësit bëjnë gabime.

Për më tepër, nivelet më të larta të ndjeshmërisë në vendin e punës shoqërohen me rritje të performancës, rritje të shitjeve dhe udhëheqje më të mirë.
Përveç kësaj, ndjeshmëria redukton stresin dhe promovon elasticitetin, shërimin, rritjen personale, kreativitetin, të mësuarit dhe edukimin e lidhjeve. Empatia gjithashtu transformon konfliktin dhe mbështet veprimet bashkëpunuese dhe ndryshimet pozitive shoqërore.

Çfarë është empatia? Empatia është gjithashtu e rëndësishme sepse na ndihmon të kuptojmë se si ndihen të tjerët në mënyrë që të mund t’i përgjigjemi siç duhet situatës. Shpesh lidhet me sjelljen prosociale dhe ka studime që tregojnë se empatia më e madhe çon në sjellje më të dobishme.

Shihni gjithashtu: Aftësitë efektive të punës në grup: 5 karakteristika të zakonshme kur punoni në grup

IV. 12 tipare të një empatie

Pasi të mësojmë për “çfarë është empatia?”, në këtë pjesë do të studiojmë se cilat janë karakteristikat e empative, të cilat janë përmbledhur nga studiuesit.

READ  Đại học Sư phạm Kỹ thuật TP.HCM | Educationuk-vietnam.org

1. Dituria dhe pasioni për të mësuar

Për shkak se janë gjithmonë të ndërgjegjshëm për gjërat që i rrethojnë, empatët kanë një kuptim të thellë të jetës, por ata nuk e tregojnë atë ose nuk e ndajnë atë me të tjerët. Kuptimi i tyre shpesh vjen nga intuita dhe emocioni dhe jo nga njohuria. Megjithatë, ata janë ende shumë të etur për të mësuar gjëra të reja. Empatët shpesh mërziten nga lloji i pyetjeve të hapura, kështu që ata gjithmonë përpiqen të gjejnë përgjigjen. Nëse ata mendojnë se dinë diçka, ata do të gjejnë një mënyrë për ta verifikuar atë.

2. Vetmia është një “ilaç” për shpirtin

Vende si qendrat tregtare, supermarketet ose stadiumet mund të shkaktojnë që empatët të ndiejnë trazira emocionale. Ata do të ngatërrohen nga shumë energji të mbivendosura dhe komplekse. Empatët kanë nevojë për një hapësirë ​​të qetë për t’u rimbushur. Për ta “tingulli” i heshtjes është një mënyrë për të shëruar shpirtin.

3. Jini të ndjeshëm ndaj energjisë së njerëzve të tjerë

Ata jo vetëm që mund të ndiejnë shumë energji nga emocionet rreth tyre, por gjithashtu mund të “sinjalojnë” me emocione në një distancë të madhe. Empatitë janë shumë të mira në zbulimin e energjive negative si zemërimi, xhelozia, zemërimi dhe urrejtja. Këto flukse energjie i bëjnë ata të ndihen shumë të rëndë dhe të mbërthyer.

Është gjithashtu për shkak të kësaj aftësie të veçantë që ata janë të ndjeshëm ndaj simptomave të trupit të njerëzve të tjerë, si ftohjet, infeksionet ose dhimbjet e trupit. Ata i thithin këto simptoma nga njerëzit e dashur ose njerëzit me të cilët ndjejnë një lidhje shpirtërore. Veç kësaj, empatët nuk durojnë të shikojnë skena dhune dhe tragjedie. Çdo imazh i sëmurë, i vdekur në televizion ose në shtyp do të ndikojë shumë në energjinë e tyre.

4. Kërkoni gjithmonë të vërtetën

Empatitë si ndershmëria, qartësia dhe aftësia për të dalluar gënjeshtrat. Ata mund të shohin lehtësisht përmes “maskës” false dhe të dinë qëllimet e vërteta pas fjalëve të njerëzve të tjerë. Ndonëse nuk ka tendencë për të “demskuar” palën tjetër, për ta gënjeshtra është e papranueshme.

5. Një person për të shfryrë

Nëse dikush vuan ose ka vështirësi në jetë, empatitë do të tërhiqen menjëherë. Ata gjithmonë i kushtojnë vëmendjen dhe dhembshurinë e tyre atyre që janë të bllokuar dhe janë të gatshëm të ndihmojnë ata që kanë vërtet nevojë për to. Njerëzve empatikë nuk u pëlqen të jenë pranë njerëzve që janë shumë arrogantë, të cilëve u mungon empatia dhe ndarja.

