4 lượt xem

Tổng hợp những bài thơ phật giáo ngắn ấn tượng nhất hiện nay | Educationuk-vietnam.org

Artikuj poezi e shkurtër budiste tërheqëse do të ndahet nga uct.edu.vn në këtë artikull. Me kuptime dhe mesazhe të thella për dashurinë dhe jetën mbresëlënëse që zgjon shpirtrat e lexuesve. Për një kohë të gjatë, poemat budiste janë lavdëruar dhe shpërndarë shumë dhe shumë njerëz vijnë tek ato për të ndihmuar që shpirti i tyre të jetë më i lehtë. Le të ndjekim së bashku tani!

përmbajtja

Poezitë e shkurtra budiste përmbajnë shumë ndjenja dhe emocione të thella. Ngutja dhe nxitimi i jetës të bëjnë të garosh me kohën dhe të harrosh vlerat e jetës së vërtetë. Le të ngadalësojmë dhe ta shijojmë këtë artikull së bashku!

Hiqni dorë nga zakoni ose nxitoni
Duke folur në mënyrë të vrazhdë dhe jo modeste
Mungesa e shqyrtimit të kujdesshëm nuk është e ngadaltë
Është tepër vonë për t’u penduar.

Hiqni dorë nga zakoni ose dashuria
I dehur ha dhe fle më i dehur
I dehur në dashuri, i dehur nga fama
I dehur shumë duke vuajtur gjatë gjithë ditës.

Hiqni dorë nga zakoni ose gënjeni
Bëhuni një person i ndershëm, jetoni një jetë të denjë
Pavarësisht se kush gënjen, mos e falsifikoni
Gazetaria nuk gabon shumë qartë.

Hiqni dorë nga zakoni i zemërimit
Është më mirë të thuash faj sesa të humbasësh
Lufta me gjuhë është shumë e rrezikshme
Duhet të dijë të jetojë në harmoni.

Hiqni dorë nga zakoni i ankimit
Është në rregull të ankohesh për çdo gjë që nuk ia vlen
I lodhur nga dëgjuesi
Pranoje dhe ke mbaruar.

Hiqni dorë nga zakoni ose krenaria
Jeta shkon lart e poshtë dallgëve
Ndryshimi i përhershëm nuk është përgjithmonë
Jetoni me përulësi së bashku.

Hiqni dorë nga zakonet e këqija ose nga dyshimi për veten
Trishtim, faj, më shumë trishtim
Vetëbesimi për të bërë sërish gjëra të mira
Mos vish gjithmonë diçka

Nëse takoni një person të nxehtë
Vetëm shikojeni me butësi
nuk ka nevojë të shmangesh
Nëse nuk e keni pyetur, mos e hapni gojën

Nëse takoni një gënjeshtar
Le të themi lamtumirë butësisht
Nuk ka nevojë të thuhet në heshtje
E dashur, mos u dashuro

Nëse takoni dikë që është i zemëruar
Ju lutem buzëqeshni butësisht
Komunikoni gjithmonë me kujdes
Lërini njerëzit të jenë të lumtur

Nëse diçka shkon keq
Ju lutemi zbuloni butësisht
Shkaku i arsyes
Mos nxitoni të fajësoni njerëzit

Nëse diçka është e hidhur,
Ji i butë, mos u zemëro
Edhe pse dashuria e jetës është e bardhë
Çdo gjë ka një arsye

Nëse ka vuajtje
Ngrihuni butësisht
Mos u lëkund në vend
Përdorimi i vuajtjes si sfond

Nëse ndodh diçka e keqe
Le të shkojmë butësisht
Nuk ka nevojë për t’u fshehur
Një histori e vogël e botës sonë.

Jeta ka uljet dhe ngritjet e saj
I takon njeriut të humbasë ose të humbasë
I trishtuar për gjërat e largëta
Më vjen inat që ka kaluar shumë kohë

Çfarë të keqe ka të qëndrosh zgjuar gjithë natën?
Lëreni të gjithë trishtimin
Për paqen e mendjes
Jeta është plot me gjëra të mira

Thjesht duhet të ndryshohet mënyra e jetesës
Mos u kapni pas shtegut të vjetër
Hëna ndonjëherë është e plotë
Jeta nuk duhet të jetë e ëmbël dhe e shijshme

READ  Top 69+ Chùm Thơ, Câu Thơ Ngắn Hay Về Cuộc Sống Buồn Bã & Bế Tắc | Educationuk-vietnam.org

Ndoshta jo shumë meritë
Prandaj has shpesh truke të dhimbshme
Pastaj lëreni dhe keni mbaruar
Të ngjitesh përgjithmonë është si të mbash një barrë të rëndë

Çfarë ka kaq të mirë për këtë?
Shikojeni atë si një histori të vogël në periferi të jetës sonë
Gjëra kundërshtare
A është për shkak të shkakut dhe pasojës së padrejtë?

Ku e shlyeni tani?
Paguani dhe jini mirë, përshëndetje
Mos u ngatërroni më
Mos u ngatërroni si më parë

Sot, bekimet kultivohen
Mos jini shumë pesimist për ta lënë jetën
Duhet të shqetësoheni për ta bërë atë përsëri në kohë
Arritja drejt përsosmërisë, ndriçimi i së ardhmes.

Nëse bie, ngrihu vetë
Kjo jetë është plot me ulje-ngritje
Mbajeni kokën lart dhe hapni drejt së ardhmes
Mos prisni ndihmën e askujt

Bëjeni vetë nëse është e mirë apo e keqe
I pasuksesshëm, mos u anko, më dëgjo
Ka ende një shans përpara nesh
Nëse punoni shumë, ëndrrat tuaja do të realizohen

Ka raste kur më duhet të kthehem vetëm
Vishni rrjedhën e jetës si uji i rrjedhshëm
Pas hidhërimit, ne do të jemi në gjendje të buzëqeshim
Nëse mundeni, ndihmoni ata që kanë nevojë

Mundohuni të jetoni për të bërë më pak armiq
Mos u mërzit kurrë pesimist
Plagët do të shërohen me ilaçet e kohës
Mos harroni kohët e vështira

Të duash qeniet e tjera dhe qeniet e gjalla
Jetoni me dashuri dhe lëreni erën ta largojë atë
Gëzohu, do ta lë oborrin vetëm
Dhe i lumtur me atë që kam.

Unë shikoj lart në fytyrën e Budës
Trishtim i lartë dhe tolerancë e ulët
A është jeta e njeriut shumë vuajtje!
Kush hoqi dorë nga froni?

Personi i ulur nën pemën Bodhi të iluminizmit
Gjeni rrugën e spektrit të qenieve të ndjeshme
E vërteta e zemrës njerëzore që gjen
Bota, zgjohu dhe shpëto veten!

Edhe pse jam ende i cekët dhe i magjepsur
Unë ende e kuptoj se Buda nuk është larg
Buda në zemrën time, në fusha dhe plazhe…
Në dashurinë e vërtetë të njeriut!

Kur të dorëzoheni, do të humbni në jetë
Kur fal dikë që ka bërë një gabim
Kur di të japësh pa kërkuar…
Është koha që drita e Budës të udhëheqë rrugën!

Buda është dashuria e mishit dhe e gjakut për atdheun
Dije t’ia kushtosh rininë Atdheut
Njihni dhimbjen përballë komunitetit të njohur
Ndarja e rrobave, dhënia e orizit dhe ndarja e punës së vështirë!

Kur ka Buda, ne jemi në pranverë
Pra, karakteret kineze janë të rrumbullakëta para dhe pas
Fjala kuptimi i dashurisë vërshon me ujë
Lumturia mbushet para çdo agimi!

Eci lehtë në tokën shkëmbore
Aroma e lotusit përhapet në të gjithë universin
Di harmonia kumbon në mes të ndërgjegjes
Dëgjoni fjalët e bukura të dhembshurisë “e vërteta dhe bukuria”.

Ligji i rimishërimit nuk është kurrë poetik
Sfera e formës pa moral është e drejtë
Unë dhe ti kalojmë edhe nga dera e jetës dhe vdekjes
Shlyerja e borxhit të paracaktuar për jetën e dashurisë.

I pangopuri bie në rënien e madhe
Dashuria ujku dinak dredhi
Duke shkaktuar dhimbje në zemrat e arta
Për të duruar lot të hidhur të mbushur me vuajtje.

Jam i zhytur në shikimin e luleve duke lulëzuar
Dhe kuptoni se vendbanimi i poshtërimit
Njeriu besnik qëndron drejt i vetëm
Jetoni një jetë eterike, rrugën e hirit, karmës dhe rezultateve

Poezia për fjalën e paracaktuar në Budizëm i ndihmon njerëzit të kuptojnë shumë gjëra. Fati është ai që i bën njerëzit të mendojnë dhe të synojnë, leximi i këtyre poezive do të na japë këshilla për të dashur personin e duhur, le të shkojë në kohën e duhur. Nëse keni probleme me jetën tuaj të dashurisë, ju lutemi shikoni menjëherë!

READ  Chùm Thơ Về Mẹ Hay Và Ý Nghĩa Viết Về Tình Mẹ Sông Rộng Biển Sau | Educationuk-vietnam.org

I dua ditët e vjetra,
Fëmijëria duke shkuar në shkollë deri në mesditë.
Duke u endur përgjatë rrugës,
Bëni një varkë të vogël për të çliruar ëndrrat.

I pafajshëm me moshë të pafajshme,
I qetë sa zhurma e kambanave të tempullit.
Duaje çdo bimë, çdo lule,
Duajeni natyrën, këndojnë zogjtë.

Fëmijëria kalon plot gëzim,
Pafajësia e pastër nuk ka qenë kurrë e shqetësuar.
Pastaj mosha kaloi,
Robin ka ikur në jetë.

Perëndimi i diellit në horizont,
Unë e dua fëmijërinë time.
Tani njerëzit e dashur,
Të jetosh së bashku në univers, i dashur qiell.

Nga brenda kuptimit të përhershëm,
Stuhi paqësore, të vetë-mjaftueshme, të guximshme.

Buda na mësoi se të gjitha qeniet janë të barabarta
Unë mbështetem në forcën time pa mëshirë
Trupi im sot është dhjetëra kilogramë
Është mishi dhe gjaku i të gjitha kafshëve

Asnjë dhembshuri për njerëzit, zemra mizore
Cila kafshë dhuron trupin tim për të ngrënë?
Unë jam një person, zemra e të cilit është e pabesë
Unë dua të jetoj, por nuk mund t’i vras

Le të hamë e të pimë, le të bëjmë oferta
Qeniet e ndjeshme duan të jetojnë njësoj si unë
Megjithatë, ne ndajmë mish dhe topa
Hani në stomakun e shumë fantazmave sipas gazetës

Duke i bërë njerëzit të humbasin humanitetin e tyre
Çfarë bekimesh kemi krijuar në të kaluarën?
Do të shuhet si retë e shiut
Kur bekimi ka mbaruar, është koha e duhur

Keqbërësit janë gjithmonë në detyrë
Ata presin me padurim hakmarrjen
Sëmundjet dhe kanceret
Është karma e keqe që kemi shkaktuar nga shumë jetë

Tani e tutje i përkulem Budës dhe pendohem
U bë një kohë e gjatë që mendja ime është errësuar
Jeto duke njohur vetëm veten
Lakmitarët sporadikë harrojnë dashurinë përreth

Mendja e kësaj bote ngjitet pas famës dhe fitimit
Lakmia për para, por lakmia për para
Që tani e tutje, betohem të jem i butë
Vegjetarian, Buda, Meditim i dhembshur

Unë pendohem për atë që mësoi Buda
U pendoftë kjo zemër
Herët në mëngjes, duke kënduar me zell
Hape mendjen ndaj urtësisë së fjalës oborr

Unë premtoj se nuk do ta pëlqej epshin
Dëshironi të praktikoni në çdo kohë, kudo
Që tani e tutje, unë dua të jetoj përgjithmonë
Është mirë të kesh fëmijë që kryejnë tradhti bashkëshortore dhe shmangin të folurit

Sepse fjala karma sjell shumë fatkeqësi
Flisni pa ngacmuar njerëzit
Lutuni për zgjim të menjëhershëm
Duke qortuar njerëzit me zemër të lehtë, Zoti i heq bekimet

Tani kuptoni shpenzimet e matura
Nuk ka asgjë më të mirë se ambicia për të pirë
Gjërat për të dëgjuar
Kumar zi e kuq, qëndroni larg

Dua të ndihmosh njerëzit
Një ndërgjegje e shenjtë me një buzëqeshje të lezetshme
Flisni butësisht dhe me respekt
Qetësi shpirtërore, qetësi shpirtërore, larg fatkeqësisë

Në shtëpi, të dashur gjyshër
Adhurimi i prindërve dhe nderimi i prindërve të tyre për devotshmëri birnore
Ndihma e njerëzve në nevojë
Duke i dhënë oriz, tas me ujë, trup dhe mendje të butë

Jetoni jetën tuaj duke bërë mirë për pjesën tjetër të jetës tuaj
Krijo shumë merita për mëshirën e Zotit
Nesër, trupi im bëhet hi
I rikthehem ekstazës pa merak

Shpirti banon në perëndim
Jo më lindje dhe vdekje, rruga e jetës dhe e vdekjes
Lëshoni shpirtin tuaj për një shëtitje
Çfarë tjetër ka për t’u shqetësuar në botë?

Mbill lakmi, korr vuajtje,
Mbill zemërimin, korr pikëllim.
Mbill gjembat, prek gjembat,
Aroma e zambakut, nonit dhe zambakut në rritje.
Mbillni të mira, korrni fryte të mira,
Mbillni shenjtëri, korrni frytin e rrumbullakët të dhembshurisë.
Mbjellja e pasionit, vjelja e frutave,
Ligji i qiellit nuk mund të ndryshojë arsyetimin e jetës.
Mbillni shenjtorë, shkoni në parajsë,
Mençuria iluministe, zambak uji rrezatues.

READ  Chùm thơ hay viết về Thanh Hóa, 36+ bài thơ tình Xứ Thanh | Educationuk-vietnam.org

Kur lindi një fëmijë,
Në fund të jetës në mënyrë të pashmangshme, pleqëria humbet.
Ajo lule lulëzon dhe pastaj zbehet,
Suksesi, si, shkatërrimi, ndërprerja, shpërbërja e përkohshmërisë,
Jeta e njeriut nuk është çështje mbretërish,
Kultivimi i bekimeve dhe zgjerimi i rrugës për në parajsë.

Poezitë për mbretërinë e Budës shpërndahen gjerësisht në faqet e rrjeteve sociale. Me kuptime të thella këto poezi përmbajnë shumë emocione që zgjojnë fort shpirtrat e lexuesve. Le ta ndjekim këtë artikull së bashku tani!

Qeniet e ndjeshme janë të zhytura në mashtrim,
Të jetosh në iluzionin e famës dhe pikëllimit.
Duke konkurruar për para,
Lakmia dhe çmenduria e ishullit të epshit.
Deti është i thatë pa breg,
Lundrimi përgjithmonë duket si mijëra jetë.
Injoranca, iluzionet e largëta,
Trupi i rremë një kohë vuajtjeje.
Lakmia për një jetë pikëllimi,
Ndriçim ose kthim së shpejti.
Larg detit të vuajtjes, lumit të mashtrimit,
Rruga e lumturisë për të gjetur fatkeqësinë.

Namo Namo në TAM MY
Deti i pamasë i vuajtjeve të shkaktuara nga gabimet
Mos mbillni fatkeqësi në karma
Bekimet në rimishërim.

Sa jetë të jetëve njerëzit djegin temjan në retë e bardha?
Dielli në faltoren Dong shpesh qëndron në qiell
Jeta është e lodhur nga hapat e përkohshëm të rremë
Ankorohesh në botën reale këtu?

Unë notova drejt pyllit me kajsi
Pagoda Van Tieu e vendosi trastën në mjegull
Me fytyrë poshtë, pjesa e poshtme është e gjatë dhe e gjerë
Duke parë, thellë në qiell.

Thikë për prerje kohë për të ndaluar
Kulla Hue Quang është e qetë dhe plot ngjyra
Varur në një shkëmb, temjan fluturon kundër erës
Zhurma e një lutjeje që rrjedh përgjatë burimit.

Nga një shtëpi e vogël, Truc Lam shkëlqen në mijëra drejtime
Vendi i përjetshëm i shenjtë i pritjes së Budës
Zjarri i samadhit e djeg trishtimin
Bashkoni duart për të kërkuar heshtje në mes të Hoa Yen.

Unë shikoj lart në fytyrën e Budës
Trishtim i lartë dhe tolerancë e ulët
A është jeta e njeriut shumë vuajtje!
Kush hoqi dorë nga froni?

Personi i ulur nën pemën Bodhi të iluminizmit
Gjeni rrugën e spektrit të qenieve të ndjeshme
E vërteta e zemrës së njeriut që gjen
Bota, zgjohu dhe shpëto veten!

Edhe pse jam ende i cekët dhe i magjepsur
Unë ende e kuptoj se Buda nuk është larg
Buda në zemrën time, në fusha dhe plazhe…
Në dashurinë e vërtetë të njeriut!

Kur të dorëzoheni, do të humbni në jetë
Kur fal dikë që ka bërë një gabim
Kur di të japësh pa kërkuar…
Është koha që drita e Budës të udhëheqë rrugën!

Buda është dashuria e mishit dhe e gjakut për atdheun
Dije t’ia kushtosh rininë Atdheut
Njihni dhimbjen përballë komunitetit të njohur
Ndarja e rrobave, dhënia e orizit dhe ndarja e punës së vështirë!

Kur ka Buda, ne jemi në pranverë
Pra, karakteret kineze janë të rrumbullakëta para dhe pas
Fjala kuptimi i dashurisë vërshon me ujë
Lumturia është plot para çdo agimi

Më sipër kemi ndarë me ju poezitë budiste më mbresëlënëse dhe unike. Poezitë për dashurinë dhe jetën e thellë zgjojnë fort zemrat e lexuesve. Bashkohuni me uct.edu.vn për të ndjekur artikujt më të mirë dhe më mbresëlënës!

Bài viết cùng chủ đề: