26 lượt xem

Thế nào là một người lập trình game thành công? | Educationuk-vietnam.org

A mjafton Zhvilluesi i Lojërave për të luajtur lojëra të mira? Çfarë aftësish ju nevojiten për t’u bërë një programues i suksesshëm lojërash? Të gjitha do të përgjigjen në këtë artikull.

Lexoni intervistën e ITviec me të Vu Hoang Son – Zhvillues lojërash me mbi 11 vjet përvojë – për ta dëgjuar të flasë për:

 • Çfarë është Zhvilluesi i Lojërave?
 • A është e mundur të bëhesh një zhvillues i suksesshëm lojërash vetëm duke luajtur lojëra të mira?
 • Gabimet që bëri dhe mësimet e nxjerra

Shiko më shumë punë për zhvillues lojërash në ITviec

Çfarë është Zhvilluesi i Lojërave?

Çfarë është programimi i lojës?

Për sa i përket përmbajtjes, programimi i lojërave është programim produkti për qëllime argëtimi, kështu që do të jetë i ndryshëm nga programet e tjera që i shërbejnë vetëm punës së një kompanie ose një qëllimi të caktuar profesional. Përmbajtja e lojës thekson nevojën për argëtim dhe diversitet.

Gati për të folur për lojërat, sipas zotit Son, në fushën e zhvillimit të lojërave ekzistojnë dy koncepte: lojëra të mira dhe lojëra të suksesshme.

 • Një lojë e suksesshme është një lojë që ka shumë lojtarë dhe sjell të ardhura për krijuesit e lojërave, kështu që ata vazhdojnë të bëjnë produkte të reja.
 • Një lojë e mirë varet nga preferencat e çdo personi.
SimCity
SimCity

Për shembull, ekziston një lojë që ai e konsideron si të suksesshme dhe të mirë në të njëjtën kohë, SimCity. Lëshuar për herë të parë në 1989, deri më tani kjo lojë ka rreth pesë versione dhe miliona lojtarë. Kjo është një lojë e suksesshme.

Mes tyre, atij i pëlqeu më shumë versioni SimCity 4. Ai e ndihmoi të kuptonte më mirë se si funksionon një qytet. Prej aty ai mund të eksperimentojë me metodat e tij për t’u përballur me shumë probleme të qytetit si bllokimi i trafikut, ndotja, papunësia etj.

Atij i pëlqen mënyra se si loja e lejon të mendojë dhe të zgjidhë problemet.

Për sa i përket procesit, procesi i zhvillimit të lojës është mjaft i ngjashëm me procesin normal të krijimit të softuerit, përveç që loja do të fokusohet më shumë në animacione tërheqëse.

Nëse kompanitë e tjera softuerike kanë UI Designer, në programimin e lojërave, ne kemi pozicionin Artist – piktor, 2D Artist dhe 3D Artist. Prandaj, programuesit e lojërave gjithashtu duhet të dinë se si të punojnë me artistë dhe stilistë të lojërave.

Shihni gjithashtu: Çfarë është UI? Çfarë është UX?

Më pas, le të zbulojmë më shumë se çfarë është Zhvilluesi i Lojërave me Mr. Son.

Çfarë është Zhvilluesi i Lojërave?

zhvilluesi i lojës-1
Anh Son dhe kolegët e tij

Zhvilluesi i lojërave është një term i përgjithshëm për këdo që është i përfshirë në zhvillimin e lojërave. Për shembull: programues, 2D, artist 3D, menaxher projekti, etj. Shumë njerëz keqkuptojnë se kjo është vetëm për programuesit. Brenda qëllimit të këtij artikulli, Z. Son do të ndajë më shumë rreth Zhvilluesit të Lojërave si programues lojërash.

Në zhvillimin e lojërave, nëse dua të specializohem, specializohem vetëm në një fushë të caktuar teknike. Për shembull programimi i klientit, programimi në fund ose programimi i serverit. Në klient, back-end, serveri është i ndarë më tej.

Anh Son tregoi se gjëja më interesante për të qenë Zhvillues Lojërash është se mund të luani lojëra të krijuara nga vetja. Zhvilluesi i lojës do të shohë se si sillet një personazh sipas mënyrës se si e kanë programuar.

Gjëja tjetër interesante është se mund të shoh dhe ndërtoj shumë gjëra. Ndonjëherë ka një histori të tërë tragjike në lojë, ka personazhe që duhet të përballen me zgjedhje të vështira… Kam një ndjenjë të punës dhe të argëtimit në të njëjtën kohë. Në varësi të përmbajtjes së lojës, Zhvilluesi do të krijojë ndërveprime të veçanta për secilën lojë.

Për shembull, një lojë me qitje do të përfshijë operacionet e mëposhtme: rimbushje, shënjestrim, zmbrapsje e armës, etj. Loja e luftimit me shpatë ka lëkundjen e shpatës, gjatësinë e shpatës, si ta presësh, si ta bësh atë. yjet , etj…

Pra, cila është puna e përditshme e një Zhvilluesi të Lojërave?

Z. Son foli për punën e tij kur ishte në gloops Vietnam, kur kompania kishte më shumë se tridhjetë njerëz. Puna e tij kryesore është kodimi, duke punuar me zhvillues të tjerë lojërash dhe zhvillues të lartë të lojërave.

Ashtu si shumë kompani të tjera softuerësh, gloops Vietnam gjithashtu aplikon metodologjinë Agile. Çdo ditë me të, ka një takim stand-up prej rreth pesë minutash për të gjithë për të ndarë planin e tyre të punës për ditën ose për të paraqitur problemet e djeshme, për të diskutuar zgjidhjet dhe më pas për të hyrë në punë.

Kur ka një projekt të ri, njerëzit diskutojnë se në çfarë konsiston puna. Pastaj çdo person mund të pranojë në mënyrë aktive të bëjë pjesën që i pëlqen ose do ta caktojë kryesuesi i mbledhjes.

Për sa i përket të ardhurave, z. Son tha se Zhvilluesi i Lojërave nuk ka të njëjtat të ardhura si pozicionet e tjera në fushën e teknologjisë së informacionit në përgjithësi. Ndoshta kjo është arsyeja kryesore e këtij mendimi. Nëse e shpërfillni faktorin e të ardhurave, programimi i lojërave është ende mjaft tërheqës për ata që i duan vërtet lojërat për shkak të elementeve krijuese unike të kësaj pune.

Punë zhvilluesi i lojërave HCMC

Cilat janë aftësitë e nevojshme për t’u bërë një Zhvillues i Lojërave?

Siç u tha më lart, Game Developer është një term i përgjithshëm për pozicionet që lidhen me zhvillimin e lojës. Prandaj, kriteret për vlerësimin e një personi të mirë duhet të ndahen sipas pozicionit të punës profesionale të secilit person.

Përsa i përket Zhvilluesit të Lojërave në fushën e programimit të lojërave, ai ose ajo duhet të zotërojë aftësitë e mëposhtme:

 • Zhvillimi i lojërave është gjithashtu një fushë në zhvillimin e softuerit, kështu që aftësia e parë e nevojshme duhet të jetë programimi.
 • Aftësia e dytë më e rëndësishme është anglishtja.
zhvilluesi i lojës-2
Anh Son (në të majtë) me kolegët në SHBA

Nëse nuk komunikoni mirë, duhet të paktën të jeni në gjendje të lexoni dhe kuptoni anglisht, të dini se si të gjeni dokumente për të mësuar dhe zhvilluar aftësi.

Sa për të, luajtja e lojërave gjithashtu ndihmon në motivimin e tij për të përmirësuar anglishten e tij. Shumica e lojërave që ai luan janë lojëra angleze. Ishte një kohë kur më pëlqente të luaja aq shumë sa nuk e kuptoja se çfarë donte të bëja. Thjesht duhej të luante dhe të kërkonte fjalorin, kështu që e kalonte raundin shumë ngadalë, gjithmonë humbte nga miqtë e tij.

Pas një kohe, ai vendosi të mësojë anglisht për të kuptuar lojën dhe për të luajtur me miqtë. Aftësia e tij në anglisht u përmirësua gradualisht.

 • Së fundi, aftësia më e nevojshme për një programues lojërash është “dashuria për të luajtur lojëra”.

Vendimet për karrierën dhe punën janë krejtësisht të ndryshme nga ndjekja e tendencave të modës, pa mjaftueshëm dashuri për punën nuk do të zgjasë shumë.

Përpara se të ndjekë një punë si Zhvillues Lojërash, ai këshillon të rinjtë të pyesin veten pse duan ta bëjnë këtë? Sa kohë mund të punoj për 5 vjet, 10 vjet apo gjatë gjithë jetës? Nëse të ardhurat nuk janë ato që prisja, a dua ta bëj?

Nëse jeni i ri dhe kurioz për të mësuar se si është kjo punë, mund të punoni për një kompani të zhvillimit të lojërave për 1 deri në 2 vjet. Në atë moment, bëni vetes pyetjet e mësipërme dhe vendosni nëse do të vazhdoni apo do të ndryshoni drejtimin.

A është lojërat mënyra më e mirë për të programuar lojëra?

“Gërmoni më thellë” në aftësinë e fundit, shumë njerëz mendojnë se vetëm duke luajtur lojën mund të bëhet një Zhvillues i Lojërave? Z. Son beson se kjo deklaratë është edhe e drejtë edhe e gabuar. E drejta – e gabuara qëndron në mënyrën se si e luani lojën. Mënyra se si një zhvillues i lojës luan një lojë do të jetë ndryshe nga një lojtar që sapo luan.

Sipas tij, ekzistojnë dy lloje lojtarësh krejtësisht të ndryshëm: 1) lojëra me shumë lojtarë, 2) lojëra me shumë lojtarë.

Anh Son tregoi se ai vetë i përket llojit të dytë të lojtarëve: duke luajtur shumë lojëra. Ai ende luan lojëra rregullisht, por nuk investon shumë kohë në një lojë. Përkundrazi, shumë prej jush luajnë vetëm një lojë, por luajnë për një kohë të gjatë.

Zhvilluesit të lojërave i pëlqen të luajë lojëra është mirë, por vetëm lërimi dhe lërimi i një loje pa pushim nuk do të mësojë bukurinë e shumë lojërave të tjera. Luaj për të kuptuar lojën, për të ditur se si. Ju nuk keni nevojë të jeni një lojtar i mirë, por duhet të dini se si të luani për të kuptuar se si funksionon loja, si është projektuar.

Qëllimi i djalit dhe mënyra e të luajturit në këtë drejtim:

 • Unë luaj lojëra për të përditësuar teknologjinë e re dhe për të ditur se si janë të tjerët dizajni i lojës.
 • Zakonisht ai luan rreth 1-2 ditë, çdo ditë rreth 1-2 orë. Ai luan shumë lojëra të ndryshme për të fituar përvojë dhe për të komentuar të mirat / të këqijat e secilës lojë nga e cila mëson. Unë nuk e rekomandoj këtë mënyrë, por nëse nuk keni kohë për të luajtur lojëra, unë mund të luaj në mënyrë pasive. Kjo do të thotë, shkoni në Youtube për të parë video lojëra që regjistrojnë shumë lojtarë.

Përveç kësaj, mënyra më e mirë për të mësuar se si të programoni lojëra, dhe gjithashtu mënyra më e thjeshtë për të qëndruar të motivuar si Zhvillues i Lojërave, është të bëni një projekt anësor rreth lojërave. Ai projekt do të ndihmojë në përmirësimin e aftësive të mia dhe do të vlerësoj veten nëse kam këmbëngulje të mjaftueshme për të ndjekur punën apo jo.

Përveç punës së tij të zakonshme për të bërë lojëra me kërkesë të klientëve të tij/kompanisë mëmë, ai motivon veten duke bërë lojërat e tij sipas dëshirës së tij dhe duke marrë pjesë në shumë gara, për shembull. si:

 • Vietloja 2008
 • Sfida e Inovacionit Mobile 2013
 • Hackathon Mobile i UNICEF-it 2013
 • Loja Jam

Në këto gara z. Son mori çmime. Është kjo që e bën atë të ndihet i motivuar dhe e frymëzon të bëjë më shumë lojëra dhe e ndihmon atë të zhvillojë aftësi më të mira për të bërë lojëra.

Anh Son dhe shokët e tij të skuadrës në një konkurs

Anh Son dhe shokët e tij të skuadrës në një konkurs.

Nëse punoj vetëm si Zhvillues në kompani, ndalem vetëm në nivel kompanie. Kjo do të thotë, njohuritë dhe marrëdhëniet e tyre janë gjithashtu të kufizuara. Pjesëmarrja në konkurse, ai e sheh si një mundësi për të punuar me një grup njerëzish të rinj. Nuk janë njerëzit me të cilët punonte çdo ditë që i dukej interesante dhe mësoi shumë gjëra të reja.

Duke punuar në kompani, 90% e përmbajtjes së punës është dhënë nga klienti / kompania mëmë. Kur marr pjesë në konkurse vetëm për argëtim, mund të shpreh lirshëm idetë dhe kreativitetin tim.

Sidoqoftë, duhet të kuptoni se të bësh lojën që “dëshiron” dhe lojën që “mund të bësh” janë krejtësisht të ndryshme.

Për të qenë në gjendje ta ktheni lojën që dëshironi në një lojë që mund ta bëni, pasi të keni mbaruar shkollën e IT, mund të gjeni libra + materiale për krijimin e lojërave në internet për të provuar të bëni lojëra të thjeshta, përpara se të filloni të bëni lojëra sipas nevojave tuaja. ide e duhur.

Anh Son zbaton gjithashtu këtë metodë të programimit të lojës: Luajtja e lojërave dhe leximi i dokumenteve në të njëjtën kohë. Falë kësaj, më vonë ai mund të lexonte dhe kuptonte lehtësisht dokumente. Dhe duke luajtur shumë lojëra, ai kupton se si funksionon një lojë, kështu që kur punon, ai vizualizon kërkesat për të bërë.

Dokumentet e programimit të lojës referuese

Për ju që jeni të rinj në punë dhe nuk keni shumë marrëdhënie, duhet të filloni nga interneti. Kërkoni fjalë kyçe si “zhvillimi i lojës”, si në anglisht ashtu edhe në vietnamez. Shkoni te forumet fillestare të Zhvilluesve të Lojërave si “tutorial: programimi i lojërave për fillestarët/bedelët”. Më konkrete:

 • Për lojërat, unë shpesh i referohem gamedev.net. Ka shumë artikuj dhe udhëzime për të. Por kjo faqe anon më shumë drejt C++ edhe pse ka ende njohuri të përgjithshme rreth programimit dhe dizajnit të lojërave. Zhvilluesit e lojërave fillestare mund t’i referohen gjithashtu gamedev.net.
 • Kur ka një problem, ai shpesh shkon në Google dhe kërkon përgjigje në Stack Overflow.
 • Ai bën shumë programim iOS, kështu që shpesh shkon në faqen e Ray Wenderlich për dokumentacion.

Shihni gjithashtu: 30+ burime të programimit të lojërave

Çfarë thonë Zhvilluesit e Lojërave në industrinë e IT?

Zhvilluesi i lojërave si dhe programuesit e tjerë të softuerit, z. Son gjithashtu bëri një gabim duke i dhënë një zgjidhje problemit.

Më parë, ai kishte një problem gjatë kodimit të një veçorie. Unë nuk dua të pyes të tjerët, por nuk bëj Google, por gjej një zgjidhje dhe më pas e aplikoj për të zgjidhur problemin.

Në fund, problemi nuk u zgjidh. Ai gjithashtu shpenzon më shumë kohë duke rregulluar gabimet, duke ndikuar në kohën e përfundimit të projektit të të gjithë ekipit.

Pas këtij gabimi, ai tregoi sinqerisht se kur kishte një problem, duhej ta dinte vetë injoroni egon për të mësuar zgjidhje të provuara edhe nëse keni vetë zgjidhje të tjera.

Shihni gjithashtu: Në programimin e lojërave, subjektiviteti është i lehtë për t’u paguar një çmim të rëndë

Për shembull, pyesni njerëzit përreth, pyesni njerëz me përvojë ose kërkoni për zgjidhje në internet. Aplikoni zgjidhjet e disponueshme për t’ju ndihmuar të siguroni rezultatet e arritura dhe të kurseni kohë.

Megjithatë, ai këshillon gjithashtu që të mos mbështeteni shumë në zgjidhjet e disponueshme.

Nëse dua të zhvillohem, kur të kem kohë, provoj të gjitha zgjidhjet e mia, atëherë krahasoj cila zgjidhje është më e mirë. Ose përpiquni të shihni nëse mënyra se si dola ta zgjidh problemin. Nëse jo, zbuloni se ku është shkaku dhe gjeni mënyra për të përmirësuar veten.

Senior Game Developer Punë në HCMC

Histori:

Vëllai më i madh Vu Hoang Son e ndryshoi plotësisht karrierën e tij për të bërë lojëra pas një viti e gjysmë si zhvillues ueb në Lotus Solution. Me më shumë se 11 vjet përvojë në krijimin e lojërave, ai ka mbajtur disa pozicione si: Zhvillues i Lojërave për gloops Vietnam, Drejtues Ekip për Inovacionet e Azisë, Zhvillues Unity për VNTANA…

Aktualisht, ai ka përfunduar programin e tij Master në Shkenca Kompjuterike në SHBA dhe është kthyer në Vietnam për të ndjekur projektin e tij të lojës. Nëse jeni të interesuar, mund ta ndiqni projektin e tij në këtë link http://www.hogvalord.com

ITviec Robby

Nëse mendoni se këto shpërndarje mund të ndihmojnë miqtë ose kolegët tuaj, mos hezitoni të shtypni butonin Share më poshtë!

Referojuni punëve të zhvilluesit të lojërave në ITviec

READ  Giới thiệu về ngành Giáo dục Mầm non | Educationuk-vietnam.org