Ato mund të bëhen “kosha plehrash” për problemet e të gjithëve, qoftë edhe të panjohurve. Për shkak se dinë ta vendosin veten në vendin e të tjerëve për të kuptuar thellë, empatitë zgjidhen gjithmonë nga njerëzit si një vend për t’u besuar. Ata zakonisht nuk do të flasin shumë për veten e tyre, por do të ndajnë vetëm me njerëzit që besojnë vërtet. Si dëgjues të mëdhenj, ata gjithmonë duan të mësojnë dhe kujdesen për ata që i rrethojnë.

READ  Mentor là gì? Làm thế nào để thực sự trở thành một mentor giỏi? | Educationuk-vietnam.org

6. Lodhje e shpeshtë fizike dhe mendore

Empatitë shpesh shkarkohen lehtësisht nga energjia nga të tjerët. Kjo jo vetëm që e bën trupin e tyre fizik të prekshëm, por edhe disponimi i tyre ndryshon. Nëse marrin shumë negativitet, do të bëhen të heshtur dhe nuk do të duan të komunikojnë me askënd. Duke qenë se janë njerëz të ndershëm, nuk duan të jetojnë me ndjenjat e tyre vetëm për të kënaqur të tjerët.

7. Zakonet e varësisë

Për të mos u ndikuar nga emocionet e njerëzve të tjerë, ata ndonjëherë do të bëhen të varur nga stimuluesit. Kjo është një mënyrë që ata të mbrohen nga energjitë e rënda dhe të çlirojnë negativitetin nga ata që i rrethojnë.

Pse është e rëndësishme empatia?

Pse është e rëndësishme empatia?

8. I magjepsur nga gjërat misterioze

Njohuritë abstrakte dhe misterioze si filozofia dhe spiritualiteti duket se janë jashtëzakonisht tërheqëse për njerëzit empatikë. Përveç kësaj, ata zotërojnë gjithashtu një kuptim të thellë të fushave të tjera të jetës, gjë që i bën ata të aftë të shërojnë shumë njerëz. Megjithatë, empatët e kanë të vështirë të shërojnë veten.

9. Kreativiteti

Empatët kanë aftësi të forta krijuese në shumë fusha si të kënduarit, kërcimi, aktrimi, piktura ose shkrimi. Ata janë ëndërrimtarë dhe mund të zhyten në hapësirën e tyre për orë të tëra. Është kjo botë shumëngjyrëshe që u jep atyre një imagjinatë të pasur, duke i ndihmuar ata të vijnë gjithmonë me ide të lezetshme dhe të mrekullueshme.

10. Duajeni natyrën dhe kafshët

Pas një dite të ngarkuar, ata gjithmonë dëshirojnë të jenë në harmoni me natyrën dhe të luajnë me kafshët e tyre shtëpiake. Për ta, natyra është një pjesë e pazëvendësueshme e jetës. Ata gjithashtu i duan kafshët, kështu që shumica e empative janë vegjetarianë.

Shihni më shumë: Sintetizoni përvojat për të ndihmuar drejtuesit e ekipit të promovojnë punën në grup

11. Motivimi nga brenda

Empatitë vendosin shumë pasion në atë që bëjnë. Megjithatë, qoftë në shtëpi, shkollë apo punë, empatitë duhet të motivohen nga brenda. Nëse ndihen të dëshpëruar, do të fillojnë të ëndërrojnë me sy të lirë dhe do të humbasin fokusin. Ata nuk mund të bëjnë punë që nuk i pëlqejnë, sepse ato punë nuk u japin frymëzim. Për shkak të kësaj, njerëzit empatikë shpesh etiketohen si dembelë.

12. Duajeni lirinë dhe doni të eksploroni gjëra të reja

Duke pasur një shpirt të lirë, asgjë nuk mund t’i lidhë ose frenojë empatitë. Ata janë gjithmonë të uritur për aventura dhe eksplorojnë gjëra të reja. Ata shpesh jetojnë për të tashmen dhe shpesh nuk i përmbahen të shkuarës. Prandaj, atyre nuk u pëlqen të mbledhin antike ose të blejnë produkte të përdorura. Ata besojnë se këto objekte mbartin energji të vjetër dhe i bëjnë më të prirur ndaj stagnimit.

V. Përfundim

Me pak fjalë, ndjeshmëria është një aftësi që mund të mësohet, për aq kohë sa mund ta njohësh dhe të punosh shumë. Mbani mend, të dashurit dhe miqtë tuaj duan dhe kanë nevojë të dëgjohen dhe pranohen, jo të vajtohen apo të mëshirohen. Faleminderit që ndiqni artikullin e 123job.vn.

Bài viết cùng chủ đề: